Alkotások Angitól, avagy anyatejes és babahajas ékszerek

Szeretnénk bemutatni Nektek Mazács Angélát, aki egyedi ékszereket készít anyatejjel és babahajjal. Mielőtt megszületett Panna nem is hallottam arról, hogy létezik ilyen. Talán elképzelni se tudtam volna, ez miért jó. Ma már látom, hogy a szoptatás milyen erős kapcsolat anya és gyerek között.

Kérlek Angi, mesélj picit magadról, hogy olvasóink is jobban megismerhessenek, és arról, hogyan jött ezeknek az egyedi ékszereknek a készítése az életedbe?

2017. januárban adtam életet kislányomnak, akivel már a kórházi napok alatt tökéletesen és harmonikusan működött a szoptatás. Csodálatos és bensőséges kapocs ez anya és gyermeke között! A napjaim nagy részét szoptatással töltöttem az első időszakban, mert mindenre megoldás volt Arina számára. Nagyjából 3 hónapos lehetett a kisasszony, mikor egy közösségi oldalon szembe jött velem egy édesanya írása, hogy ő szeretne anyatejes ékszert magának. Azonnal nézelődtem is, addig nem is hallottam ennek létezéséről, de tudtam, éreztem, hogy nekem/nekünk KELL egy ilyen csoda! Aztán megdöbbentett, hogy egy szett milyen áron mozog – akkor még fogalmam sem volt róla, hogy micsoda munka van egy anyatej feldolgozásával, tartósításával. Elhatároztam, hogy magam fogom elkészíteni az ékszerem, amit majd Arinának fogok ajándékozni. Az Alkotások Angitól -Egyedi ékszerek Facebook oldalamat már 2014-ben létre hoztam, többféle kézműves alkotásom mutattam be ; hímeztem, csomóztam, stb. Az oldal megmaradt, az arculat változott, vele a kézműves alkotások is. Ez az anyatejes és babahajas ékszer készítés amellett, hogy kikapcsol, rengeteg feszültséget is hordoz magában.
Mostanra sehol sem lennék már, ha nem kaptam volna ennyi támogatást egy alkotótársamtól Fannától (Fanna műhelye) , aki szintén ilyen jellegű emlékeket és érzelmeket magukban hordozó ékszereket készít!

Gondolom, amikor valaki anyatejes és/vagy babahajas ékszert rendel tőled, akkor ez nem csak egy gépies vásárlás-gyártás folyamat, hanem történetek is vannak mögötte. Mennyire avatnak be a vásárlóid téged a szülő-gyerek kapcsolataikba?

Hatalmas bizalmat kapok, mert szinte mindenki elmeséli nekem azt a történetet életéből, aminek kapcsán készítteti velem az ékszerét. Vannak, akik kifejezetten azzal kezdik a rendelésüket, hogy szeretnék, ha én találnék ki valami szép ékszert a történetük alapján, ami kifejezetten jellemzi őket. Szoktam olyan ékszereket is alkotni, amik veszteséget segítenek átvészelni, egy parányit könnyíteni a gyász fájdalmát. Igyekszem az ilyen beszélgetések során a legszebb pillanatokat, emlékeket felidéztetni, hogy boldogsággal tudjon a rendelő arra pillantani.

Szociális munkásnak tanultam, bár még a záróvizsgám hátra van a diplomámig, ettől függetlenül nagyon szeretek emberekkel foglalkozni és szívesen fogadom mindenki történetét, bármilyen legyen az. Tudom, hogy egy beszélgetés rengeteget tud segíteni a mindennapokban is, főleg a nehezebb pillanatoknál.

Elmesélnéd, hogyan néz ki egy rendelés? Mi a menete?

Mindenkitől írásban fogadom a rendelést. Általában nagy vonalakban meg van az az ékszer, ami miatt felkeresnek engem, ezt szoktuk részletesen megbeszélni, hogy a lehető legjobban tudjam vissza adni az elképzelést. Postán küldik nekem az alapanyagokat és ez után jön a legizgalmasabb rész – türelemmel várnak, amíg elkészülök a kívánt darabokkal. Babahajas ékszerek esetében nagyjából 3- míg anyatejes ékszereknél ez inkább 8 hét is lehet (vannak előbb és vannak később elkészülő darabok).

Hogyan készülnek ezek az ékszerek? Persze, a műhelytitkokat leszámítva. 🙂

Az anyatejeket főzöm, szárítom és porítom. A konzerválás természetesen megfelelő tartósítószerekkel, kimért arányokkal lehetséges, illetve egyéb használati eszközök is segítik a munkám. Fontos figyelni nagyon a megfelelő védőruházatra és az anyagokat is mindig kellően kell tárolni ahhoz, hogy ne történjen baleset vagy egészségünk ép maradjon hosszú távon!
Jelenleg 6 féle gyantával dolgozom, ékszerektől függ, hogy melyiket alkalmazom. Szerencsére egyre jobban nyílik a világ a környezet és az egészségünk megóvására, így csak non-toxic anyagokat vásárolok.

Végezetül mondd el kérlek, hol találnak meg az érdeklődők?

Mikor elkezdtem ezekkel a kedves ékszerekkel foglalkozni, nem gondoltam, hogy majd ekkora igény mutatkozik az alkotásaimra, ami miatt eszméletlen hálás vagyok! Emiatt nekem még csak Facebook felületen van oldalam Alkotások Angitól – Egyedi ékszerek anyatejjel, babahajjal néven, ahol intenzíven vagyok jelen, illetve most indítottam Instagram oldalam alkotasok_angitol néven találhattok meg. Az ördög viszont nem alszik! Fannával már nyáron beszélgettünk arról, hogy mindenképpen kell weboldalt készíteni az anyatejes és babahajas ékszerek mindenkori elérése végett, ezért idén még tervben van egy weboldal készítése is.

Köszönjük, hogy válaszoltál kérdéseinkre. 🙂

Válaszok, fotók: Mazács Angéla
Kérdések: Méri-Molnár Tímea