Interjú Csőke Henriett hordozási tanácsadóval

Örömünkre szolgál, hogy elfogadta Csőke Henriett interjú megkeresésünket. Heni hordozási tanácsadó és két gyönyörű gyermek anyukája. Oldalain sok információt találhattok a témával kapcsolatban.

Szeretnénk, ha olvasóink kicsit jobban megismernének. Mesélnél pár szót magadról és arról, hogyan lettél hordozási tanácsadó? 🙂
Először is köszönöm a lehetőséget az interjúra. 2015-ben született a lányom, őt egy éves korában kezdtem hordozni, és nem igen volt megfelelő információm, hogy hogyan is kéne ezt jól csinálni, így csak „mentem a fejem után”. Lett kendőnk, majd mivel rosszul választottam, egy mei tai, utána pedig egy csatos. A csatos lett az abszolút szerelem. Közben rájöttem, hogy mennyire jó dolog ez, így bár anyukám használtan a saját lelke megnyugtatása miatt vett egy babakocsit nekem, de a kisfiam születésére kétféle kendővel készültem. Vele a kezdetektől fogva kizárólag a hordozást választottam. Volt egy elakadásom a hátul hordozásban, így egy tanácsadó, dr. Berecz Bernadett segítségét kértem. Végül az általa is vezetett iskolában végeztem a tanfolyamot. Pár nap múlva lesz az egy éves évfordulója annak, hogy sikeres vizsgát tettem.

Mit gondolsz, miért egyre népszerűbb a hordozás a szülők körében?
Abszolút az információk áramlása miatt. Illetve muszáj megemlítenem azt, hogy rengeteg híres ember, influencer hordoz legalább a kezdeti időszakban, és emiatt a többség úgy gondolja szerintem, „ha hordoz Daniel Craig vagy Pink, akkor én is hordozok.” A másik oka, hogy egyre több tanácsadó nevelődik ki. Az én iskolám pl 2019-ben 20 tanácsadónak segített elindulni ezen a pályán. Jó, hogy egyre több klub van és így az anyukáknak van egy fix programja pl havi 1 délelőtt.

Mik az előnyei, és van-e bármi hátránya?
Hát az előnyök sora végtelen. Segíti a kötődés kialakulását, segít a tejtermelésben, egyszerűbbek lesznek a hétköznapok, hiszen hirtelen lesz 2 szabad kezünk, miközben nem kell letenni a gyermekünket a kiságyba. A folyamatos mozgás miatt ingert kap a belső fül, így segíti a mozgásfejlődést is. Mivel a szoros testkontaktus oxitocint termel, segít megelőzni a szülés utáni depressziót is, vagy legalábbis enyhíti a tüneteket. Hátránya a nem megfelelő eszközválasztás és kötés miatt lehet.

Miért és mikor érdemes hordozási tanácsadó segítségét kérnünk?
Én azt javaslom, hogy mikor hordozásra kerül a sor kérjük tanácsadó segítségét. YouTube videók garmadája van, nehéz megszűrni, melyik jó. Meg ez olyan, hogy ebből el lehet sajátítani a hordozást nagyon szuperül. De nem mindegyik szülő-gyermek párosnak ugyanaz a kötési mód a jó. Lehet a videóban így csinálják, közben meg ugyanazt meg lehet kötni 77 féle módon, és neked egy pont, videóban nem szereplő módon kell magyarázni vagy mutatni a kötést. A másik, hogy sokszor azért adják fel a hordozást, mert nem nyújtja az elvárt élményt. A videóban nincs egy kontrolláló személy, aki azt mondja, tök szuper, hogy így csinálod, de itt húzd meg, ott ne húzd meg annyira, vagy éppen tök szuper az egész, most tökéletes. Persze, van rengeteg ingyenes lehetőség, én is sok megkeresést kapok, hogy „szia, kötöttem, jó?”, de mindez megspórolható azzal, ha egy tanácsadó tanítja meg és nézni meg, mi a jó, vagy épp rossz. A másik az, hogy sokszor van egy rosszul megtanult technika, nehéz kinevelni az anyukákból, hogy nem így kell megcsinálni a kötést. Nekem is van a mai napig olyan rosszul elsajátított technikám, amit, amikor rutinból, nem figyelve kötök, nem tudok kiküszöbölni. Ilyenkor figyelnem kell, hogy „hé, Heni, ezt nem így kell csinálni”.

A hordozó eszköz megvásárlása előtt vagy után érdemes tanácsadásra menni?
Mindenképp előtt. A legrosszabb élményem az volt, amikor valakinek el kellett mondanom, hogy a megvett, körülbelül 60ezer forintos kenguruja valójában nem optimális sem neki, sem a babájának. A tanácsadóval ez kiküszöbölhető, mert együtt, a családnak legmegfelelőbb eszköz kerül kiválasztásra.

Végezetül, mondd el kérlek, hol találnak meg téged, és hogyan tudják felvenni veled a kapcsolatot.
Leginkább Instagramon tudtok elérni, a _csoke_henriett_ felhasználónéven. Facebookon pedig Harmonic Parenting néven találjátok az oldalamat. Email-ben pedig a harmonicparenting@gmail.com címen tudtok kapcsolatba lépni velem.

Köszönjük Heni, hogy válaszoltál kérdéseinkre. Reméljük, sokakhoz eljut, miért fontos helyesen hordozni és egyre többen kapnak majd kedvet hozzá.

Én köszönöm a lehetőséget.

Kérdések: Méri-Molnár Tímea