Endometriózis

Az emberi szervezet csodálatos- főleg, ha minden a helyén van benne! Van azonban egy betegség, amelynek a lényege, hogy egy bizonyos szövet a helyén is van, meg nem is, emellett számos tünetet, sok-sok fájdalmat és akár meddőséget is okozhat. Bemutatom nektek az ENDOMETRIÓZIST, ami a reproduktív korú nők 5-15%-át is érintheti.

Volt már szó arról, milyen változások történnek a méhben a ciklusunk alatt, így sejthetitek, mennyire egyedi szövet a méhnyálkahártya, avagy endometrium- ez válik le ugyanis minden menstruáció alkalmával. Egyes esetekben ez a nyálkahártya elvándorol a méhen kívülre- leggyakrabban a petevezetők, a petefészek, a kismedence nyálkahártyája, ritkábban akár a belek, egyéb szövetek is lehetnek ennek áldozatai- ilyenkor beszélünk endometriózisról.

Ez az elvándorolt endometrium a méhben maradthoz hasonlóan érzékeny lesz a hormonváltozásokra, ugyanúgy ciklusosan fog működni, mint a méh endometriuma- a menstruáció ideje alatt vérzés kíséretében lelökődik, majd újranő. Ha olyan helyen van, ahonnan a lelökődött szövet és a vér nem tud kiürülni, felszaporodik, ingerelni fogja a környező szöveteket, cisztákat képezhet, összenövéseket okozhat.

Az endometriózis fő tünete a fájdalom. Habár menstruáció alkalmával a görcsös fájdalmak természetesek, az endometriózisos nők sokkal erősebb, szinte elviselhetetlen, az évek során egyre fokozódó menstruációs fájdalmakról számolnak be. Ehhez társulhatnak ciklusfüggetlen kismedencei fájdalmak, különféle emésztőrendszeri és húgyúti eredetű fájdalmak és tünetek.

És amiért mi beszélünk róla: tünete lehet a meddőség is, sőt, sokszor a meddőség kapcsán kerül felismerésre. Emlékeztek még? Ciszták, összenövések… Nos, ha ezek például a petefészekben vagy a petevezetőben vannak, akadályozhatják a petesejtek méhbe jutását, megtermékenyülését is. A meddőségi problémákkal küzdő nők 21-47%-a endometriózisban (is) szenved.

Sajnos még mindig nincs hatékony teszt az endometriózis kimutatására, az arany standard az úgynevezett felderítő műtét (nem nagy hasi műtét, laparoscoppal végzik) és a biopszia végzése-mintát vesznek, hogy bebizonyosodjon, tényleg méh eredetű szövetről van szó.

A gyógyításával is ez a helyzet: a leghatékonyabb a műtét, ha teljesen el tudják távolítani a rossz helyen lévő endometriumszigeteket. Emellett természetesen ott vannak az ütős fájdalomcsillapítók, és a fogamzásgátló, ami meggátolja az endometrium növekedését, mivel lényegében művi menupauzát okoz- a meddőségre ezek nyilván nem jelentenek megoldást, de a fájdalmat csökkentik. A jó hír viszont az, hogy ez esetben a meddőség oka akár egy műtéttel megszüntethető!

Ambrus Flóra