A legfontosabb szűrővizsgálatok

Szerettem volna egy összefoglalót írni arról, milyen szűrővizsgálatokat érdemes elvégeztetni, és milyen gyakorisággal. A saját bőrömön is megtapasztaltam, hogy sokkal egyszerűbb megelőzni egy problémát, betegséget, mint utólag kezelni azt. Értelemszerűen nem az orvosi rendelőben szeretnénk tölteni minden szabadidőnket, de mégis érdemes rendszeresen eljárnunk szűrésekre. Sokszor összeköthetjük a kellemeset a hasznossal, számtalan ingyenes rendezvényen végeznek egészségügyi szűréseket, ahol azonnal megkaphatjuk az eredményeket és kiértékelhetjük az ott dolgozó orvosokkal vagy nővérekkel.

Nőgyógyászati szűrés
Kezdem az oldal szempontjából az egyik legtémábavágóbb szűréssel. A méhnyakrák a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú betegség a nőknél világszerte, ezért az évi egyszeri nőgyógyászati szűrővizsgálat – méhnyakrákszűrés, hüvelyi ultrahang – minden nőnek ajánlott. Már kamaszkorban érdemes letenni voksunkat egy nőgyógyász mellett, de a szexuális élet megkezdésekor, vagy a húszas évek elejétől legkésőbb mindenképpen. Akkor se hagyjuk ki a méhnyakrákszűrést, ha kaptunk már HPV oltást, mert az oltóanyag sem nyújt védelmet minden vírustörzs ellen.

Vérkép és vizeletvizsgálat
Évente egyszer ajánlott megnézetni a máj- és a vesefunkció mellett a szervezet zsír- és hormonháztartásáról árulkodó értékeket vérből, vizeletből. Csupán egy vérvétel, illetve egy reggeli, középsugaras vizeletminta szükséges hozzá.

Vérnyomásmérés, rizikófelmérés, EKG
Háziorvosunkat keressük fel évente legalább egyszer, hogy ellenőrizze a vérnyomásunkat, csináljon egy EKG-t, kikérdezze, milyen gyógyszereket szedünk, illetve mi történt velünk egészségügyileg mióta utoljára találkoztunk a rendelőben.

Látásvizsgálat
Háromhavonta, vagy évente érdemes elmennünk látásvizsgálatra, akkor se hanyagoljuk el, ha úgy érezzük, semmi gond nincs a látásunkkal. Minél hamarabb derül fény a látásromlásra, annál könnyebb szinten tartani az állapotot. A szemészeti kontrollt érdemes lehet októberre időzíteni, ugyanis ekkor van a látás hónapja, aminek alkalmából sok optika szervez ingyenes látásvizsgálatokat, vagy kitelepülnek ingyenes lakossági rendezvényekre.

Urológiai vizsgálat
Férfiak figyelem! Családalapítás előtt egyszer érdemes, ötven év felett pedig évente ajánlott. A hererák és a prosztatadaganat időben való észlelése az elsődleges feladata ennek a szűrésnek. Avizsgálat némi kellemetlenséggel járhat, de gyorsan megvan és megbízható eredményt ad, ezért figyelmeztessük rá férjünket, barátunkat, fiunkat!

Mammográfia
A nőgyógyászati vizsgálatok során az orvos tapintásos vizsgálattal ellenőrzi a mellek állapotát, kétévente mégis szükséges ellátogatni egy mammográfiai szűrésre is. Az eljárás során röntgensugarakkal készítenek felvételt a mellszövetről. Ha a családban előfordult már valakinél emlőrák, akkor már 30 év fölött érdemes foglalkozni a mell egészségével, ilyenkor még a mellultrahangot is szokták javasolni.

Fogászat
A legtöbb ember menekül, ha fogorvost lát korábbi élményei miatt, mégsem éri meg halogatni a fogorvosi szűréseket. Ha évente, félévente lát minket az orvos, biztosan nyakon csípi a szuvasodást, így elkerülhető egy komolyabb, fájdalmasabb beavatkozás. Aki fogkövesedésre hajlamos, annak a fogkő eltávolítása is évente ajánlott.

Tüdőszűrés
Sokan gondolják, hogy ez csak a tbc miatt vagy a dohányosoknak ajánlott, pedig a vizsgálat segítségével egyéb elváltozások is időben felismerhetőek. A „nemdohányzók” körében is magas a tüdőbetegek száma. 40 éves korig kétévente, majd évente keressük fel a tüdőgondozót.

Bőrgyógyászat
Leginkább tavasszal vagy télen érdemes ellátogatni a bőrgyógyászunkhoz évente. Ilyenkor az orvos feltérképezi a bőrünk egész területét, megvizsgálja anyajegyeinket, és ha szükséges, akkor javasolhat eltávolító műtétet. A legmegbízhatóbb, ha felvétel is készül a “gyanús” területekről, így figyelemmel kísérhető minden apró elváltozás.

Allergiateszt
A leggyakoribb légúti allergéneket vizsgáló tesztet még az allergiaszezon kezdete előtt végeztessük el, mert az eredményt befolyásolhatja az anti-allergén készítmények szedése. Az érintetteknek, vagy panaszokkal rendelkezőknek érdemes évente elvégeztetni, hogy változott-e valamit tavaly óta.

Nyakiverőér-ultrahang
45 év felett azoknak ajánlott, akiknek a családjában már előfordult stroke, szív- és érrendszeri betegség. Célszerű még a vizsgálatot megcsináltatni azoknak, akiknek magas a vérnyomásuk, magas a koleszterinszintjük, vagy akik cukorbetegek, erős dohányosok vagy túlsúlyosak.

Csontsűrűségmérés
Gyors és fájdalommentes vizsgálat, mely információkat ad a csontok állapotáról. Mindenképpen ajánlott azoknak, akik családjában előfordult csontritkulás, 45-50 éves kor felett 2-3 évente.

Vastagbélrákszűrés
A vastagbél és a széklet vizsgálat segíthet megelőzni a daganatos elváltozásokat. Komolyan kell venni főleg 50 éves kor felett, illetve fokozott figyelemre van szükség, ha előfordult már a családban ilyen betegség.

Írta: Méri-Molnár Tímea