A túlzott stresszről

Sokat látott nőgyógyász rokonunk legfontosabb tanácsa mindenkinek, aki görcsösen próbálkozik baba témában: “Ne akarjanak annyira teherbe esni”. Csak sajnos, ez nehezen megvalósítható, hogy kevésbé akarjuk.
Akármennyire is elcsépeltnek tűnik mindent a stresszre fogni, ezen a területen mégis kihagyhatatlan téma.

Amit nagyon fontos tudni: a stressz nem más mint a külső környezeti tényezők összessége a szervezetünkre. Alapvetően nem káros dolog, hiszen a stresszre adott válasz segíti túlélésünket. Ez az ősi támadj vagy menekülj reakció. A problémák abból adódnak, ha ez a felfokozott állapot állandósul. Szervezetünk úgy érzékeli, hogy folyamatosan készenlétben kell lennünk, ami drasztikusan lecsökken a pihenési időt. Ez hosszútávon viszont komoly romboló hatást fejt ki és fizikai tüneteket is produkál. Ezekről az úgynevezett pszichoszomatikus tünetekről sajnos sokan, sokat tudnak mesélni.

Vészhelyzetben, stresszben a szimpatikus idegrendszer aktiválódik. Ennek hatására kitágul a pupillánk, kiszárad a szánk, szaporábban ver a szívünk, kipirosodik az arcunk, izzad a tenyerünk, gyorsul a beszédtempónk és a légzésünk, emelkedik a vércukorszintünk. Éberebbé válik a tudatunk. Teljesítőképességünk a maximum szinten van. Ilyenkor mindenki mást érzékel magán. Vizsgahelyzetekben ez általában hamar kiderül, hogy ránk mi jellemző. 🙂
A paraszimpatikus idegrendszer feladata a szervezet nyugalmi állapotának visszaállítása (pl. amikor alszunk). Ilyenkor újra normális a pulzus számunk, az izmok is kevesebb vért kapnak. Viszont dolgozni kezdenek a szervek, megindul az emésztés és a felszívódott tápanyagok elraktározása.
A túlzott stressz azon túl, hogy mentálisan is gyengít minket, úgy fizikálisan is elveszi az energiánkat. Ha sokat idegeskedünk, akkor pl. érezzük, hogy beáll a nyakunk és csomók alakulnak ki. Ugyanígy reagálhatnak a petevezetékek melletti izmok is, annyira befeszülhetnek, hogy el is zárhatják petevezetékeinket, és egy feszültségekkel teli hónapban hiába van rendben minden értékünk, ilyen egyszerű dolgok is állhatnak a sikertelenség hátterében. Az idegesség okozta nyakfájásunkkal el tudunk menni masszőrhöz, de pl. a petevezeték melletti izmokért csak mi tudunk tenni egy stresszmentesebb élettel.

Ha van tapasztalatotok, hogyan lehet legyőzni a görcsös hozzáállást – nem feltétlenül csak baba témában, lehet ez munkahelyi vagy otthoni feszültség is – akkor küldjétek el történeteteket az allapot@aldatlanallapot.hu címre, és feltöltjük a “Ti küldtétek” menüpontba! Megteheted ezt névvel, akár fényképpel vagy anonim módon is.

Timi és Csaba