Havi-elmélyülés I. – A petefészek

Kedves hölgyeim, joggal kérdezik meg, miért írok ilyenekről, mikor önök nem tinédzserek és talán nem vágynak felvilágosításra. Pedig rég volt már, mikor a suliban egy kedves- vagy nem épp kedves- tanár elénk állt, megmutatott egy híres-hírhedt képet (lásd alább) és megkísérelte elmagyarázni, hogy is működünk mi, nők.

Bármilyen egyértelműnek is tűnik ez az ábra, kevés nő van, aki érti és el tudja magyarázni, mi is az a havi ciklus… Nos, én megkísérlem! Az ábra alsó sorát most hagyják figyelmen kívül.

Először is annyit szögezzünk le, hogy a menstruációs ciklus 3 fázisból áll, aminek első fázisa a menstruáció. A másik két fázis a follikuláris és a luteális fázis, a kettőt egymástól maga a peteérés választja el. A menstruáció pont olyan bonyolult, mint a nők, sok minden történik egyszerre, de a lényeg a petefészek és a méh.

A petefészekben már a magzati kor 8. hetében megjelennek a csírasejtek, ezekből lehetnek majd érett petesejtek. Számuk a 20. terhességi hétre eléri a maximumát a magzatban, ez olyan 6-7 milliót jelent, majd a nemi érés idejére 300-400 ezer marad meg, amiből a termékenység évei alatt kb. 400 csírasejt érik megtermékenyíthető petesejtté. Ez matematikailag úgy jön ki, hogy egyszerre több csírasejt kezd el érni, de általában csak 1 érik meg teljesen, ami a peteéréssel megtermékenyíthetővé válik.

Vegyünk tehát egy 28 napos ciklust, ahol a 28. nap a menstruációs fázis kezdetét jelöli. A soron következő tüszők már a megelőző menstruáció 26. napján elkezdenek érni, két ciklus kis mértékben ugyan, de átfedésben áll egymással. Ilyenkorra a hormonszintek már lecsökkennek, a sárgatest nagyrészt elsorvadt, a szervezet tudja, hogy az előző petesejt nem termékenyült meg. Az FSH hormon szintje elkezd megemelkedni, ez felel ugyebár a peteérésért. Ezután kiválasztódik a domináns tüsző, a többi elsorvad. Elkezdődik az ösztrogén fokozottabb termelése, ez érzékenyíti az érő tüszőt az LH (luteinizáló) hormonra nézve, ami a peteérést befejező és az érett tüsző kiszabadulásáért (tüszőrepedés, ovuláció) felelő hormon. A tüszőrepedés előtt 34-36 órával megemelkedik az LH hormon szintje, ez közvetve ugyan, de 0,3-0,5 fokkal megemeli az ébredési hőmérsékletet, ami által előre jelezhető (bár vitatható pontossággal) a soron következő ovuláció időpontja.  Ezután hirtelen lecsökken az LH és az ösztrogén hormon szintje, és bekövetkezik az ovuláció, ez átalában a 14. napra esik 28 napos ciklus esetén.

Ovulációt követően a petesejtet körülvevő sejtréteg átjárhatóvá válik, így termékenyülhet meg. A kiszabadult tüsző helye bevérzik, kialakul az úgynevezett sárgatest, ami 12-14 napig jelentős mennyiségű progeszteront termel, ennek a terhesség fenntartásában van szerepe, amíg a méhlepény át nem veszi a helyét és el nem kezdi termelni a hCG nevű hormont, ami a terhességi tesztek által mért hormon. Ha nem alakul ki terhesség, akkor a sárgatest egyszerűen elsorvad. Ez maga a luteális fázis. Azután kezdődik az egész elölről, ezért hívják ciklusnak…

Ambrus Flóra