Amikor érdemes endokrinológushoz fordulni

A sikertelen terhességek vagy próbálkozások hátterében gyakran hormonális eltérések állnak, amelyben endokrinológus segíthet.
Amennyiben több, mint egy év védekezés nélküli házasélet után sem jön össze a baba, akkor mindkét félnek érdemes elkezdeni egy meddőségi kivizsgálás. A nőgyógyászok gyakran továbbküldik endokrinológushoz a kezelt páciensüket, hogy kiderüljön, felmerülhet-e hormonális eltérés.
Egy egyszerű vérvétellel számos hormonszintet lehet vizsgálni mindkét félnél, ebből már hamar kiderülhet, ha minden rendben van, vagy ha baj van például az agyalapi miriggyel, a petefészekkel, a pajzsmiriggyel vagy a mellékvesével, mely esetben további kivizsgálásokra és kezelésre is szükség van.

A pajzsmirigyhormon hiánya nem feltétlenül jelentkezik tünetekkel. Előfordul, hogy a probléma akkor derül ki, amikor a nőnek nem sikerül teherbe esnie, vagy spontán vetélésekkel végződnek a terhességei. Súlyosabb esetben természetesen járhatnak panaszokkal, de sajnos ebben az esetben sem mindig ismerik fel időben a betegséget.
Ha pajzsmirigy-alulműködést igazolnak, leggyakrabban gyógyszeres kezelést ajánlanak. Terhességet vállalni a normál hormonszintek elérése után érdemes. Fontos, hogy a terhesség alatt fokozott figyelemmel kísérjék a pajzsmirigy működését, és ha szükséges, akkor még időben módosítsák a kezelést.

A pajzsmirigy-alulműködés időben felismerve egy kezelhető betegség, megfelelő orvosi felügyelet mellett nem kell aggódni a kisbaba egészségéért. A magzat egészséges testi és szellemi fejlődésében is fontos szerepe van, ezért spontán vetélésen túl halvaszületés, koraszülés, illetve fejlődési rendellenességek is gyakrabban fordulnak elő a hiányukban. Ezért érdemes komolyan venni.
A pajzsmirigy hormonjainak hiányában romlik a fogamzóképesség, gyakoribb a megtapadási nehézség, illetve a koraidős vetélés is.

Méri-Molnár Tímea

Ha szeretnéd Te is megosztani történetedet, hogy ezzel erőt adj másoknak, akkor küldd el nekünk az allapot@aldatlanallapot.hu címre (névvel, képpel vagy akár anonim módon) és mi kitesszük a Lelkünk menüpontunkba.