A műszeres befejezésről

Műszeres befejezésnek hívott műtéti eljárásra akkor kerül sor, amikor megindult koraterhességi vetélés történik, illetve -missed ab-nak nevezett- elhalt, de még nem megindult vetélés esetén. A beavatkozásnak a méh kiürítése a célja, annak érdekében, hogy a következő terhesség zavartalan és problémamentes legyen.
A műtét és az altatás előtt kivizsgálásra van szükség (ultrahang, labor). Fontos, hogy a beavatkozást megelőző este után sem ételt, sem folyadékot nem szabad fogyasztani, mert az az altatás miatt kockázatos lenne.
Műszeres befejezés előtt méhszájtágítót helyeznek fel, ami szintén a páciens érdekében történik, hogy műtét közben se sérüljön a méhszája, és később lehetőség legyen egy egészséges baba kihordására különösebb kockázat nélkül.

A tágító a műtét elvégzésének időpontjáig ott marad és lehetővé teszi a műtét elvégzését. A művi beavatkozást curette kanállal, szükség esetén abortus fogóval végzik.
Ha az orvos úgy látja jónak, érdemes alávetni magunkat a beavatkozásnak, ugyanis ha a méhben terhességi szövet marad vissza, az hosszantartó vérzéshez, fájdalmas görcsöléshez, fertőzéshez, akár vérmérgezés kialakulásához, hosszabb távon meddőséghez is vezethet.
A műtét sok esetben inkább lelkileg fájdalmas, ha zökkenőmentesen zajlik minden, akkor a máhszájtágító felhelyezését leszámítva nem érzünk különösebb kellemetlenséget.

Tapasztalt nőgyógyász ismerősünkkel beszélgetve erről a témáról még egy nagyon fontos aspektusra hívta fel a figyelmünket. A több évtizedes szakmai múltjára támaszkodva valahogy így fogalmazott: “Amellett, hogy ez lelkileg egy nagyon megterhelő beavatkozás a nők számára, nem szabad elfelejteni, hogy ez mégis csak a női lét velejárója. A legkülönbözőbb korosztályokhoz tartozó nőknél napi szinten hajtanak végre ilyen jellegű beavatkozást annak érdekében, hogy megőrizhessék egészségüket, és fogamzóképességüket. Sok esetben még csak nem is áll fenn terhesség, mégis szükséges ez a rutin műtét. (különböző gyulladások megszüntetése, menstruációs problémák kezelése, klimaxhoz kapcsolódó tünetek csökkentése/megszüntetése). Így felfogható a női test működésével kapcsolatos jelenségként is, nem pedig kizárólag a terhességet megszakító és lezáró traumatikus eljárásnak.” Ezt a megközelítést értsük jól, és legyen világos minden pár számára, hogy egy ilyen műtét nem az ő testi-lelki gyengeségük következménye. Ez egy folyamat vége, de egyben egy új kezdete is!
Hozzátette azt is, hogy a nők jelentős része -valamelyik életszakaszában- átesik egy ilyen jellegű beavatkozáson. Mivel ez a téma is a tabuk közé tartozik, így nagyon ritkán kerül szóba még közeli barátságok vagy rokoni kapcsolatok esetében is.

Timi és Csaba