Interjú Szebeni Hajnalkával

Szeretnénk bemutatni Szebeni Hajnalkát, aki nevéhez már két igazán kedves mesekönyv is köthető, az ő tollából származik A víziszonyos párduc és A sárkány és a panda történet is. Ugyan Panna még csak 5 hónapos, de esti rutinunk része az olvasás, érdeklődően figyeli az ábrákat, színeket.

Hajni, mesélnél kicsit magadról, hogy olvasóink is jobban megismerjenek? Hogyan jött az életedbe az írás és főleg a mesék világa?
30 éves vagyok, lassan 3 éve édesanya. Pesten élek a családommal, de mivel Budaörsön nőttem fel, ezért a mai napig inkább budaörsinek vallom magam. Valószínűleg ez azzal van összefüggésben, hogy közelebb áll a szívemhez a vidék és a természet, mint a nagyváros. Végzettségem tekintetében közgazdász vagyok. A tanulmányaimat angolul végeztem és a mindennapjaimban is fontos szerepet tölt be ez a nyelv, mert HR-es vagyok egy világszervezetnél.
Zimmer Dórival abban a bölcsiben találkoztam, ahova a fiam is jár. A közös munkánk innen indult, amit mindketten sorsszerű találkozásnak tekintünk.
A mesék világa mindig magával ragadott, nagy hatással voltak rám a közös esti mesélések, diavetítések és később a rajzfilmek is.
Az esti meseolvasás és a fejből történő mesélés is a fiam születésével tért vissza az életembe. Mivel igényelte, hogy lámpaoltás után is hallja még a hangomat, ezért különböző állatokról szóló történeteket találtam ki, amik minden elmesélés után formálódtak kicsit. Szépen, lassan kialakultak az egyes karakterek és egyre jobban úgy éreztem, hogy papírra kéne vetni a meséimet.
Írni már egészen fiatalon is szerettem, de mesékkel azóta foglalkozok, amióta több gyerek is érkezett a családomba, ami úgy 8 éve kezdődött. Ennek a hosszú időnek kellett eltelni ahhoz, hogy az álmom, hogy egyszer író legyek, valósággá váljon.

Honnan merítesz ihletet történeteidhez?
Az ihlet sokféleképpen érkezik. Sokszor előfordul, hogy látok egy mesefigurát vagy igazi állatot és kitalálok róla valami izgalmasat, ami felkelti a fiam érdeklődését például utazás közben. Olyan is megesik, hogy apukámat hallgatom miközben az unokáknak mesél fejből és akkor születik meg a fejemben egy új ötlet, karakter. Ha utazunk valahova, akkor gyakran kapom azon magam, hogy maga a hely az, ami az ihletet adja. Például A sárkány és a panda c. mesében, így lett a központi helyszín Sri Lanka, ahol úgy 6 évvel ezelőtt jártam.
Ha már a fejemben vannak egy történet körvonalai, akkor lefekvéskor sokat gondolkodok azon, hogy mivel lehetne még színesebb a mese. Az este nyugalmában születnek a legjobb ötleteim.

Mitől különlegesek a meséid?
Attól tartom őket különlegesnek, hogy izgalmasak, de nem szomorúak. Állatokról szólnak, amik példát mutatnak és tanítanak. A mesék változatos szóhasználattal íródtak rímes szerkezetben, ezáltal könnyen követhetőek és meg is jegyezhetőek. Az illusztrációk egyedi technikával készültek, végtelen részletesek és színesek. A gyerekek ezeket a dolgokat mind-mind értékelik és szeretik. A csillogó szemük és érdeklődő tekintetük mindent elárul, miközben a meséket olvasom nekik. Kell ennél több?

Miért ajánlanád őket azoknak, akik még nem ismerik?
Ezek a mesék a szülők és nagyszülők számára is szórakoztatóak még sokadik olvasásra is. Nem túl hosszúak, így az olvasó kevésbé érzi azt, hogy egy-egy oldalt legszívesebben átlapozna, amikor egy hosszú nap áll mögötte.
Valamint, ahogy már említettem is, a rímes szerkezet miatt a gyerekek nagyon hamar megjegyzik a szöveget, és nagy mértékben fejlődik tőle a szókincsük.

A honlapon láttam, hogy vannak könyvek előkészületben. Azok mikortól lesznek elérhetőek a vásárlók számára?
Nagyon szeretnénk, ha még idén megjelennének legújabb meséink, de pontos időpontot még nem tudok megosztani az olvasókkal. A www.konyvecskek.hu honlapon mindenképpen jelezni fogjuk, amint érkeznek az új mesekönyvek, és természetesen a @konyvecskekmesekonyvek facebook oldalunkon és _konyvecskek_ instagram oldalunkon is.

Köszönjük az interjút! 🙂

Kérdések: Méri-Molnár Tímea