Adri a Bunny&Friends kártyák megálmodója

Szeretnénk bemutatni Adrit, a Bunny&Friends kártyák megálmodóját.

Adri, mesélj kérlek arról, mi is az a Bunny&Friends kártya és mit érdemes tudni róla?
Amikor valaki meghallja, hogy babakártya, egyből a mérföldköves kártyákra gondol. A Bunny&Friends kártyák azonban nem hagyományos babakártyák, nagyon fontos célt szolgálnak: a kora-és újszülött babák védelmének érdekében készültek.
Bár a COVID új helyzetet teremtett és kicsit távolabb kerültünk egymástól, sajnos azonban manapság is tapasztalom, hogy az emberek automatikusan nyúlnak a babához, simogatják arcát, kezét, lábát.
Egyszerűen imádunk mindent, ami cuki. Ha tehetnénk minden kisállatot és babát magunkhoz ölelnénk. Ez normális, sőt tudományos háttere is van a jelenségnek: gondoskodó reflex, vagyis a védtelen, sérülékeny csecsemők látványa védelmező ösztönt kapcsol be bennünk. Ez biztosította kezdetektől fogva és biztosítja ma is az emberi faj túlélését.
A baj ott kezdődik, hogy sokan bele se gondolnak mennyi mindent fogdostak össze mielőtt a picinek az arcát megsimogatták volna.
Az újszülöttek immunrendszere fejletlen, kialakulóban van. Nem véletlen, hogy az anyatej annyira fontos védőpajzs a babák életében.
Azonban van, hogy ez sem elég sajnos.
Covid előtt is igazak voltak, utána is igazak lesznek a következő, alapvető dolgok, mégis gyakran elfelejtjük:
– Babához kézmosás nélkül nem nyúlunk!
– Tiszta kézzel sem fogjuk meg a baba kezét vagy lábát, mert ezeket állandóan a szájába veszi. Az arcát sem simogatjuk emiatt.
–  Az anya engedélye nélkül nem öleljük magunkhoz, nem fogjuk meg más babáját.

A Bunny&Friends babakártyák pont ebben adnak segítséget a szülőknek.
A „kérlek, ne érj a babámhoz” üzenetek kedves, mégis határozott kérést támasztanak mindenki felé, teszik mindezt állatos és virágos mintákba burkolva.

A kártyákat UV tintával PVC lapokra nyomtattuk, így igazán idő(t)álló terméket alkotva. Előnye ennek a technikának, hogy nedves törlőkendővel bármikor áttörölhető, nem fog se a kép, se a kártya minősége sérülni tőle. Érheti víz, így nem kell aggódni, ha séta közben elkap minket egy eső.
Arról nem is beszélve, hogy ha csak meg nem unod a mintát, akár több babádnál használhatod egymás után, nem kell mindig újat venni elhasználódás miatt.

Hogyan kell használni ezeket az egyedi tervezésű kártyákat?
​A kártya használata igazán egyszerű:
– A kártyát akaszd fel a babakocsira, kengurura vagy autós hordozóra jól látható helyre, az általam mellékelt szalaggal vagy egy bármilyen tetszőlegesen választottal.
– Ellenőrizd, hogy babád nem éri el használat közben, és nem korlátozza őt a mozgásban sem.
– Időről időre ellenőrizd a kártya rögzítését.

Az én fiam előszeretettel használja játékként, aminek a célja elérni és leszakítani a kártyát. Ezért kell figyelni a helyes elhelyezésre és stabil rögzítésre.
Tehát fontosnak tartom kiemelni, hogy a kártyák használatakor fokozottan ügyelni kell, hogy azok a kisgyerekek kezébe és szájába ne kerüljenek, mivel felületük a mindennapi használatból adódóan olyan baktériumokat tartalmazhatnak, melyek egészségükre ártalmas lehet, valamint a kártya nyalogatása, szájba vétele szintén veszély- és balesetforrás, egészségre ártalmas lehet.
Természetesen a kártya használata nem a baba elszigetelését jelenti, hiszen minden anyuka saját maga eldöntheti kinek mit enged meg, hanem kifejezetten a kéretlen érintésektől óv meg.

