Amikor barátaink bejelentik, hogy jön náluk a baba

Gondoltuk, megér egy írást ez a téma, mert azoknak a pároknak, akik küzdenek a babáért nem elég a saját „démonjaikkal” megküzdeni, tudni kell elviselni mások családdá válását is.
Amikor megtörtént nálunk a baj, és túlestünk a műtéten, akkor őszintén aggódtam amiatt, hogyan fogok tudni örülni mások örömének.
Azzal nyugtatjuk magunkat, hogy szerintünk ez teljesen természetes reakció, hogy van bennünk egy kis irigység azok felé, akik boldogan babáznak, és azt is el kell fogadnunk, hogy az élet nem igazságos, amiért mi még nem. Fontos, hogy nem tőlük irigyeljük, pusztán mi is vágyunk arra az állapotra, az áldott állapotra.
A mi laikus tanácsunk, hogy érdemes ezeket az érzéseket megbeszélni párunkkal és barátainkkal. Nem eltitkolni, és úgy tenni, mintha minden rendben lenne, mert aki jól ismer minket úgyis átlát a szitán.
Szerintünk nem csak azoknak nehéz kezelni a helyzetet, akiknek nem jön össze a baba. Biztosak vagyunk benne, hogy a másik oldalon álló párok sem tudják, mennyire örülhetnek mellettünk, vagy ezzel megbántanak-e.

Műtét után hamar megszületett egyik barátnőm – a nem olyan sok közül… 🙂 – gyönyörű, egészséges babája, és örömmel vettem észre, hogy gond nélkül tudok vele örülni. Amikor megkaptam a hírt, patakokban folyt a könnyem, de csak a boldogságtól és a meghatottságtól. Azóta is lelkes látogató vagyok náluk, és semmi pénzért nem hagynám ki azt, hogy lássam (fel)nőni a – pont ma – 4 hónapos babát. 🙂

Az igaz barátok úgy izgulnak és drukkolnak a „küzdők” boldogságáért, mintha testvéreink volnának. Érdekes és megható volt tapasztalni, milyen lelki támogatást kaptunk környezetünktől, valahogy érezték és tudták, mit és hogyan kell reagálni, attól függetlenül, hogy szerencsére sokan közülük sosem éltek át ilyet.

Timi

Ha ezzel kapcsolatban van tapasztalatotok, nyugodtan osszátok meg velünk az allapot@aldatlanallapot.hu címen.