Interjú Mikes-Kovács Sárával

Szeretném bemutatni Mikes-Kovács Sárát, akire instagramon találtam rá. Először személyes profilja (@rekasara) varázsolt el, később grafikai, kalligráfiai munkáit nézegettem ámulattal (@saraand.co). Év elején közel száz nő fogott össze, hogy támogasson egy alapítványt, melyet @osszefognimeno néven találtok instagramon. Ezt a kezdeményezést Sára grafikai munkájával is segítette, támogatta.

Sára, mesélj kérlek picit arról, hogyan jött az életedbe ez a kreatív szakma.
Bár anyukám szerint gyerekként is elég konkrét elképzelésem volt arról, hogy melyik színű ruhám melyikkel illik össze, mégis az én életemben később jött a ráeszmélés, és a nagy szerelem a grafika iránt. Úgy gondolom minden kreatív szakmabeli közös ismertetőjegye kell hogy legyen a szépérzék, amihez (szorgalommal és kitartással) tud társulni a megszerezhető tudás és gyakorlat. Gimnázium után turizmus-vendéglátást tanultam, a szállodaiparban szerettem volna elhelyezkedni, de viszonylag hamar jött a felismerés, hogy ez nem hoz lázba. Szerettem a szállodák világát, megadatott hogy sokat utaztunk a családdal, jó a nyelvérzékem de mégsem láttam magam előtt hogy 5-10-15 év múlva ott lenne a helyem. Ezalatt én már autodidakta módon megtanultam majd játszadoztam sokat grafikai szoftverekkel és meg is pályáztam pár külföldi alkalmi munkát. Tetszett ahogy egy elképzelésből valami látható, kézzel fogható lesz. Elkezdtem megnyerni egy-egy munkát, volt közöttük kisebb nagyobb, ebből az időből talán a legnagyobb élmény, amikor egy dallasi zenésznek készített albumborító felkerült falfestményként 5×5 méteres formában Dallas (Texas) Deep Ellum art negyedében. Aztán szépen sorban jöttek az ismerősi körből megkeresések, hogy tudnék e ebben vagy abban segíteni. Egyre magabiztosabban vállaltam ezeket, és úgy éreztem a helyemen vagyok. Ez adott elég löketet ahhoz, hogy fejlesszem magam, elinduljak ebbe az irányba, így egy éles kanyart véve beiratkoztam egy grafikai iskolába, ahol az alapokat megtanulhattam, és ahogy mondani szokták the rest is history. Ennek már 9 éve.

Követőid tudják, hogy jelenleg egy gyönyörű kislány mellett dolgozol. Hogyan tudod összehangolni az anyaságot a munkával?
Hát ez az a kérdés amire még keresem a jó választ. Bevallom még sokszor nehéz megtalálni az időt a munkára, bár könnyebbség ha az embernek a kikapcsolódást jelenti és az “énidőt”, mégis nekem először Emma igényeit kell figyelembe vennem és utána jöhet minden más. Hála Istennek ez a fajta kreatív szakma elég szabad, tehát bárhol és barmikor végezhető. Ez jelenleg nálam akkor van ha alszik vagy amikor a férjem hazaér a munkából és amíg apa-idő van addig én dolgozom. Szóval még tanulom, hogyan lehet ezt jól csinálni. A megrendelőimnek mind elmondom, hogy elsősorban egy kisbaba anyukája vagyok, és nyilván mindent megteszek annak érdekében hogy gördülékeny legyen a munka, de mint tudjuk egy gyerekkel mindennap egy új kaland, tele nem várt fordulatokkal. Ezt eddig mindenki megértette és figyelembe vette, ami jól esik.
Azért azt még hadd fűzzem hozzá, hogy nem gondoltam, hogy ennyire más lesz anyaként dolgozni. Főleg a külföldi vállalkozó anyáknál – instagramon- látott idill kicsit megtévesztett, hogy ez mennyire egyszerű és könnyű és szép, de ez inkább nehéz, és harc és kompromisszum. Hála Istennek, mivel ez nekem nem egy kényszer helyzet, hanem egy választott – mondhatni kicsit elfogultan – “hobbi”, ezért igyekszem tudatos lenni abban, hogy milyen és mennyi munkát vállalok.
Az sem véletlen, hogy a születése előtt kezdtem el saját tervezésű design termékeket árulni, mert ezzel lényegesebben kevesebb az aktív munka, főleg marketingre és új termékek gyártására kell időt szakítani. De ezt a részt különösen élvezem!

Milyen kérésekkel fordulhatnak hozzád a megrendelők?
Alapvetően branding, legyen az céges vagy event-branding, kiadványok, szeretek könyv borítókon is dolgozni, szívesen tervezek kisvállalkozásoknak csomagolást vagy marketing anyagokat. Az elmúlt években jelen voltam az esküvői piacon is Postcard Company néven a facebookon, ebből idén már sokkal kevesebbet vállalok, elsősorban mert bár nagyon izgalmas terület de gyerek mellett túl pörgős. Újabban sok GIF-et is készítek, most hogy ilyen felkapott lett! 😉
A tartalomgyártás sem áll messze tőlem.

Nagyon tetszik a munkáid stílusa és az, hogy sokszínűsége mellett mégis rögtön rád asszociálok róluk. Honnan inspirálódsz egyes munkáidhoz? Persze csak annyit árulj el, ami még nem szakmai titok. 🙂
Főleg pinteresten készítek inspirációs mappákat, szeretem és gyűjtöm a design könyveket. Emellett szerintem nagy befolyással volt rám a nyugati design stílusa, a fél családom amerikai és több időt töltöttem már kint. Ha nem is közvetlenül ez, de annak a hatása, hogy jobban ismerem a kultúrájukat érződik szerintem a munkámon.

Van lehetőséged a saját örömödre, kikapcsolódásodra alkotni vagy erre más kevésbé van kapacitásod, időd?
Bár egyre kevesebb, de azért szánok rá időt! A kreativitás sem jön úgy, ha nem vagyok felszabadult. Sokan nem gondolnak bele, de kreatívan tervezni nem jön automatikusan. Kell egy felszabadult inspirált állapot. Ebben segít amikor valamit csak úgy a magam kedvtelésére csinálok. Igazából az instagram oldalam is (@saraand.co) legtöbbször ilyen hely. Kevésbé osztok meg munkákat, inkább a saját szórakoztatásom és annak eredménye jelenik ott meg. De annak örülök, hogy ez másoknak is tetszik!

Végezetül mondd el kérlek, hol találják meg munkáidat az érdeklődők és hogyan tudják felvenni veled a kapcsolatot.
A weboldalam www.saraandco.hu, de írhatnak a hello@saraandco.hu e-mail címre, vagy instagramon is megtalálható vagyok @saraand.co vagy a saját oldalam @rekasara.

Nagyon köszönjük az interjút! 🙂
Én köszönöm a lehetőséget!:)

 

Kérdések: Méri-Molnár Tímea