A fogamzóképességről

Sokan azt hiszik, a terhesség és a szülés a legtermészetesebb dolog, hiszen mi sem egyszerűbb, mint szaporodni! Anyáinktól, nagyanyáinktól sem feltétlen hallunk olyan fogalmakról, mint a meddőség, és már gyermekkorban úgy nevelik az ember lányát, hogy a gyermekszülés magától értetődőnek tűnjön a szemében. Hiszen ki szeret a nehézségekről beszélni?

Amikor hónapról hónapra próbálkozik a pár, és csak nem érkezik a gyermekáldás, akkor kezd csak igazán körvonalazódni, mennyire bonyolult az emberi test és hány helyen megakadhat egy-egy folyamat.

Nos, aki ezt a cikket olvassa, annak valószínűleg ismerős a probléma. És ez a probléma nem is olyan ritka, a valóságban minden 6. pár szembesül vele- az infertilitással, avagy meddőséggel. Nagyon csúnya szavak ezek, nem is szeretem használni őket, ugyanis a meddőként kezelt párok 90%-ában spontán, vagy valamilyen kezelésnek köszönhetően végül is bekövetkezik terhesség, szóval fel a fejjel!

Szeretnék bemutatkozásképpen egy kicsit könnyedebb cikkel indítani, ami mégis a meddőség lehetséges okainak megértéséhez ad egy biztos alapot. Tehát, mi az, ami feltétlenül szükséges a természetes fogamzáshoz?

Mi kell a nőnek? Az alapoktól elindulva:

  • átjárható nemiszervek- a hüvelybemenettől elindulva, a méhszájon és méhen át, egészen a petevezetők hasűri szájadékáig
  • peteérés, illetve az érett petesejt kiszabadulása a petefészekből
  • egészséges petevezeték, megfelelően vastag méhnyálkahártya
  • megfelelő hormonháztartás, és a nemi szervek erre adott megfelelő válaszreakciója
  • végül, de nem utolsósorban egy termékeny férfi

A férfiaknál is hasonló a helyzet:

  • szükséges az ivarcsatorna átjárhatósága
  • közösülési képesség
  • megfelelő alakú, számú, mozgóképes spermium termelése, megfelelő ondóösszetétel
  • a here megfelelő hormontermelése
  • és természetesen egy fogamzóképes nő

A fogamzóképesség terén teljesen egészséges párok esetében, ha a peteérés körüli időben legalább egy közösülés történik egy menstruációs cikluson belül, akkor a teherbeesés esélye 20% körülinek tekinthető (ellentétben a suliban agyunkba égetett 100%-kal).

Kb. 12 menstruációs ciklust (tehát nagyjából 1 évet) figyelembe véve, ha minden ciklusra érvényesnek tekintjük a fent leírtakat, ez az összegzett teherbeesési esély nagyjából 85%-ra növekszik, így a teljesen egészséges pároknál sem biztos, hogy egy éven belül gyermek fogan. Meddőségről pedig akkor beszélünk, ha egy éven belül, minden szükséges feltételt teljesítve nem fogan gyermek, az orvosok ennyi idő eltelte után kezdik el kivizsgálni az okokat. Ez annyit jelent, hogy a meddőség miatt jelentkező párok egy részénél a próbálkozás második évében spontán fogan gyermek, mindenféle reprodukciós támogatás nélkül. Azt hiszem, ez elég bíztató tény, viszont nem igazán találkoztam még ezekkel a statisztikákkal így összefoglalva, így mindenképpen szerettem volna megosztani veletek az alapokat- ugyanis egy nagyon összetett kérdéskörről van szó. Tanulság: próbálkozni mindig érdemes!

Ambrus Flóra

Küldd el tapasztalataidat az allapot@aldatlanallapot.hu címre, és ha szeretnéd feltöltjük oldalunkra névvel vagy akár név nélkül is. 🙂

Fotó: John Schnobrich on Unsplash