Ma 30 éves az első magyar lombikbébi

Az első magyar lombikbaba 1988. augusztus 24-én reggel 7 óra 09 perckor született a Pécsi Orvostudományi Egyetem Szülészeti Klinikáján, egy 3850 grammos kislány, H. Zsuzsanna.
Pécsett 1986-ban kezdődött meg a mesterségesen létrehozott terhesség kísérleti programja. Több mint egy éven át folytak állatkísérletek, kb. ezer egérnél végeztek el megtermékenyítést. A kísérletezés során óriási gyakorlatra tett szert a dr. Csaba Imre professzor vezette munkacsoport, amely 1987 decemberében hazánkban elsőként hajtott végre sikeres beavatkozást – egy tíz év óta meddő házasságban élt fiatalasszonynál.
A babát GIFT-módszerrel hoztál létre, ami akkor a legmodernebb technikának számított. Lényege, hogy a megfelelő érési stádiumban leveszik a tüszőből a petesejtet, és a spermiummal együtt tápoldaton előkészítik. Majd rögtön visszajuttatják a méhkürtbe, hogy végül az anya testében megtermékenyülhessen.

Az első hazai lombikbébi tíz évvel maradt el a világelsőtől:
1978. július 25-én, 23 óra 47 perckor született meg Nagy-Britanniában a lombikban fogant Louise Brown. Az első lombikbébi, aki ugyan a szokásos időben – kilenc hónapra – született, de szülei kilenc évig vártak. Hosszú, várakozással teli évek után a szülők végül eljutottak a Robert Geoffrey Edwards fiziológus és Patrick Steptoe nőgyógyász vezette laboratóriumba, ahol még – magyarra fordítva-  „kémcső-program” volt a program neve.
1977. november 10-én végrehajtották a mesterséges megtermékenyítést, amely hatalmas vitákat váltott ki világszerte. A program ellenzői klónok és rémalakok előállítását fantáziálták az eljárás mögé. Az egészséges kislány megszületése eloszlatta az aggályokat, és megnyithatta a sort a további babák születése előtt. Azóta a világban a legaktívabban az USA és Japán dolgozik a lombikbébiprogramokon, de Európában végzik a legtöbb beültetést.

Timi

 

 

 

 

 

 

 

 

Első magyar lombikbébi 

Fotó: pixabay.com