Labor, labor- mondd meg nékem!

Hál’istennek a mai orvoslás már nem sötétben tapogatódzás és sejtések sorozata, mint régen volt. A tudomány fejlődésének hála nagyon sok esetben lehetőségünk van választ adni a „Miért?” kérdésre, ezért az általános nőgyógyászati vizsgálat után a meddőségi vizsgálatsorozat következő mérföldköve a „Hölgyem, fáradjon el a laborba!”. Gondolom ez sok mindenkinek ismerős lehet. De ugyan ki lesz az a jólelkű orvos, aki kigobozza nekünk a laboreredményünk kusza csomóját? Hát nem sokan. Így álljon itt ez vezérfonal hozzá.

Első lépésben a szérumprogeszteron-szint meghatározását kérik az orvosok (legalábbis protokoll szerint), ami a menstruációs ciklus második felében esedékes( pl.28 napos ciklus 21. napján). A progeszteron egy petefészek-hormon, főleg az úgynevezett sárgatestben termelődik, ami az érett petesejt kilökődése után marad vissza a petefészekben. Nagyon fontos hormon, fő funkciója a méhnyálkahártya megvastagítása, ezzel előkészítve a méhet a megtermékenyült petesejt befogadására, ez biztosítja a terhesség kiviselését.

A szérum progeszteron normál értéke >10 ng/ml, ha ez nem megfelelő, további laborvizsgálatok szükségesek, ilyen az alaphormon-szint meghatározás.

Az alaphormon vizsgálathoz a következő jelentkező vérzés 3-5. napján történhet a vérvétel, itt FSH-, LH-, TSH-, prolactin-és tesztoszteron meghatározás történik. Fontos betartani a vérvételi időpontot, mivel ezeken a napokon kívül jelenetős a hormoningadozás, ami nagyon könnyen félre tudja vinni az orvos gondolkodását.

Az FSH- hormon felelős a tüszőérés szabályozásáért, illetve ezzel határozzák meg a nők úgynevezett reproduktív korát, ami nyers magyarítással a terhességre való alkalmasságot jelenti. Normál értéke <10 mE/ml. 25 mE/ml fölött a sikertelen peteérések és terhességek száma ugrásszerűen megemelkedik, ilyen érték fölött asszisztált megtermékenyítő eljárásokat sem igazán szoktak ajánlani, előbb megpróbálják normál mederbe terelni az FSH-szintet, ami elég nehézkes feladat.

Az LH hormon leginkább a petefészek hormonszekréciójának szabályozásáért felelős, emellett befejezi azt, amit az FSH hormon elkezdett, teljesen megérleli a petesejtet, majd akilökődését fogja okozni. Magas szintje a petesejtek érését, megtermékenyülését és beágyazódását hátráltatja. A vérvétel idejében 2,4-14 U/l érték fogadható el.

A TSH a pajzsmirigyhormonok termelődését fokozza, a pajzsmirigy túl- és alulműködésének kimutatására használják, 0,3- 4,2 nmol/l közötti érték normálisnak tekinthető. Mint az jól ismert, a pajzsmirigybetegségek képesek keresztülhúzni minden próbálkozást a teherbeesésre.

A prolactin a tejelválasztást segítő hormon, az agyalapi mirigyben termelődik, normálértéke 0,08- 6 nmol/l. Nem terhes, nem szoptató nőkben és férfiakban magas szintje kóros, további kivizsgálásra ad okot. Akár önmagában menstruációs zavarokat okozhat, elég arra gondolni, hogy a népnyelv szerint a szoptatás alatt nem lehet teherbe esni (de igen!).

A tesztoszteron a fő férfi nemi hormon, de nőkben is mérik. Magas lehet például policisztás ovárium szindrómában, ahol ez az egyik fő oka a szabálytalan, kimaradozó menstruációknak.

Hölgyeim, ideje elővenni a laboreredményeket! Kezdődhet a nyomozás!

Írta: Ambrus Flóra

Fotó: pexels.com