Akupunktúra, mint kezelés?

Mostanában egyre trendibbek a természetes gyógymódok, egyre keresettebbek a gyógynövények és a homeopátia, az ájurvéda és így az akupunktúrától is egyre több ember hall, szerez vele tapasztalatot. De mi is ez, és érdemes-e kipróbálni a meddőség kezeléseként?

Az akupunktúra a hagyományos kínai orvoslás talán legismertebb és legszéleskörűbben elterjedt kezelése, de viszonylag kevés ember van- főleg kis hazánkban – aki tényleg ért hozzá és nem csak közönséges csaló, aki a pénzünkre utazik. Sok kutatás keresi a választ a kérdésre, hogy tényleg hatásos-e, de a tudomány jelenlegi álláspontja szerint hatása megegyezik a placeboval. Vannak emberek azonban, akiknek nagyon beválik, és ezzel a „brit tudósok” egyelőre nem igazán tudnak mit kezdeni.

Az akupunktúra a szervezet bioaktív pontjainak tűkkel történő ingerlését jelenti. Sikerrel alkalmazzák főleg stresszoldásra, különböző izom eredetű, krónikus fájdalmak kezelésére. De olvashatunk sikertörténeteket, ahol a kezelést a meddőség megoldásaként emlegetik.

Ilyen esetekben az az alapfeltevés, hogy az akupunktúra különböző anyagokat, például endorfinokat szabadít fel, amik befolyásolják az agyműködést, azon belül pedig az agyalapi mirigyet is. Ennek hatására az agyalapi mirigy hormontermelődése rendeződhet, ami peteéréshez és gyermekáldáshoz vezethet. Tehát alapvetően a peteérés problémái, PCOS, hormonzavarok miatti infertilitás kezelésében próbálják használni.

A hatásosságáról vagy épp az ellenkezőjéről szóló szakirodalommal Dunát lehet rekeszteni. Mindenesetre közülük több is azt állítja, hogy az akupunktúra hatására változtak a hormonszintek a vérben. Például egy német kutatás ovulációs problémák miatt meddőnek nyilvánított nőket vizsgált. A nőket 2 csoportra osztották, az egyik csoport akupunktúrás kezelést, a másik csoport hormonterápiát kapott. Az eredmények szerint az akupunktúra jobb hatásúnak bizonyult, de a dolog ennél azért bonyolultabb. Sok terhességnél például utólag kiderült, hogy mégis alkalmaztak hormonterápiát, vagy nem volt egyértelműen bebizonyítható, hogy melyik kezelés vezetett gyermekáldáshoz, ezért – mint a legtöbb alternatív gyógymódról szóló kutatás- egy nagy katyvasz lett az egész. Így marad a kérdőjel…

A leírtak és az egyéb, általam elolvasott cikkek alapján- mivel nem találtam egyértelmű bizonyítékot a hatásossága mellett- nem ajánlhatom, mint kezelést. Ha mégis kipróbálnátok, itt egy kis segítség, hogy ne fussatok kellemetlen dolgokba:

  • Olyan embert keressetek, aki elismert szakember és akiben maximálisan megbíztok (például jó jel, ha nem foglalkozik mindennel IS és nem próbál meg például tumoros betegeket elcsábítani bizonyítottan hatásos kezelésektől).
  • Ha a párotoknál van probléma, akkor őt küldjétek kezelésre, vagy menjetek mindketten. 😊
  • Nem lesz hatásos az akupunktúra, ha mióma, vagy petevezeték elzáródás, egyéb anatómiai probléma áll a meddőség hátterében, ezt ki merem jelenteni, de gondolom rájöttetek ti is.

Ha mégis belevágnátok, sok sikert hozzá!

Írta: Ambrus Flóra