Kortizolszint

A kortizol a mellékvesekéregben termelődő hormon, számos élettani folyamatban fontos szerepet tölt be.

A kortizol segíti szervezetünk válaszkészségét a fizikális és érzelmi stresszhelyzetekben, a vérnyomás szabályozásában és az étel emésztésében. Pl. szintje megnő, ha az ember stresszhelyzetben van. A kortizol termelését és elválasztását az ACTH stimulálja, amelynek termeléséért az agyalapi mirigy felelős.
Egy egészséges mellékvese a reggeli órákban termeli a legtöbb kortizolt, majd mennyisége a nap folyamán egyre csökken.

A hormon elválasztásának jellegzetes napi ingadozása van, korán reggel emelkedik, délelőtt 8 óra körül tetőzik, és délutánra kezd egyre csökkeni a szintje, éjfél körül a legalacsonyabb. Ez a napi ingadozás változhat, ha valakinek felborul a bioritmusa. Ha kóros értéket találnak további vizsgálatok szükségesek, és érdemes szakemberhez fordulni.

Mivel a kortizolszint napi ingadozást mutat, egyszeri meghatározásából nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.
Általában vérvétellel ellenőrzik, melyet célszerű délelőtt 8 óra körül levenni, amikor a legmagasabb a szintje és még egyszer délután 4 órakor, amikor a vérben csökkent a szint.

Amennyiben az orvosok magas kortizolszintet tapasztalnak páciensüknél, akkor általában életmód változtatást javasolnak, felhívják figyelmüket a túlzott stressz káros következményeire, és ajánlanak olyan módszereket, amelyek segítik ellazulni, megszabadulni a stressztől. A korizolszint eltérő értéke betegségeknek, vagy a mellékvese helytelen működésének is mutatója lehet, így mérése nem csak a stressz-szint meghatározására szolgál.

Timi

Fotó: pexels.com