Mi a termékeid háttere, története?
A terhességem nem volt zökkenőmentes, sokat stresszeltem a munkám miatt. A 6. hónaptól voltak olyan összehúzódásaim, ami miatt az orvosom pihenésre intett.
Tartottam a legrosszabbtól, ezért alaposan utánanéztem mi történik akkor, ha a babám idő előtt születik meg. ​Nem csak tájékozott lettem, de jó adag, félelmet keltő cikkbe is belefutottam.
Sok olyan írást olvastam, ami arra hívja fel a figyelmet milyen veszélyes lehet, ha akár babalátogató alkalmával, akár csak egy séta közben valaki kézfertőtlenítés nélkül simogatja meg a baba arcát, kezét vagy lábát, vagy puszit ad neki – így növelve a lehetőségét/veszélyét a kórokozók a kicsi szervezetébe jutásának. Több példával találkoztam ártalmatlannak vélt puszi útján átadott herpesz vírus okozta újszülött halálra. Ez teljesen megrémített.
Őszinte leszek, én azt sem szerettem, ha valaki a terhességem alatt a pocakomat simogatta meg kérdezés nélkül, ezért utánanéztem, hogyan lehetne megelőzni, hogy a pici babámat megsimogassák hasonlóan kérdés nélkül, de sajnos nem találtam jó módszert.
Magyarországi statisztikák szerint a terhességek közel 10%-a fejeződik be hamarabb a kelleténél.
A kora-és újszülött babák immunrendszere fejletlen, ezért jobban ki vannak téve bacik támadásainak, mint mi felnőttek.
Ezért készítettem pár kártyát a fiamnak, akárhogy is lesz, ezzel is segítsem a védelmét. Mivel nem megszokott jelenség, biztosan elolvassa az, aki a babakocsihoz közeledik – gondoltam. Majd egy barátnőm javaslatára készítettem több darabot, hátha lesz még, aki szívesen használna ilyen kártyát.
Szerencsére kisfiam végül még később is érkezett, mint vártuk, de a kártyák jelentőségét és fontosságát szeretném továbbra is kiemelni, másokkal megosztani.
Szeretném segíteni, támogatni azokat a leendő vagy már gyakorló anyukákat, akik hozzám hasonló félelmekkel küzdenek, és szeretnék megóvni babájukat amennyire csak lehet.
A kártyahasználók egyre növekvő tábor is azt mutatja, szerencsére nem én vagyok az egyetlen anyuka, aki így gondolkozik. Nem titkolt szándékom mozgalmat indítani, szeretném, ha mindenki bátran felvállalná, hogy bizony nem szeretjük, ha a gyerekünkhöz nyúlnak idegenek, kérdezés nélkül.
A névválasztást pedig az inspirálta, hogy pár éve láttam egy rajzot: mire is jó a mackó plüss – ő védi meg az alvó gyerkőcöt az ágy alatt lakó szörnytől. Ez az üzenet annyira megtetszett, hogy amikor a fiam megszületett, varrtam neki nyuszi és maci plüssöket, mondván legyen, aki megvédi, amikor én nem tudom. A fiamnak a nyuszi jobban tetszett, így hát nyuszi és barátai lettek a mi őrzőink. És mivel a kártyáim is hasonló védő funkciót töltenek be, nem is volt kérdés a névválasztás ezután.

Miért jók a kártyák? Miért és kiknek ajánlanád a használatát?
A Bunny&Friends kártyák sokféle módon alkalmazhatóak, feltehetők a babakocsira, autós hordozóra vagy akár a kendőre/kengurura, előre jelezve kérésed a világ felé.
Használatával megóvhatod gyermeked a kéretlen simiktől és pusziktól, megakadályozva bacik és vírusok átadását gyermekednek, hiszen szem előtt van, így biztosan elolvassák mások.
A kártya figyelemfelkeltő és szokatlan kelléke a babakocsinak, nyílt és egyértelműen jelzi kérésed, így neked már nem kell külön vitába szállni idegenekkel – olyanok is nagy hasznát vehetik, akik nem akarnak konfliktust felvállalni, vagy nem mernek másokra rászólni.
Kiemelten ajánlom a kártyákat koraszülött babák védelmére, valamint újszülöttek mellé, iker terhesség esetére, sőt influenza szezonra is van kártyám akár nagyobb, már totyogó babák mellé sétákhoz is.
12 féle dizájn érhető el jelenleg, így bízom benne, mindenki megtalálja az ízléséhez leginkább passzoló változatot.

Hol találnak meg Téged az érdeklődők és hogyan tudnak rendelni?
Igyekszem a legtöbb platformon jelen lenni, de elsődlegesen a honlapomat ajánlanám figyelembe, ahol minden hasznos információ és a kártyák változatai is megtalálhatók.
Facebook-on hosszabb bejegyzéseket osztok meg, Instagram-on pedig az aktuális dolgokról (júliusban például adománygyűjtési hónapot tartottam a Peter Cerny Alapítványi mentőszolgálatnak; nyereményjátékunk is volt nemrég) lehet olvasni és példákat is talál itt az érdeklődő azokról, akik már használják a kártyát.
Kártyákat megrendelni egyelőre üzenetben lehet a fent említett platformok bármelyikén vagy akár emailben is. Budapesten és környékén személyesen szoktam átadni őket, vidékre pedig postázni szoktam.
http://www.bunnyandfriends.hu/

https://www.facebook.com/bunnyandfriendshu

https://www.instagram.com/bunnyandfriends_hu/

info.bunnyandfriends@gmail.com

Kérdések: Méri-Molnár Tímea