Hogy milyen gondokat tud okozni egy nőgyógyász nemtörődömsége?

Ahogy ígértem leírom hogy mi volt, kezdem az elején…

Mindig is nagyon erős menstruációs görcseim voltak, nyilván fiatalon ezzel nem foglalkozik annyira az ember, bevesz egy fájdalomcsillapítót, és várja hogy vége legyen azoknak a napoknak, és úgy van vele, hogy havonta, pár napot kibír. 16 évesen volt egy ciszta csatornám egy 5-8 mm-es egybe tapadva, úgyhogy hormonra fogták ezeket, meg hát ne aggódjak még fiatal vagyok, de mindig nézzem magam. Ilyen téren 16 évig tünetmentes voltam egészen 2018.08-ig.
Egyik reggel arra keltem, hogy nagyon fáj a mellem, nem úgy ahogy szokott menstruáció előtt, hanem brutálisan, és éreztem, hogy valami nincs rendben. 19 éves korom óta járok rendszeresen nőgyógyászhoz, 23 éves koromtól kezdve ugyanahhoz jártam (XIII. kerületi szegedi úti SZTK rendelő – nevet direkt nem írok). Sosem voltam vele elégedett, de úgy voltam vele évente egy rákszűrésre megteszi. Az éves cicim vizsgálata is csak annyi volt, hogy oldalról “meglökte” és közölte minden oké. Idén a nőgyógyász úgy döntött, hogy magánrendelőt nyit, hát nem tartottam annyira jónak, hogy ezért még fizessek is neki, úgyhogy kerestem egy új nőgyógyászt SZTK alapon. Találtam is XIII. kerületi visegrádi utcában egy orvost, akiről az interneten több pozitív véleményt olvastam. Nehéz volt hozzá bejutni, mert hetente egyszer rendel, de 2018.12.14-én eljutottam hozzá. Itt jön a lényeg az egész történetemben.
Mint ahogy írtam a cicim fájdalma miatt kerestem fel, elmondtam hogy voltam ultrahangon találtak cisztákat újra, majd feljött a gyerektéma mivel hamarosan 33 éves leszek azaz “korban vagyok”. Mondtam, hogy tervben van, de még picit várunk, majd aztán jöttek a szokásos kérdések, milyen a menstruációm, és neki is elmondtam, amit éveken keresztül az előző orvosomnak is, hogy egyre erősebb fájdalmaim vannak, de az előző orvosom mondatai alapján biztos “ahogy öregszem nehezebbem viselem”! Majd aztán mondta az orvos, nézzünk már egy hüvelyi ultrahangot, na és itt ért a SOKK! Kicsit kellemetlenül is éreztem magam, mert még egyszer sem vizsgáltak meg így, még magamban poénkodtam is egy picit, majd aztán láttam az orvosom arcán a megdöbbentést! Egy 51×41 mm-es cysta/daganat!!! Ünnepek előtt borzasztó nagy SOKK ért, főleg hogy ilyenkor jönnek a kötelező körök – tumor marker vérvétel. Nyugtatott az orvos, hogy a tüneteim alapján “endometriózis” de menjünk biztosra. Itt jöttek a kérdések, a korábbi orvosom sosem csinált hüvelyi ultrahangot? -a válaszom sajnos a NEM volt, pedig elmondása alapján ezt minden alkalommal mikor rákszűrésre mentem meg kellett volna tennie. 2019.01.14-ig próbáltam nem aggódni, hogy nem a legrosszabb vár rám, de aki már hallotta a “jobbik” esetről, azért tudja, hogy az sem egyszerű, sőt a gyerekvállalás igencsak nehéz lehet tőle! Szerencsére az új orvosom gyanúja beigazolódott, szerencsére “csak endometriózis”! Úgy élem az életem, hogy minden okkal történik, szerencsém volt, hogy a korábbi orvosom “elment”, viszont mérhetetlenül bánt, hogy kb. 3-4 éve mondogattam az orvosomnak, hogy egyre erősebb fájdalmaim vannak, és mivel nem adtam neki sosem “hálapénzt” ezért nem vizsgált meg alaposan!!! Elkerülhettem volna, hogy ez ekkorára nőjön és ennyit szenvedjek azokon a napokon. Kérdem én, miért megy az ilyen orvosnak? Esküt tesznek majd aztán leszarják a beteget? Ha az embernek nincs pénze, akkor azt már semmibe kell venni? Nyilván ha ezt hamarabb megtudom, előbb tehettem volna ellene, és lehet előbb is vállaltam volna gyereket, mert jelenleg az se biztos, hogy lehet, és fiatalabb már nem leszek!!!
Jelenleg 2019.03.25-én egy műtét vár rám, majd szövettan, és reménykedem hogy minden rendben lesz, és hogy egyszer a férjemből és belőlem, egy “csoda” létrejöhet! Köszönöm a mostani orvosomnak, hogy odafigyelt rám, és foglalkozott velem, és nem csak elhajtott, ahogy azt éveken át kaptam az előzőtől, akit orvosnak se neveznék innentől kezdve! Köszönöm, hogy megbízhatok benne és számíthatok rá, bármi is következik ezután! Mellékvágányként azt is megjegyezném, hogy a mellemre is nem azt mondta, hogy 1 év múlva menjek kontrollra (ahogy az ultrahangon is közölték velem…) hanem beajánlott egy nagyon jó orvoshoz a Honvéd kórházba, ahol alaposan megvizsgálnak, hogy ezen az úton se aggódjak!
A történetem azért akartam megírni, hogy ha csak egy ember elolvassa és picit felismeri magát,hogy hasonlóan nem elégedett azzal akihez évek óta jár, ne várjon és tűrje el a “ahogy öregszik nehezebben viseli” mondatokat,, hanem addig-addig menjen, míg nem találja meg a számára megfelelő orvost!

Judy