Apák napja

Az apák napját Magyarországon június harmadik vasárnapján ünnepeljük. Az apák szerepének fontosságát pszichológiai tanulmányok is igazolják. Az apák napját az anyák napja párjaként a 20. század elején kezdték el megtartani. Ilyenkor emlékeznek az apákra, nagyapákra és a többi férfi elődre. Világszerte különböző időpontokban ünneplik.

Amerikában Sonora Smart Dodd volt az ünnep megalapításának kezdeményezője. Édesapja – a polgárháborús veterán – William Jackson Smart egyedülálló szülőként nevelte fel 9 gyermekét második felesége halálát követően, aki 1891-ben belehalt hetedik közös gyermekük születésébe. A kezdeményezés lányában akkor fogant meg, amikor hallott az első anyáknapi ünnepségről, melyet Anna Jarvis alapított. Sonora úgy érezte, hogy az apáknak is jár egy ünnepnap. 1910-ben a hatóságok is kezdeményezése mögé álltak. Az apák napjának , Sonora által eredetileg tervezett dátuma június 5., William Jackson Smart születésnapja lett volna, de a hatóságok nem készültek el feladataikkal, így június harmadik vasárnapján tartották az első hivatalos apák napját, és tartják ma is.

Az utóbbi években a kereskedők alkalmazkodtak az ünnephez, ilyenkor általában a műszaki cikkek és a szerszámok kereslete növekszik.

A katolikus egyház az apák napját hagyományosan március 19-én, Szent József napján tartja. A legtöbb országban világi ünnepként tartják számon. Ami nekem azért különösen fontos dátum, mert ez apukám születésnapja. 🙂

Méri-Molnár Timea