A PCOS

A PCOS – azaz a policisztás ovárium szindróma – egy komplex kórkép, amely nem csupán nőgyógyászati problémákat – pl. menstruációs zavarok, meddőség, stb… – hanem az egész hormonháztartást befolyásoló betegség. Kutatások szerint napjainkban a meddőség egyik leggyakoribb oka. A petefészekben található nagyszámú inzulinreceptor által közvetített hormonhatás lehet felelős a PCOS kialakulásáért.

Hogy mi is az a PCOS?

A betegek magasabb inzulinszintje miatt az inzulin receptorok fokozott működése jön létre, mely a petefészek hormontermelő rendszerét aktiválja. Ez emelkedett ösztradiol, illetve a nőkre jellemző értéknél nagyobb mennyiségű tesztoszteron termelését eredményez, melyek képesek a peteérést szabályozó FSH szintjének visszaszorítására.
Az FSH felelős a peteérés beindításáért és fenntartásáért, tehát hiánya petesejtérés zavart eredményezhet, melynek következménye a csökkent termékenység.

A PCOS kialakulása

A hormonrendszerben keletkező zavar jellemzően nem egyik napról a másikra jelentkezik, a tünetek sok esetben hosszú időn át, folyamatosan alakulnak ki. Előfordulhat, hogy már kamaszkorban megjelenhetnek az első figyelmeztető jelek. Egyéntől függően lehetséges az is, hogy csak egy-két tünet jelentkezik, nem az összes.

Figyelmeztető jelek lehetnek:
– rendszertelen vagy hiányzó menstruáció
– meddőség, terméketlenség
– sok apró ciszta a petefészekben
– aknés, pattanásos, zsíros bőr
– emelkedett inzulinszint a vérben, szénhidrát anyagcsere zavar
– megnövekedett sűrűségű szőrzet
– hajhullás, esetleg férfias jellegű kopaszodás
– súlyproblémák, elhízás

Felmérések szerint a női lakosság 5-16%-át érinti világszerte, ez a szám Magyarországra nézve körülbelül 500.000 nő. Ezek közül sajnos a mai napig nagyon kevesen kapnak időben megfelelő ellátást.

A PCO szindrómát ma még sajnos nem lehet gyógyítani, de megfelelő étrenddel és készítményekkel tünetei csökkenthetőek, akár meg is szüntethetőek. A gyógyszeres kezelés célja egyrészt az inzulinrezisztencia kezelése, másrészt a férfihormonok hatásának kompenzálása,és a peteérés, tüszőrepedés elősegítése.

Amennyiben PCOS-t vagy szénhidrátanyagcsere zavart (més néven inzulinrezisztenciát) állapítanak meg valakinél érdemes nőgyógyászon túl endokrinológust és dietetikust is felkeresni, indokolt esetben diabetológust is.
A kezeléséből nem hagyható ki a rendszeres testmozgás sem, amit lehet, hogy nehéz elkezdeni, de hosszú távú, tartós eredményt nagyon nehéz nélküle elérni.
Ajánlott rendszeres, közepes intenzitású, kardio és erősítő edzést is magában foglaló mozgásformát választani. A szakember felügyeletével végzett edzéseknek bizonyítottan nagyobb hatása van a gyógyító folyamatokban, mint az önállóan végzett edzéseknek, így érdemes – főleg a kezdeti időszakban – a PCOS és IR kezelésében jártas edző segítségét kérni.

Méri-Molnár Tímea

Szeretnénk, ha ezen az oldalon egymást erősítenénk pozitív hozzáállásunkkal. Küldd el történetedet az allapot@aldatlanallapot.hu címre és mi feltöltjük a “Lelkünk” menüpontba! Megteheted ezt névvel, akár fényképpel vagy anonim módon is.