HIV, AIDS – Nemi betegségek ll.

Az AIDS kórokozója a HIV retrovíruscsalád, lentivírus alcsaládjának egyik tagja, amely az immunrendszer sejtjeit pusztítja. A vírus a fehérvérsejt egyik eleméhez, a CD4+ T-limfocitához kötődik. Behatol a sejtbe, beilleszti saját génjeit a gazdasejt DNS-ébe, majd újabb vírusokat hoz létre, amelyek megfertőzik a többi sejtet, és károsítják az eredetit. A betegség során a szervezet védekezőképessége megszűnik.

A fertőzést követő folyamatnak, az immunrendszeri károsodás függvényében, négy stádiuma különíthető el:
1. Elsődleges (heveny) fertőzöttség. Lázzal, bőrkiütéssel, hasmenéssel, nyirokcsomó duzzanattal, torokfájással járó, megfázáshoz hasonló állapottal jelentkezik a betegség, néhány héttel a megfertőződés után. Talán még orvoshoz sem fordul az illető, mert keveseknél produkál a vírus ennél komolyabb megbetegedést, és 1-2 hét alatt lecseng. Ebben a szakaszban átalakul a vérkép (szerokonverzió), a szervezet antitestek képzésével válaszol a vírusok jelenlétére, ám még nem kimutathatóak a vérben.
2. Tünetmentes szakasz (vírushordozás). Ez a periódus 2-8 évig is tarthat, a páciens egészségesnek érzi magát. Az antitestek már kimutathatóak a vérben, a beteg fertőz, bár nincsenek figyelmeztető jelek. A vírus nagyon aktív, különösen a nyirokcsomókban, és megkezdi az immunrendszer módszeres, alattomos leépítését. Az ekkor felfedezett betegség, és időben megkezdett kezelés, hosszú évtizedeket tehet hozzá a páciens életéhez.
3. Tünetes HIV szakasz. Egyértelmű makacs tünetek jelennek meg, amelyek a hagyományos kezelésekre nem reagálnak. Elhúzódó nyirokcsomó duzzanat több testtájékon, éjszakai izzadás, fogyás, hasmenés, szokatlan bőrgyógyászati kórképek(gomba, herpesz, övsömör, szemölcsök), depresszió. A szervezet képtelen az elhalt CD4 sejtek visszaépítésére, a szövetek,és a nyirokcsomók károsodnak. Az ilyenkor megkezdett gyógyszeres kezelés visszafordítani nem tudja ezt az állapotot, de lassíthatja a rombolást. A fertőzéstől eddig a szakaszig évek telnek el, de betegenként nagyon változó, hogy mennyi.
4. AIDS állapot. A fertőzéstől számítva átlagosan 10 év után alakul ki az AIDS. A betegség végső stádiumáról beszélünk. Opportunista fertőzések jellemzik, amelyek egészséges emberben nem jönnének létre. Visszatérő bakteriális tüdőgyulladás, TBC, Kaposi-szarkóma, egyéb rosszindulatú daganatok jelennek meg a szervezetben. A másik kísérő betegség az idegrendszert érinti, értelmi leépüléssel jár, ez az AIDS demencia komplex (ADC). A végstádium hat hónaptól néhány évig terjedhet, majd bekövetkezik a halál.

A fertőzés kimutatása. A kórokozók kimutatása a vérből történik, különböző időpontban és módszerrel megvizsgált mintából, amelyek segítségével a víruskoncentráció is kiderül. A szervezet antitesteket termel a HIV ellen, amelyek kimutathatóak a vérben, néhány héttel a vírussal történt expozíciót követően. Fontos megemlíteni, hogy lehetőség van anonim szűrésekre és tanácsadásra is, tehát senki ne halogassa a dolgot, mert a korai diagnózis döntő fontosságú.

A fertőzés kezelése. A kezelés célja a HIV vírus elpusztítása, és a szervezet immunitásának fenntartása. Kombinált terápiában, vírusellenes szerek hármas, négyes kombinációját szedik a betegek. A hatóanyagok, a szervezetben már kialakult vírusok összeállításában résztvevő enzimek működését bombázzák több irányból. A vírus könnyen mutálódik, és alkalmazkodik a gyógyszerekhez, ezért van szükség a kombinációs terápiára, ami nagyon fegyelmezett gyógyszerszedést kíván a betegektől.

Hogyan terjed a fertőzés? A fertőzés közvetlenül emberről emberre terjed, vírustartalmú sejtek átadásával, emberi testnedvek, váladékok által (vér, ondó, anyatej, hüvelyváladék) ha ezek bármelyike bőr-, vagy hámsérülés miatt a véráramba kerül. Hetero-, és homoszexuális nemi érintkezéssel, intravénás drogfogyasztáskor közös tűhasználat során, méhen belül, illetve szülés közben anyáról magzatra is terjed a kór. Tetováláskor, ha több személy kezelésére használják a tűt, vagy azt nem sterilizálják tökéletesen, bármilyen fertőző betegség elkapható, ez vonatkozik a testékszerekre is.

Hogyan nem terjed a fertőzés? Szúnyogok és más vérszívók nem terjesztik a vírust, könny, nyál, vizelet, széklet szintén kizárható. A mindennapos érintkezések során, kézfogással, közös evőeszköz, közös WC használattal nem lehet megfertőződni. Mivel a vérátömlesztéshez használt vért szigorúan ellenőrzik a fejlett országokban, így hazánkban is, ezért így sem.

Megelőzés. A virális antigén változékonysága miatt jelenleg nincs speciális védőoltás, így a megelőzés az egyetlen megoldás. Törekedni kell a biztonságos nemi érintkezésre, óvszerhasználatra, mivel az más nemi betegségtől is megvéd, ajánlott a partnerek HIV szűrése. A hűség ebben az esetben sem hátrány, a partnerek gyakori váltogatása, a védekezés nélküli szex veszélyforrás. A fertőzés megelőzhető a drogok, és a közös tűhasználat kerülésével. A HIV-vel szennyezett tárgyak könnyen tisztíthatóak, és fertőtleníthetőek, mert a vírus a hő, és a hagyományos fertőtlenítőszerek hatására inaktiválódik. Elengedhetetlen az egyszer használatos tűk és fecskendők alkalmazása nemcsak az egészségügyben, hanem az élet más területein is (tetoválás, testékszer stb.).

A világon a fertőzöttek száma kb. 37 millió fő, különösen a fejlődő országokban, Afrikában, és Délkelet-Ázsiában súlyos a helyzet, egyes területeken elérheti a lakosság 60-80 %-át. Európában főként Észtországban, Oroszországban, Romániában és Ukrajnában emelkedik a fertőzöttek száma. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) hazánkat a kevésbé fertőzött országok közé sorolja. Azonban a felderítettség csak 50 %-os, így sok eset rejtve marad, évente 200-300 új HIV fertőzöttet, és 50-60 új AIDS megbetegedést regisztrálnak.

HIV : Humán immunhiány vírus  (Human ImmunodeficiencyVirus)
AIDS : Szerzett immunhiányos tünetegyüttes  (AcquiredImmuneDeficiencySyndrome)

Molnár Ágnes