Interjú Zimmer Dórival

Alábbi interjúnkban bemutatjuk Zimmer Dóri illusztrátort. Korábban Szebeni Hajnalkával beszélgettünk mesekönyveiről, ahol találkozhattok Dóri rajzaival.

Dóri, mesélnél kérlek magadról, hogy blogunk olvasói is megismerhessenek? Hogyan kerülték erre a művészi pályára?
Már kisgyerekként nagyon szerettem rajzolni és feltűnően sokszor ragadtam magamhoz papírt és színes ceruzákat. Ezt szerencsére észre is vették szüleim és rajz tagozatos iskolába írattak. Gimnazista koromban már külön rajzórákra jártam, majd megcéloztam a Képzőművészeti Egyetemet és a MOME-t is. Bár több fordulón túljutottam, elsőre nem vettek fel, ezért egy felnőttképzésen végeztem el a képgrafikusi szakot. A művészeti pálya mellett, a környezet és az állatok legalább annyira lekötötték a figyelmemet, ezért abba az irányba is megpróbáltam elindulni. Így szereztem meg Környezetmérnöki diplomámat a Szent István Egyetemen. De még ez sem volt elég, a gyerekek világa is hihetetlenül közel állt hozzám, így végül egy családi bölcsődében kötöttem ki, ahol főállásban dolgozom bölcsődei pedagógusként. A gyerekeknek sokféle foglalkozást tartok, de folyamatosan kaptam és kapok felkéréseket grafikai munkákra is, melyeknek igyekszem eleget tenni.

Miért különleges számodra mesét illusztrálni?
Azt hiszem azért, mert szabaddá tesz. A meseillusztrációkban épp az a jó, hogy bármilyen színt keverhetsz bármivel, elnagyolhatod az ábrákat, furcsa alakzatokat és figurákat hozhatsz létre. Egyszóval mindent papírra vethetsz, ami elrugaszkodik a valóságtól és az a legjobb benne, hogy ezt a gyerekek értékelik leginkább.

Ugyan Hajnitól is megkérdeztük, de nagyon kíváncsiak vagyunk a Te válaszodra is, milyen a közös munkátok? Mi miatt tudtok jól együtt dolgozni és egymásra hangolódni?
Szerintem az első pillanattól kezdve remek a közös munka. Azt hiszem a legjobb az benne, hogy kiegészítjük egymást. Amihez én abszolút nem értek és nem is szeretem csinálni, abban ő tökéletes és fordítva. A másik pedig az, hogy szerintem mindkettőnk lelkének van egy olyan része, amely abszolút hisz a tündérmesékben, azoknak erejében és világában. Ami pedig talán a legfontosabb, hogy imádjuk a gyerekeket és szeretünk örömet okozni.

Számodra miért fontos A víziszonyos párduc és A sárkány és a panda? Miért ajánlanád azoknak az anyukáknak, akik épp könyvet keresnek gyereküknek?
Elsősorban azért, mert ez életem első két mesekönyve, amely publikálásra került. Én amúgy is maximalista ember vagyok és szeretem, ha az elképzeléseimet úgy tudom megvalósítani, ahogyan azt elképzeltem. Nagyon sokat dolgoztam a karaktereken, a környezeten, az összes illusztráción. Igyekeztem a Hajni által írt csodás történetekhez méltó ábrákat létrehozni. Minden munkám kicsit a gyermekem, így nem kérdés, hogy miért fontosak számomra ezek a mesekönyvek.

Ajánlom mindenkinek, aki szereti a tündéri, vicces és tanulságos meséket. Azoknak a gyerekeknek, akik szeretik a kalandokat és azoknak, akik azt hiszik csak gonosz sárkányok léteznek. A mi sárkányunk nem az, sőt ő egy nagyon jószívű, lány sárkány, akinek csak egy bűne akad, hogy túl nagy a popija.

Végezetül mondd el kérlek, hol és hogyan találnak meg az érdeklődők? Van-e arra mód, hogy mindkettőtök által dedikált könyvet vásároljon valaki, ha személyes ajándékot szeretne?
A honlapunkon (www.konyvecskek.hu) minden információt megtalálnak az érdeklődök rólunk és a mesekönyvekről is. Ott is és több webshopban is megtudják rendelni a könyveket. Fent vagyunk facebookon és instagramon is. Mindenkit szeretettel várunk, hogy csatlakozzon, dedikálást pedig természetesen örömmel vállalunk!

Köszönjük az interjút! 🙂

Kérdések: Méri-Molnár Tímea