Anti-Müllerian hormon (AMH)

Az anti-Müllerian hormon szintje laborvizsgálat során a vérből kimutatható. A hormon egyik fontos szerepe az embrió nemi differenciálódásában van. Az AMH a nevét onnan kapta, hogy magzati korban a fiú magzatban jelenléte a Müller-vezetékek visszafejlődését okozza, míg a lány magzatban hiánya lehetőséget ad a Müller-vezetékek fejlődésére, azaz a női belső nemi szervek kialakulására.
Férfiakban az AMH-t a here, nőkben a petefészek sejtjei termelik.

A nőkben születéskor meghatározott számú petesejt van, számuk a menopauzáig folyamatosan csökken, minőségük – főleg a változókor közeledtével – romlik.
Értelemszerűen minél kevesebb petesejtje van egy nőnek, annál kisebb az esélye a sikeres teherbeesésre és terhességre.
Adott számú petesejttel születnek a nők, így azok előbb vagy utóbb biztosan elfogynak. Azt sajnos előre nem lehet megmondani, hogy ez az időpont mikor érkezik el. Az AMH meghatározása segít abban, hogy kiderüljön, van-e még a petefészeknek megfelelő tartaléka, illetve meddőségi kezelés során arra ad választ, hogy mennyire lesz könnyű vagy nehéz a petefészkeket stimulálni, a peteérést serkenteni.

Az anti-Müllerian hormon normál tartománya arra utal, hogy a petefészekben megfelelő számú petesejt van. Ez önmagában nem azt jelenti, hogy a páciens spontán is teherbe tud esni, hiszen ezt sok más betegség vagy egyéb tényező befolyásolhatja, vagy gátolhatja, de ebben az esetben biztos, hogy petesejtből még van elég.
Környezetünkben is tapasztalhatjuk, hogy 40 éves kor körül drámaian csökken a spontán fogant gyermekek száma. Az egyre modernebb kezelések és a fejlődő technika hatására ezen az életkoron túl sem reménytelen a gyerekvállalás.

Érdemes nőgyógyászunkkal konzultálni, szükségünk van-e erre a vizsgálatra, és ha igen, eredményünket is egyeztessük vele mindenképpen.
Az AMH meghatározása vérvétellel, laborban történik. A vizsgálat csak magánlaborokban érhető el, jelenleg a társadalombiztosító nem finanszírozza a vizsgálatot. A vérvételhez nem kell éhgyomorra menni, ezen felül az eredményt nem befolyásolja a napszak sem, és a menstruációs ciklus sem.

Méri-Molnár Tímea

Fotó: pexels.com