A férfiak ciklusáról

Ugyan még napjainkban is kevés az erre vonatkozó adat, több kutató is talált már arra utaló jeleket, hogy a nőkhöz hasonlóan a férfiaknál is megfigyelhető a ciklikusan ismétlődő hormonális ingadozás.

Már Sanctorius – egy 17. századi olasz tudós – is végzett ebben a témában vizsgálatokat. Hosszú időn keresztül naponta lemérte az általa vizsgált férfiak súlyát és azt tapasztalta, hogy tömegük havi ingadozást mutatott, ismétlődő jelleggel, fél-egy kg-os változásokat figyelt meg.

A 20. században Allan Erslev – egy dán endokrinológus – végzett vizeletvizsgálatokat, melyek során minden nap figyelte a levett mintában megtalálható hormonok szintjét. Az elemzése kimutatta, hogy a vizsgált férfiak tesztoszteronszintje durván 30 napos ciklus szerint változik.
Ennek hatása például az arcszőrzet növekedésében figyelhető meg. Egy kis érdekesség, hogy az arcszőrzet növekedésében is megfigyelhető egy kisebb mértékű ciklikusság is, az átlagos férfiak arcszőre jellemzően vasárnap nő a legtöbbet, míg szerdán a legkevesebbet. A magyarázat az, hogy felmérések szerint, az átlag pároknál leggyakrabban hétvégén kerül sor szexuális együttlétre, és a tesztoszteronszint ezzel járó megugrása serkenti az szakáll növekedését. Szerdára pedig ez a folyamat visszájára fordul, a munkahét közepe sokak számára stresszes, és ez számít az egyik legkevésbé elviselhető napnak.

A XX. század elején egy kutató részletes megfigyelés alá vette az általa vizsgált férfiak hangulati ingadozásait és megállapította, hogy náluk körülbelül hat hetes ciklusban, visszatérő minta szerint váltakozik a hangulatuk. A férfiak jellemzően levertté és közömbössé váltak az érzelmi ciklus mélypontján, a kisebb problémákat is jóval súlyosabbnak látták azokon a napokon. A csúcsponton viszont jobb közérzetről és csökkent alvásigényről számoltak be, emellett testsúlyuk is alacsonyabb volt.

Méri-Molnár Tímea

Ti tapasztaljátok magatokon, vagy párotokon? 🙂
Ha van tapasztalatotok a témával kapcsolatban, akkor küldjétek el történeteteket az allapot@aldatlanallapot.hu címre, és ha szeretnétek, feltöltjük a Lelkünk menüpontba! Megtehetitek ezt névvel, akár fényképpel vagy anonim módon is.