Jóbarátok és a terhesség

Nem árulok el azzal titkot, hogy a Jóbarátok a kedvenc sorozatom, amit akárhányszor végig tudok nézni, őszintén beleélve magam. Aki kicsit is ismer, sejthette, hogy megtalálom a módját, hogy itt is megemlítsem … 🙂

Minden alkalommal, amikor elejéről kezdem a sorozatot, akkor más és más élethelyzetben, életszakaszban vagyok. Volt idő, hogy a szereplők „felnőtté válásával” tudtam leginkább azonosulni, utána a párkapcsolatok bukdácsolásaival. Idén nyár elején ismét egy kis pozitív feltöltődésre vágytam, és nekiestem újra a sorozatnak. Mióta megtörtént velünk a szerencsétlenség, azóta sokkal érzékenyebb lettem a terhesség és a szülés filmbeli feldolgozásaira is. Feltűnt, hogy milyen összetetten és érdekesen boncolgatja a sorozat a teherbeesést, szülőséget vagy éppen annak küzdelmeit.

Három fő pontra szedtem, mikről is van szó a sorozatban, illetve hogy mely szereplő kapta az adott “téma” bemutatását. Kronológiailag haladtam, ahogy a sorozatban is megélhettük ezeket.

Béranyaság bemutatása Phoebe Buffay karakterén keresztül

Phoebe öccse, ifj. Frank és menyasszonya, Alice nászajándékként egy szokatlan dolgot kérnek Phoebetől. Alice képtelen teherbe esni, ezért megkérik, hogy ő hordja gyereküket, legyen béranya. (Béranyaságnak nevezzük azt a folyamatot, amikor egy termékeny nő (a béranya) egy másik személynek vagy párnak gyermeket hord ki saját testében.)
Kis gondolkozás után úgy dönt Phoebe, hogy elvállalja.
Ifj. Frank az összes spórolt pénzüket ebbe a műtétbe fekteti, így nagy a nyomás, hogy sikerüljön. Öt petesejtet ültetnek be, ebből három tapad meg, így hármasikreknek ad életet.
Szülés után megtapasztalja, hogy nem is olyan egyszerű feladat „átadni” a gyerekeket, és szeretne egyet megtartani, végül beletörődik sorsába, és örül öccséék boldogságának, de láthatóan ez élete egyik legnehezebb feladata.

Egyedülálló szülőség bemutatása Rachel Green és Ross Geller segítségével

Rosst a terhesség hírével kétszer is “meglepték” a sorozatírók. Mindkét esetben váratlanul érte a hír, ugyanis nem tervezett gyerekekről volt szó, és nem házasságba, kapcsolatba érkezett a baba.

A sorozat úgy indul, hogy tönkremegy Ross házassága, majd rá nem sokkal kiderül, hogy volt felesége, Carol tőle terhes. A leendő apa támogatóan ott segít az egész terhesség alatt, ahol csak tud, és a szülésnél is végig jelen volt. Szépen bemutatva, hogy lehet intelligensen is kezelni egy válást a gyerek érdekeit nézve, annak ellenére, hogy ez nekik is nagyon nehéz feladat.

Érdekes, hogy Ross és Rachel, ellentétben legjobb barátaikkal (Monicaval és Chandlerrel), teljesen akaratlanul, spontán lesznek szülők. Egy ittas estén összefeküdtek, amikor védekezés ellenére is teherbe esett Rachel.
Átélhettük velük hogy, milyen nehéz randizni baba mellett, és milyen együtt felnevelni úgy egy gyereket, hogy közben nem alkotnak egy párt.

Ugyan mindkét terhesség a véletlenen múlott, mégis azt sugallta a sorozat, hogy így is csodálatos élmény a szülőség, és érdemes belevágni. Bennem ez is azt erősítette, hogy egy baba nem csak stabil és jól működő kapcsolatokba tud jönni, és nem feltétlen ezen múlik hiszen, akkor sokunknak lenne már gyereke.

Meddőség és örökbefogadás Monica Geller és Chandler Bing szerepein keresztül

Talán mindenki ismeri Monica és Chandler történetét, akik szerettek volna közös gyereket, de sajnos hiába próbálkoztak, ugyanis “Chandler spermái lusták, és Monica méhe nem barátságos környezet”. Ők a sorozatban meddő pár. (Meddőségről akkor beszélünk, ha egy párnál 12 hónapos védekezés nélküli együttlét után sem fogan meg gyermek. Egy pár meddőségének az oka lehet a férfi is és a nő is, de az is lehet, hogy mindketten.)
Több évadon keresztül is drukkoltunk nekik, de az áldott állapot elmaradt.
Igyekeztek ezekben a részekben valósan, de mégis viccesen bemutatni, hogy a peteéréshez időzítik az együttlétet, ami biztos ismerős lehet sok párnak. Nehéz feladat Chandlernek a “minta adás”, amiről valóban sok férfi számol be, mennyire kellemetlen szituáció.
Minden lehetőséget körüljárnak, majd az örökbefogadás mellett döntöttek. (Az örökbefogadás olyan jogi aktus, amely során rokoni kapcsolat jön létre egy gyermek és az őt örökbe fogadó szülő(k), illetve annak családja között.) A sorozat kitér arra is, hogy az örökbefogadás nem egy egyik napról a másikra történő, rövid folyamat. Komoly adminisztrációkkal és várólistákkal találják szembe magukat, de végül két szép ikerbaba szülei lesznek.

Monicát alakító Courteney Cox, és férje David Arquette is évekig küzdöttek a meddőséggel. A pár azt mesélte, a teherbeeséssel nem volt probléma, viszont sajnos mind vetéléssel végződött. Végül a lombikbébi program segített nekik, lányuk 2004-ben született meg.

Méri-Molnár Tímea

Fotók: Google

A sorozat főszereplőinek összes gyereke. 🙂


Phoebe terhessége.

 Rachel terhessége.

 Monica és Chandler gyerekei.