Híres AIDS betegek – Nemi betegségek lll.

Egyesek titkolják, mások nyíltan felvállalják HIV fertőzöttségüket a világ előtt. Egy hírességnek 30-35 évvel ezelőtt nyíltan beismerni betegségét nehéz lehetett, mert egyben azt is fel kellett vállalnia, hogy valamelyik magas kockázati csoport tagja (intravénás droghasználó, homoszexuális). Nem is igazán volt rá példa, mert mindenki rettegett a kórtól, hiszen keveset tudtak róla. A sztárnak, őszinteségéért cserébe a kirekesztettséggel is számolnia kellett volna. Nem szívesen kockáztatták tehát a karrierjüket, pozíciójukat, és a családjukat is meg akarták kímélni a kellemetlenségektől. A teljesség igénye nélkül jöjjön néhány érdekesebb eset a témával kapcsolatban.

Rock Hudson (1925-1985), Hollywood legsármosabb színésze volt, az 50-es, 60-as években. Férfiakhoz való vonzódását titkolta, mert az egyet jelentett volna karriere végével, hiszen nők hada rajongott érte. Miután homoszexualitását egy pletykalap leleplezte, ügynöke azt tanácsolta neki, hogy nősüljön meg. A bizonyítékot megsemmisítették, ő pedig feleségül vette a titkárnőjét. Két év múlva a nő hepatitisszel kórházba került, ahol kiderült, hogy férje AIDS-es. Számára akkor lett nyilvánvaló, hogy a férfi meleg, így elvált tőle. Hudson volt az első híresség, aki nyilvánosságra hozta a betegségét, ami sokkolta a közvéleményt, ám ráirányította a figyelmet az akkor még új betegségre.

Gia Carangi (1960-1986), Amerika első szupermodellje volt a 70-es évek második felében, szerepelt a Vogue, a Cosmopolitan címlapjain. Nyíltan vállalta leszbikusságát, ismert szórakozóhelyek állandó látogatója volt, ahol rendszeresen használt kokaint. Az egyébként is labilis lányt, nagyon megviselte ügynöke halála, onnantól kezdve nem volt megállás a lejtőn. Pedig nagy divatcégek versengtek érte: Dior, Armani, Versace, Levis, Yves Saint-Laurent stb. A partidrog-használata, kemény heroin függésbe csapott át, és a közös tűhasználat során fertőződött meg a vírussal. Dühkitörései rendszeresé váltak, 22 évesen AIDS-et diagnosztizáltak nála, 26 évesen a betegség szövődményeiben halt meg. Életéről film készült Angelina Jolie főszereplésével (Kifutó a semmibe).

Freddie Mercury (1946-1991), brit énekes, dalszerző, a Queen együttes frontembere volt, aki rajongott az operáért. Színpadi jelenléte egyedülálló, hangja rendkívüli, szerzeményei meghatározták a zenekar hangzásvilágát. Az 1970-es évektől, hét éven át együtt élt barátnőjével, Mary Austinnal, akivel haláláig szoros barátságot ápolt. Homoszexualitását leplezte a nyilvánosság, és talán egy ideig saját maga előtt is, tekintve, hogy vallásos, indiai családból származott. A 80-as évek elején kicsapongó életet élt New Yorkban, hatalmas orgiákat, partikat rendezett, felkapott melegbárok rendszeres vendége volt, a kokain használat, a promiszkuitás jellemezték. Ilyen alkalmak valamelyikén fertőződhetett meg. Betegségét csak kevesek előtt fedte fel, a halálát megelőző napon tudatta a sajtóval, hogy AIDS-es. Élettársa Jim Hutton, aki mindvégig kitartott mellette, szintén megfertőződött. Életéből kihagyhatatlan film készült, Bohém Rapszódia címmel, ajánlom mindenkinek.

Anthony Perkins (1932-1992), amerikai színész nem titkolta biszexualitását, bár házas volt. 1973-ban feleségül vette Berry Berenson modell, színésznő, fotóművészt, akitől két gyermeke született. Legismertebb filmje a Hitchcock által rendezett Psycho volt, amelyben az őrült Norman Bates figuráját alakította. Kapott Golden Globe-díjat, jelölték Oscar-díjra, számos filmben nyújtott emlékezetes alakítást. 1986-ban tudta meg, hogy AIDS-es, és bár hosszú ideig betegeskedett, a közvélemény mit sem sejtett róla, hatvan évesen tüdőgyulladásban halt meg. Kilenc évvel később, özvegye, 2001. szeptember 11-én rajta volt azon a repülőgépen, amelyik belecsapódott a World Trade Center északi tornyába.

Rudolf Nureyev (1938-1993), tatár származású balettművész, koreográfus volt, a londoni The Royal Ballet szólótáncosa, majd a párizsi opera balett igazgatója. Tehetségével már fiatalként kitűnt, tanulmányait a leningrádi Kirov Színházban kezdte. Itt ismerkedett meg Teja Kremkével, akivel egymásba szerettek. A német fiú úgy érezte, hogy a szovjet hatóságok korlátozzák Nureyevet a világhírnév elérésében. Valószínűleg ennek hatására 1961-ben egy nyugat-európai turné alkalmával, Nureyev megszökött a párizsi reptéren és menedékjogot kért. Hamarosan a párizsi opera balett szólistája lett, és hihetetlen karrier várt rá. Kremkével soha többé nem találkoztak, mert a KGB folyamatosan figyelte a német férfit, halálát rejtély övezi. Nurejev 55 évesen halt meg AIDS-ben, számos ismert homoszexuális partnere volt, köztük Anthony Perkins. Szökésének történetét még életében 1981-ben megfilmesítették „Egyesek és mások” címmel, amiben Jorge Donn argentin táncos játszotta Nureyevet. A sors kegyetlen játéka, hogy egy évvel korábban, 1992-ben ő is az AIDS áldozata lett.

Elizabeth Glaser (1947-1994), a legismertebb AIDS aktivista volt, Paul Michael Glaser színész, rendező felesége. Férje, a Starsky és Hutch sorozat egyik főszereplője volt (a sötét, göndör hajú). 1981-ben első gyermekük születésekor, Elizabeth vérátömlesztést kapott, aminek következtében HIV vírussal fertőződött. Kislányuknak a szoptatással adta tovább a kórt.  Mivel a nő 1984-ben még nem tudott a saját betegségéről, második gyermekük az anyaméhben vált vírushordozóvá. Amikor lányuknál számos megmagyarázhatatlan betegség jelentkezett, elvégeztették az AIDS tesztet, ami pozitív lett. Arielt hét évesen veszítették el, fiuk Jake azonban mind a mai napig él, férje pedig nem fertőződött meg, mivel mindketten hordoznak egy un. CCR5 gén mutációt, amely védi a fehérvérsejteket. Elizabeth még életében, 1988-ban létrehozta Gyermekgyógyászati AIDS Alapítványát (Pediatric AIDS Fondation), eltökélt szándéka volt fiát megmenteni, és segíteni más HIV fertőzött gyerekeken. 1994-ben halt meg.

Számos híres HIV fertőzött halála azzal nyert értelmet, hogy ráirányította a figyelmet a betegségre, megkezdődhettek a kutatások, az életmentő gyógyszerkísérletek, a lakosság felvilágosítása, az előítéletek eloszlatása. Ma már tudjuk, hogy a fertőzéssel élők számára van remény, ha időben érkezik a diagnózis. Magic Johnson kosárlabdázó több mint 25 éve él együtt a betegséggel, alapítványa óriási szerepet vállal az AIDS elleni küzdelemben, a kutatások támogatásában.

Molnár Ágnes