Gyógyszerek és a férfi meddőség

A klinikai tesztelés alatt álló férfi „fogamzásgátló” biztonságossá nyilvánításának apropóján utánajártam, vannak-e olyan gyógyszerek, amik okozói lehetnek a férfi meddőségnek. A férfi meddőség – ha egyszerűen akarok fogalmazni- gyakorlatilag a spermiumok nem megfelelő minőségét vagy nem elegendő mennyiségét jelenti. Persze lehetnek hibák magával a „szerszámmal” is.

A nők meddőségéről cikkek és kutatások tömkelege szól, mert ez tűnik kézenfekvőbbnek, ezt olvassuk a Bibliában, a történelemkönyvekben, ezt látjuk a sorozatokban, kis túlzással a kultúra részévé vált. A férfi meddősége valahogy mindig hihetetlenebbnek tűnt, ehhez valószínűleg az is hozzátesz, hogy a férfiaknál nincs menopauza. Gyakorlatilag életük végéig megmarad a termékenységük, már ha nincsenek problémák. Az utóbbi évtizedekben a nemi egyenlőség lassan meghozta a felismerést, miszerint egy pár meddőségében a férfi és a nő ugyanolyan fontos szerepet játszik, így pedig még többen találtak megoldást.

Az okokat 5 alapmechanizmusra osztva összegyűjtöttem pár gyakran használt gyógyszert és egyéb szereket, amiknek köze lehet a férfi meddőséghez. Lássuk!

Herekárostó hatás. Az ilyen mellékhatással rendelkező gyógyszerek a herében blokkolják a spermiumok termelését, csökkentve vagy teljesen lenullázva a spermiumszámot. Rekreációs szerek közül ilyen hatása van az alkoholnak, a dohányzásnak, a marihuánának és a kokainnak is. Egyes antibiotikumok, mint a nitrofurantoin, gentamycin, erithromycinés a főleg reuma, Crohn betegség és colitisulcerosa kezelésére használt sulfasalazin is hathat így a herére.

Az agyalapi mirigy (hipofízis) működésének befolyásolása. A peteéréshez hasonlóan működik a spermiumok és a tesztoszteron termelése, legalábbis ugyanazok a hormonok szükségesek hozzá mindkét nemben, ezek pedig a hipofízisben termelődnek. A hipofízis károsodása hormonzavart, spermiumszám csökkenést okozhat, akár meddőséghez vezetve. Rekreációs szerek közül az alkohol, a marihuána és az opiátok, a vérnyomáscsökkentők közül a spironolakton, ezek mellett mindenféle hormont tartalmazó gyógyszer befolyásolja a hipofízis működését. Antibiotikumok közül a nitrofurantoinnak lehet ilyen hatása, de a legtöbb nyugtató, altató, epilepszia gyógyszer és a komolyabb gyulladáscsökkentők (ciklosporin, sulfasalazin) is képesek bolygatni a dolgokat az agyalapi mirigynél.

Erekciós, ejakulációs zavarok. Ha nem találkozik a spermium és a petesejt… tudjuk. Rekreációs szerek közül az alkoholnak, ciginek, kokainnak van befolyása a dolgokra, de hathat így a legtöbb vérnyomáscsökkentő is. A legtöbb depresszióra, alvászavarra, szorongásra, pszichiátriai problémára felírt gyógyszernek és majdnem minden kívülről bejuttatott hormonnak van ilyen hatása. Kíváncsian várom, a férfi fogamzásgátló tabletta okoz-e majd hasonló mellékhatást. Jó hír viszont, hogy az antibiotikumok és a gyulladáscsökkentők nem okoznak ilyesmit.

Libidó csökkenés. Egyenes út az előző ponthoz. Ami önmagában okozhatja, az az alkohol, marihuána, néhány vérnyomáscsökkentő, például a béta-blokkolók, hangulatjavítók és altatók, és a kívülről bejuttatott hormonok- persze a tesztoszteron kivételével.

A spermiumok direkt károsítása. Néhány gyógyszer, például a magas vérnyomás kezelésére használt kalcium csatorna blokkolók képesek lehetnek úgy hatni a hímivarsejtekre, hogy azok képtelenekké váljanak a megtermékenyítésre. Antibiotikumok közül hathat így a tetraciklin, és lehet blokkoló hatása a köszvény kezelésében használatos colchicinnek és allopurinolnak.

NAGYON FONTOS: a gyógyszerek szedését csak orvossal történő egyeztetés után hagyjátok abba!

Írta: Ambrus Flóra