A női ciklusról

A női ciklus átlagosan 28 nap hosszú, vagyis ennyi idő telik el a két – egymást követő – menstruáció legelső napja között. Mindenkinél másmilyen hosszúak a ciklusok, a nőgyógyászok szerint 24 és 32 nap között teljesen normálisnak számít. Ha ennél rövidebb vagy hosszabb ideig tart, érdemes felkeresni nőgyógyászunkat.

Nem csupán a túl rövid vagy éppen a túl hosszú ciklus jelenthet problémát, hanem ha valakinek szabálytalanul jön meg a menstruációja, pl. egyik hónapban 26, míg a másikban 34 napra. Ennek mindenképpen érdemes utána járni, és orvosunkkal egyeztetni.

A ciklus során megvastagszik a méhnyálkahártya, hogy a megtermékenyített petesejtnek megfelelő “táptalajt” biztosítson, amikor nem jön létre a terhesség, akkor ez a nyálkahártya leválik, és vérzés formájában kiürül a szervezetből.
A menstruációs vér változatos színű, szagú, állagú is lehet, de a legtöbb nő kínosnak tartja megkérdezni, hogy ami nála történik, vajon normális-e. Pedig ez azért fontos információ, mert a távozó vér sok mindent elárulhat az egészségünkről.
Sokszor azt vehetjük észre, hogy a menstruáció vége felé a távozó vér nagyon sötét színű, barna, már-már fekete lehet. Ez teljesen normális, azt jelzi, hogy a vér régebbi és hosszabb időt vesz igénybe, hogy eltávozzon testünkből. Akkor érdemes ezzel foglalkozni, ha a vérzés több egymást követő cikluson keresztül nagyon erős és a vér is sötét.
Sok nő megfigyelheti, hogy vérzése során párszor kocsonyás állagú, barna alvadt vér is távozik, főleg a vérzés erősebb napjain. Ez az esetek többségében természetes, a leváló méhnyálkahártya olykor nagyobb darabokban távozik. Azt azonban fontos tudni, hogy ha túl sok, túlságosan nagyméretű vérrögöket észlelünk, és ez fájdalmas, erős menstruációval is párosul, akkor érdemes nőgyógyászhoz fordulni, mert komoly problémákat is jelezhet.

Babavállalástól függetlenül az éves rákszűrésnél érdemes ciklusunk milyenségéről is pár szót váltanunk nőgyógyászunkkal, hogy megbizonyosodjunk, minden rendben van.

Egy kis érdekesség:
Bár sokkal többnek tűnik, de egy-egy menstruáció során mindössze 4-12 teáskanálnyi vér távozik.

Timi

Küldd el tapasztalataidat az allapot@aldatlanallapot.hu címre, és ha szeretnéd feltöltjük oldalunkra névvel vagy akár név nélkül is. 🙂

Fotó: unsplash.com