Interjú dr. Kereszturi Zita három gyerekes anyukával

Írásaink mellett szeretnénk interjúkkal is színesíteni oldalunkat. Fogadjátok sok szeretettel a következőt, ami azért is áll közel a szívemhez, mert sógornőmmel, dr. Kereszturi Zitával készíthetem el. Zita egy kislány és két fiú anyukája, szerencsére mindhárom gyerek fontos szerepet tölt be a mi életünkben is. 
Áldatlan állapot blogunkon eddig a családalapítás nehézségeivel foglalkoztunk, ezzel az interjúval egy sikertörténetet szeretnénk bemutatni.

Zita kérlek, mutasd be a “szűk” családodat, hogy olvasóink is megismerhessenek Titeket.

Üdvözlök minden kedves Olvasót! A szűk család fogalma hála Istennek nálunk nehezen értelmezhető, hiszen igen népes családot tudhatunk magunkénak. Ahogy a bevezetőben említetted három gyermekünk van, Botond, Marcell és Viola. Nekem és férjemnek, Jenőnek is 2-2 testvére van, és természetesen itt vannak a szüleink, unokatestvéreink, és nem utolsó sorban szeretett sógórnőm, Tímea is. 🙂 

Mindig is három gyermekről álmodtál és fiatal anyaságról?

Első gyermekemet, Botondot 28 éves koromban, második gyermekemet Marcit 29 évesen, majd Violát 38 éves koromban szültem. Már az első gyermekem megszületésénél sem éreztem fiatalnak magam az anyasághoz. Úgy gondoltam megtaláltam a párom, szeretjük egymást, férjhez mentem és itt az ideje a családalapításnak. Sokáig úgy gondoltuk, hogy két gyermeket vállalunk, a két fiú nevelése és a felelősségteljes munka precíz ellátása kitöltötte a mindennapjainkat. Férjem egy idő után nagyon tapintatosan, de számos alkalommal tudomásomra hozta, hogy ő azért lányos apuka is szeretne lenni. Egyszer csak eljött a pillanat, hogy én is úgy éreztem, hogy egy kislánnyal válna még teljesebbé az életünk. A Jóisten kegyes volt hozzánk, 2016. novemberében megszületett Viola is.

Mesélnél arról, szerinted mi az előnye a nagycsaládnak, hiszen Te is ebben nőttél fel.

El sem tudom képzelni az életem másképp. Nagycsaládban mindig vannak körülötted, sokan szeretnek, éreztetik, hogy fontos vagy, és azt is, hogy számíthatsz rájuk. Mindig történik valami, sohasem unalmas az élet. Állandó lendületben, pörgésben és érzelmi töltésben van az életed. Csodálatos dolog a nagycsalád, még akkor is, ha számos esetben háttérbe kell szorítani magad, saját önös érdekeidről le kell mondani, meg kell alkudni. Ennek ellenére, higgyétek el, megéri! A korább említetteken túl fontos, hogy hazánkban a családtámogatás kiemelt, központi feladatként jelentkezik, a jelenlegi kormányzat számos eszközzel támogatja a nagycsaládossá válást.

Őszinte és irigylésre méltó kapcsolatot ápoltok a gyerekekkel. Megosztanád a “titkotokat”, mitől lett ilyen jó viszonyotok?

Nehéz a szülői tekintélyt úgy fenntartani, hogy közben érezze a gyerek, hogy mindent megoszthat veled, jóban-rosszban nem csak az anyukája-apukája vagy, hanem a legjobb barátja is. Elsődlegesen biztosítanod kell, hogy teljes szívedből szereted, bármit elmondhat neked, mindig mellette leszel. Amikor a fiúk kisebbek voltak általában azt mondtuk nekik, amikor valami olyat csináltak, ami nem tetszett nekünk, hogy „ nagyon szeretlek, de amit teszel, azt nem szeretem”.

A Ti történetetek minden szempontból sikersztori. Mit tanácsolnál azoknak, akik most szeretnének családot alapítani? Szerinted nálatok miért alakult minden gördülékenyen?

Merjenek szeretni, merjenek bátrak lenni és belevágni! A félelem megakadályozza sokszor az embert, hogy „éljen”. A gyermekvállalás egy áldás, úgy is tekintsenek rá.
Aki esetleg a karrierje miatt aggódik, és ez tartja vissza attól, hogy anya legyen, tegye félre az aggodalmát, az otthon töltött idő mennyisége szabadon választható. Jogász végzettséggel rendelkezőként saját tapasztalatból tudom, hogy egy év kiesés még tökéletesen visszahozható a munkában, karrierben.

Hamarosan jelentkezünk dr. Kereszturi Zita következő interjújával is, ugyanis amellett, hogy neveli a gyerekeket, polgármester jelöltként indul Ráckevén az őszi polgármesteri választáson. Érdekes téma a karrier és az anyaság kapcsolata is. 🙂

Kérdések: Méri-Molnár Tímea