Interjú Gajda Zoltán dietetikussal

Cikkeink mellett szeretnénk interjúkkal is színesíteni oldalunkat. Fogadjátok sok szeretettel az elsőt, amit Gajda Zoltán dietetikussal készítettünk.

Zoli mesélj kérlek arról, mivel is foglalkozol pontosan, hogy olvasóink is megismerhessenek jobban. 🙂

Tulajdonképpen írhatnám, hogy sok mindennel, de ez a sok minden szerintem egy vagy két nagyobb családot alkot igazából. A területem valójában a holisztikus szemléletű, természetes gyógymódokkal történő gyógyítás, valamint a természetes életmód, nem csak gyógyító, hanem preventív, vagy akár csak a közérzetet javító céllal.

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán végeztem, mint dietetikus, majd ugyanitt szereztem táplálkozástudományi mesterdiplomát is. Fitoterépiából (gyógynövényterápia) az Egészségügyi Továbbképző Intézetben vizsgáztam. Ha még ehhez hozzávesszük, hogy eredeti szakmám szakács, már látható is az említett csoportok egyike. Ez talán túlzottan leegyszerűsítve a fűben-fában orvosság tudománya.

Ez a fő csapásirány, melyet kiegészítek még az úgynevezett mikroterületi ingerterápiákkal. Reflexológusi és fülakupunktúrás-addiktológusi vizsgával rendelkezem, így a talpon, kézen, és fülön történő kezelésekkel egészítem ki klienseim kezelését. Ez a tudomány kicsit hasonlít a kínai akupunktúrához és akupresszúrához, de azzal közel sem azonos.

Érdekes párosítás, hogy valaki szakács és dietetikus is egyben. Milyen előnyét érzed annak, hogy ezt a duót kitanultad?

Sokan biztatnak a környezetemben, hogy ritka párosítás és használjam ki a benne rejlő lehetőségeket. És én is így veszem észre. Nem csak elméletben, hanem a gyakorlati megvalósításban is tudok segíteni. Sokan keresnek meg akik már tudják, hogy az adott probléma esetén mit szabad fogyasztaniuk és mit kell kihagyniuk az étrendjükből. Valójában arra keresik a választ, hogy a még megengedett alapanyagokból, a megengedett módszerekkel, hogyan tudnák elkészíteni ételeiket úgy, hogy a megszokott ízek minél inkább megmaradjanak.

Sokan emlegetik a stresszt és a helytelen táplálkozást a meddőség okaként. Szakmabeliként, hogy látod, valóban ilyen nagy jelentősége van ennek? Miért fontos szerinted a személyre szabott, helyes étrend kialakítása azoknál, akiknél nehezebben jön össze a baba?

Mindkettő nagyon fontos. És nem csak a meddőség, hanem sok más egészségügyi probléma során is. Gyakran találkozni olyan betegekkel, akiknek szabadságuk alatt “érdekes módon” átmenetileg szünetel a magas vérnyomásuk vagy emésztőrendszeri problémájuk. A táplálkozás szintén nagy probléma. Meddőség esetén például az inzulinrezisztencia kizárása elengedhetetlen. Lehet, hogy viccesen hangzik, de sokszor a túlzottan „egészséges” táplálkozás is okozhat gondot. Gondolok itt például az egyre divatosabb, drasztikusan alacsony zsiradék tartalmú étrendekre. Amikor a meddőséggel küzdő hölgy még a csirkemell sütéséhez használt olajat is letörli a csirkemellről, és csodálkozik, hogy kockás hasa ellenére sem sikerül a teherbeesés. Pedig már közhelynek számít, hogy túlzottan alacsony zsírbevitel nem kedvez a hormonrendszer megfelelő működésének. Sajnos az egészséges táplálkozás alatt sokan már-már a minőségi éhezést értik.

Elmesélnéd kedvenc sikertörténetedet, ahol végül összejött a baba hosszú próbálkozások után?

