Interjú dr. Kereszturi Zitával a karrier és család kapcsolatáról

Egy korábbi interjúnkban már megismerkedhettetek Zitával, ahol mesélt a családjáról és a magánéletéről. Most viszont arra lennénk kíváncsiak, hogy lehet a munkát és az otthoni teendőket összeegyeztetni úgy, hogy mindenre jusson idő.

Zita, mesélnél nekünk kicsit a tanulmányaidról, illetve a családalapításotok kezdeteiről? Volt átfedés a gyerekek és a felsőoktatásban eltöltött éveid között? Ha igen, akkor hogyan hangoldat össze a kettőt?
Üdvözlöm a kedves Olvasókat. Ráckevén az Ady Endre Gimnáziumban érettségiztem, ezt követően a Pécsi Tudományegyetem Jog- és Államtudományi karára nyertem felvételt. Az egyetem utolsó, ötöd évében kerültünk kapcsolatba férjemmel, 2003. év decemberében. Azóta is hála Istennek egy pár vagyunk. 2004. évben végeztem az egyetemen, majd pár héten belül sikerült Ráckevén a közigazgatásban,a polgármesteri hivatalban elhelyezkednem. 2005. év szeptemberében házasodtunk össze férjemmel, első gyermekünk Botond 2006. évben született. Az egyetem alatt több olyan évfolyamtársam is volt, aki már várandósan járt az egyetemre, illetve áldott állapotban államvizsgázott le. Az öt évente tartandó évfolyam találkozókon szerencsére nagyon sokan úgy nyilatkoznak, hogy fiatal korukban kötött házasságuk kibírták az idő és az élet nehézségeit, a mai napig együtt vannak párjukkal, férjükkel.

Ahogy tudom, mindig magas pozíciókban dolgoztál, felelősségteljes munkakörökben. Hogyan tudtad/tudod megteremteni a munka-magánélet egyensúlyát?
Pályakezdőként középvezető álláshelybe kerültem, de ez nem azt jelentette, hogy az ügyintézői munkát ne kellett volna végeznem. Végigjártam a „szamárlétrát”, számos feladatkörben dolgoztam, úgy érzem mindegyik feladat a későbbi boldogulásomat szolgálta. A Ráckevei Polgármesteri Hivatal aljegyzői álláshelyének betöltése után, a Ráckevei Járási Hivatalt is volt alkalmam vezetni, mely egy igazán kreatív munka volt, hiszen a járási rendszer kialakulásának kezdetében kellett ebbe a feladatba beállnom. 2014-2016 között a Magyar Országgyűlésben dolgoztam Alexov Lyubomír szerb nemzetiségi szószóló mellett jogi szakértőként. Ezen munkakörhöz kötődően az Országgyűlés Hivatala volt a munkahelyem, heti több alkalommal járhattam be a Parlament plenáris és bizottsági üléseire. Szakmai, valamint kapcsolati tőke szerzése szempontjából is igen hasznos és izgalmas időszak volt az életemben. Ezen munka harmadik gyermekünk születésével szakadt meg. Egy kis kizárólagos anyai szerepvállalás után 2018. évben felkérésre Ráckeve város jegyzőjeként folytattam munkám egészen 2019. június közepééig.

Jelenleg milyen szerepet tölt be a karrier az életedben?
Szakmailag ismét kihívásokkal teli élethelyzetet teremtett számomra a sors. 2019. június elején felkérésre elvállaltam, hogy a Fidesz Magyar Polgári Szövetség támogatásával polgármesterjelöltként induljak Ráckevén. Az eddig ellátott munkámhoz képest más jellegű a feladat, a pálya, de úgy vélem, amennyiben a választópolgárok bizalmát Ráckevén megkapom a feladattal, mind szakmailag, mind emberileg meg fogok tudni birkózni. A Fidesz családtámogatási, biztonságpolitikai politikáját a világon egyedülállónak, számos kormányzati rendelkezést példaértékűnek tartok. Megtiszteltetésnek éreztem, hogy a ráckevei Fidesz elnöksége személyemet találta meg a felkéréssel. Jelenleg kampányidőszak van, így a fő munkám ezen feladat ellátása körül forog. Természetesen igyekszem kellő időt fordítani szerető családom számára. Úgy érzem ez sikerül. Férjem igazi társ ezen élethelyzet segítésében, nélküle nem menne. Három gyönyörű, értékes gyermekünkkel egy csapat vagyunk, erős várként működünk. Életünket a nagyszülők, testvéreink, családtagjaink is segítik. Igazán szerencsés vagyok, hiszen egy nagy, összetartó, szerető és támogató családban élhetek.

Mit emelnél ki, mik lennének számodra a legnagyobb szépségei ennek a munkakörnek?
A polgármesteri munka a városért, a városban élő emberekért, városban működő vállalkozásokért, a város, mint közkedvelt úti cél iránt érdeklődő idelátogatókért tett eredményes feladatellátás összesében kezelhető. Nehéz feladat, hiszen tudjuk, hogy a focihoz, politikához Magyarországon szinte mindenki ért. Egy kis közösségben talán még nehezebb megfelelni, ahol ismernek az óvodában, iskolában, gimnáziumban, boltban, postán és a tornateremben is. Napi szinten számtalanszor felmerül majd a kérdés, miért az, miért nem az és legfőképpen miért nem amaz. Úgy érzem szakmai tudásommal, kapcsolati tőkémmel, elhivatottságommal a fenti érdekeket szolgálni tudom, Ráckeve fejlődését elősegíthetem.

Végezetül mit üzennél azoknak a nőknek, akik csak amiatt halogatják a családalapítást, mert félnek, hogy egyúttal vége is lesz karrierjüknek?
Erre a témakörre már az előző interjúban is kitértünk. Akkor is arra biztattam a magyar nőket, hogy ne féljenek a karrier mellett családot alapítani, gyerekeket szülni, hiszen az egy nő eredendő sorsa és feladata, hogy gyermekeket hozzon a világra. A karrierben 1-2 év kiesés még nem a világvége, azt pár hónap alatt vissza lehet hozni. A bölcsődei és a kisgyermekgondozó rendszer hazánkban jól működik, széles körben kiépített. Arra bátorítok mindenkit, hogy ne féljen, amennyiben elérkezettnek látja az időt és az anyai ösztönök működnek benne, vállalja be a gyermekáldást, hiszen az egy életre szóló ajándék. Három gyermekes édesanyaként én ezt csak megerősíteni tudom. A munka és a karrier, még ha nem is keressük annyira, higgyék el , előbb-utóbb megtalál bennünket!

Hálás vagyok Önöknek, hogy időt szakítottak rám, köszönöm megtisztelő figyelmüket.

Üdvözlettel:
dr. Kereszturi Zita

Kérdések: Méri-Molnár Tímea