A férfi meddőségről

A férfi meddőség. Rettegett kifejezés a babára vágyó párok számára. De szerencsére az esetek döntő többségében jól kezelhető a probléma. Azért gondoltuk, hogy egy cikket megérdemel a téma, mert míg a nőknél ezer és egy dolog állhat annak a hátterében, hogy miért nem jön a baba, addig a férfiaknál a vizsgálat sokkal gyorsabb és egyszerűbb.
Magyarországon különböző felmérések szerint a párok 10-20%-a meddő. A meddőség okának felderítéséhez mindkét fél vizsgálata elengedhetetlen.

Meddőségről akkor beszélünk, ha egy év alatt rendszeres szexuális élet mellett sem következik be terhesség egy babára váró párnál. Magyarországon a párok 40 százalékánál a nő, 40 százalékánál a férfi, 20 százalék esetében mindkét fél rendellenessége deríthető fel. Nem kell megijedni, szerencsére tart már ott az orvostudomány, ha kiderül a baj, akkor tudnak iránymutatást adni, mivel érdemes próbálkozni, vagy megerősítenek abban, hogy mindkét félnél minden rendben van csak még egy kis időt kell adni magunknak.

A férfi meddőség lehetséges okai:

1. Veleszületett rendellenességek
2. Hormonális problémák
3. Ivarcsatorna-fertőzés
– A spermiumok teljes hiánya akkor fordul elő, ha a gyulladás elzárta a spermavezetékeket.
– A spermiumok részleges hiánya, okai megegyeznek az teljes hiány okaival, csak a súlyossági fokban van különbség. Ilyenkor még vannak nyitott spermavezetékek.
– A spermiumok gyenge mozgása

A férfi meddőség a sperma vizsgálata alapján ismerhető fel. A mintát mikroszkóppal vizsgáló számára elsődleges feladat annak eldöntése, hogy van-e spermatológiai eltérés, és ha igen, milyen eredetű. Ha szükséges, akkor a további kivizsgálást ennek alapján kell megtervezni.

Méri-Molnár Tímea és Méri Csaba

Ha van tapasztalatotok a témával kapcsolatban, akkor küldjétek el történeteteket az allapot@aldatlanallapot.hu címre, és ha szeretnétek, feltöltjük a “Lelkünk” menüpontba! Megtehetitek ezt névvel, akár fényképpel vagy anonim módon is.