Nem könnyű erre a kérdésre válaszolni. Mikor valaki eljön hozzám mindig a lelkére kötöm, hogy folyamatosan lássa orvos. Amit én csinálok, nem lehet az orvosi kezelés helyettesítése, csak kiegészítése. Megpróbálom mindig a lehető legtöbbet nyújtani, de mivel a kliensek általában több dologgal próbálkoznak (orvosi kezelés, akupunktúra, stb.) nem lehet pontosan tudni, mennyi volt a sikerben az én érdemem.

De talán mégis van egy legkedvesebb esetem. Egy 30 éves páciens, akit hetente kétszer kezeltem. Már fél éve tartotta be az utasításaimat. Egyes pontokat, amelyekre megtanítottam őt, magának kellet naponta kétszer masszírozni. Addigra hat éve szerettek volna gyermeket, de sehogy nem jött össze a baba. Orvosilag, elméletileg, párjával mindketten rendben voltak. Minden lehetséges vizsgálaton voltak, amilyen kezelést csak lehetett kipróbáltak. Az utóbbi három hónapban már csak hozzám járt. Igazából feladta, de azt mondta, valahogy ide még eljön. Talán csak azért, mert a közel egy órás kezelés során ki tudta magát panaszkodni. És egyszer csak sikerült. Ennek már négy éve.

Mire számítsanak azok a nők vagy párok, akik bejelentkeznek hozzád kezelésre?

Első találkozáskor kérem, hogy minden eddigi zárójelentését, laborleletét hozza magával. Azokat is, melyek az ő elgondolása szerint nem állnak kapcsolatban jelen problémájával. Miután ezeket átnéztem, egy hosszasabb beszélgetés során kikérdezem panaszairól, korábbi betegségeiről. Az előzőekhez hasonlóan most is minden lényegtelennek tűnő dolog érdekel, mivel ilyenkor próbáljuk a szervezete működésében lévő összefüggéseket megkeresni, szervezete működésének hibáit feltárni. Ezeket egészítem ki a keleti gyógyászat, úgynevezett állapotfelmérő módszereivel. Ilyenkor a külső testi jelekből próbálunk következtetni a szervezetben zajló folyamatokra. Igazából ezeknek a módszereknek jelentős része, nem is olyan régen még az európai orvostudománynak is részét képezték, csak az egyre korszerűbb vizsgálati módszerek terjedésével folyamatosan háttérbe szorultak. Ezek után összeállítom, hogy milyen gyógynövények és étrend kiegészítők fogyasztását javaslom, valamint, hogy életmódjában milyen változtatásokat találok szükségesnek. Megbeszéljük, hogy reflexológiás kezelésre milyen gyakran érdemes visszajárni, és ami az egyik legfontosabb dolog, megtanítom, hogy otthonában, saját magának mely zónákat és milyen gyakorisággal kell kezelni. Az alternatív gyógymódok esetén kiemelt jelentősége van a kliens aktív részvételének a saját gyógyulásában. Ennek megértése szerintem a terápia legfontosabb része.

Végezetül mondd el kérlek, milyen elérhetőségeken vehetik fel veled a kapcsolatot az érdeklődők.

A talpreflexologus@gmail.com e-mail címen, vagy a 06-30-674-0613-as számon tudják velem felvenni a kapcsolatot. Tevékenységemről bővebben a honlapomon (www.talpreflexologus.hu) olvashatnak. Tervezem itt egy egészséges gasztroblog elindítását is, ahol a különböző betegségek étrendjének megfelelő recepteket, főzési praktikákat mutatnék be. Természetesen helye lesz itt az inzulinrezisztencia étrendjének is, melyet a meddőség gyakori okaként tarthatunk számon. Jelenleg a Jászai Mari tér közelében dolgozom a Pesti Egészségközpont nevű rendelőben (www.pestiegeszsegkozpont.hu). Szerencsésnek tartom magamat, mivel itt egy kiváló team tagja lehetek. Az általam alkalmazott holisztikus terápia mellett orvosok, masszőrök, gyógytornász várja a gyógyulni vágyókat, akik között folyamatosan fejleszthetem tudásomat.

Köszönjük Gajda Zoltánnak az interjút! 🙂

Méri-Molnár Tímea

 

Fotó: pexels.com