Havi-elmélyülés II. – A méh

Az előző cikkben részletesen átbeszéltük a menstruációs ciklus petefészekben lévő történéseit, most pedig letekinthetünk az ábra alsó részére, ami a méhben történő változásokat részletezi.

A petefészek és a méh összetartoznak, a petefészek a megtermékenyülésért, a méh a terhesség kihordásáért létezik, a havi ciklusban pedig szinkron, együtt változnak. Így szintén 3 fázisról beszélhetünk: A menstruációs, a follikuláris és a luteális fázisról.

Szintén induljunk ki egy 28 napos ciklusból. Az első napon elkezdődik a méhnyálkahártya lelökődése, maga a vérzés. A ciklus 3-4. napjára a megelőző ciklus méhnyálkahártyája nagyrészt lelökődik, ilyenkor a méhnyálkahártya vastagsága kb. 0,5 mm vastagságú. Majd a következő ciklus petesejtjének érésével együtt megindul az ösztrogénszint növekedése, a follikuláris fázis, ami a méhnyálkahártya sejtjeit osztódásra készteti, regenerálja. Mirigyek és erek jönnek létre, a ciklus 14. napjára, az ovuláció időpontjára már átlagosan 10 mm a nyálkahártya vastagsága. Ezzel együtt a méhnyakban is változások mennek végbe, amik megkönnyítik a spermiumok érett petesejthez jutását. A follikuláris fázis végeztével a méh képes lesz a megtermékenyített petesejt befogadására és a terhesség kiviselésére.

Az ovulációt követően csökken az ösztrogénszint és fokozódik a progeszteron termelése- már tudjuk, hogy ez a luteális fázis.

Amennyiben a petesejt megtermékenyül, a fennmaradó sárgatest hatására a méhnyálka- hártya nem lökődik le, a következő vérzés elmarad (bár vannak kivételek). Ha azonban (és ez a lényegesen gyakoribb) nem termékenyült meg a petesejt, akkor a ciklus végén a sárgatest elsorvad, a progeszteronszint pedig csökken, a méhnyálkahártya kezd elhalni. A 28. napot követően (azaz a következő ciklus 1. napján) az erek fala kezd megrepedni, és megindul a vérzéssel kísért nyálkahártya lelökődés, így az új ciklus.

A menstruációs fázis a legtöbb nőben 4-6 napig tart, az összes vérvesztés mindössze 30-50 ml.

Remélem, már érthetőek az összefüggések a petefészkek és a méh között- főleg, ha követtétek közben az ábrát! 🙂

Ambrus Flóra