Családi kötelékek I – Anya-lánya kötelék

Valószínűleg az anya-lánya kötelék a legerősebb családi kapcsolat, hiszen génjeik hasonlóak, a női test biológiai ritmusai közösek bennük.

Ezt a viszonyt számos külső és belső tényező befolyásolja, megváltoztathatja. Mindenki tud a környezetéből olyan példát említeni, ahol korántsem ideális a viszony a két nő között. Talán ki sem alakult a szoros kötelék, esetleg az idők folyamán megüresedett, elmérgesedett, vagy végleg megszakadt a kapcsolatuk.
Ám az esetek többségében ez egy empátiára épülő, egymást támogató, érzelmekkel teli, eltéphetetlen kötelék. Persze vannak hullámvölgyek bizonyos életkorokban, élethelyzetekben (pl.: dackorszak, kamaszkor, leválás, párválasztás, elszakadás stb.) amelyek megnehezítik a harmónia fenntartását. Sokszor csak hónapokig, olykor azonban évekig is tarthatnak a negatív életszakaszok. De tudjuk, hogy az anyai szeretet feltétel nélküli, így idővel minden visszarendeződik.
Kezdetektől fogva az anya a biztonság, a vigasztalás, a gondoskodás. Táplálja, óvja, neveli, szereti a lányát és reméli, hogy majd ő is hasonlóan fogja gondozni a saját gyermekét. Ezért fűzi őket össze egy nagyon erős biológiai, és társadalmi kötelék. Amely kapocs a legjobb esetben generációkat fűzhet össze (anya-lánya-unokája-dédunokája).
Egy anya az első, és alapvető modell a lánya életében, értékrendjében, kapcsolataiban, konfliktusainak kezelésében. Közvetíti a női szerepeket a családban, a társadalomban, akaratlanul is viselkedésmintákat tanít, sőt befolyásolja a lánya önértékelését.
A közelmúltban megkaptuk a szoros anya-lánya kötelék biológiai magyarázatát is, amelyet a The Journal of Neuroscience (tudományos lap) szolgáltatott. A tudósok a hangulatzavarok gyakori öröklődését vizsgálták anyákról lányaikra. Több család bevonásával, MRI vizsgálatok segítségével kimutatták, hogy a két nő érzelmeket irányító agyterülete hasonlóan épül fel. Ezek az emóciókat feldolgozó folyamatok felelősek az empátiáért, amely az erős szeretetkapcsolat kulcsa. Könnyebben belehelyezkednek egymás helyzetébe, megértik egymás gondjait, egyszerűbben átélik, átlátják a problémákat. Sokkal intenzívebben befolyásolják egymás életét, viselkedését, döntéseit oda-vissza, mint más családtagok.
Jó ezt tudományos formában is látni.

Molnár Ágnes

Későbbi tervezett témák:
Apa-lánya kötelék
Anya-fia kötelék
Apa-fia kötelék
Nagyszülői kötelékek