Macska a családban várandósság alatt

Elterjedt a köztudatban, hogy az állapotos nőkre veszélyes a macska és azonnal el kell ajándékozni, vagy meg kell szabadulni tőlük, mert különben vége a világnak. És milyen anya is az olyan, aki még erre se képes? Mivel nálunk a családban van kutya is, macska is, ezért szentelek ennek egy írást. Előre szeretném leszögezni, hogy szeretjük az állatainkat, és nem is féltünk tőlük. 🙂

Maga a „veszély” kivételesen nem egy teljesen alaptalan babona, amivel csak rémisztgetik egymást a nők, de sok orvosi konzultáció után úgy érzem, erősen el van túlozva. Amiért sokan tartanak a cicáktól az a toxoplazmózis nevű betegség, amit macskák IS tudnak terjeszteni. Ez az anyára, apára veszélytelen, ellenben a magzatnál okozhat rendellenességeket.

A legtöbben csak ezt az információt szűrik le a rémhírekből, cikkekből, és elég indok is ahhoz, hogy megszabaduljanak az évek óta szeretett cicájuktól. Pedig kis odafigyeléssel a valós veszély közel sem olyan nagy, mint amilyennek először gondoljuk.

Mi a toxoplazmózis és hogyan lehet elkapni?

A toxoplazmózis olyan betegség, amit csak egyszer kapunk el az életünkben, utána immunissá válunk rá. pl. mint a bárányhimlő. A szerencse az, hogy a nők nagy része a terhességig már átesett a toxoplazmózison, és ehhez még csak macska se kellett, mert mosatlan gyümölcstől, zöldségtől nagyobb eséllyel el lehet kapni.

Egyébként nem súlyos betegség, általában csak felső légúti tüneteket okoz, ezért nem is igazán foglalkozunk vele a terhességen kívül. Ha ebben az időszakban kapja el valaki, az gond, mert a babának sajnos beleszólhat a normál fejlődésébe. Ezért a várandósság alatt ezt szűrik mindenkinél, és aki még nem esett át toxoplazmózison, az papíron fogékony a betegségre. Így vigyáznia kell a mosatlan zöldségekkel, gyümölcsökkel, és valóban, a cicákkal is, legalábbis hivatalosan.

Az elővigyázatosság sosem árt, de nőgyógyászunknak az a véleménye, hogy a dolog macskás része erősen túl van reagálva. Egy macska, ha kijárós, hordozhat toxoplazmózist, és fertőzhet is kb. 10 napon át egész életében. Utána már nem, mert ő is átesett a betegségen, nincs aktív fertőzés. Ráadásul csak az ürüléke fertőz. A bent tartott, soha ki nem járó macskáknak pedig nincs is honnan elkapnia. Sokkal nagyobb tehát az esély arra, hogy mosatlan zöldségtől, gyümölcstől kapja el valaki a betegséget.

Ha valakinek húsz, harminc, negyven év nem volt elég arra, hogy elkapja ezt a betegséget, az nem fogékony rá, és nem túl valószínű, hogy éppen a terhessége alatt fogja elkapni. Még akkor sem, ha macskája van, akivel a kismama több éve együtt él gond nélkül. Semmi ok tehát arra, hogy bárki is pánikszerűen megszabaduljon a mindeddig imádott cicájától, elég, ha az almot elkerüli, és macskázás után kezet mos.

És hogy mennyire meg vagyok erről laikusként győződve? Nekünk is van macskánk kinti-benti, szokott vadászni – nem is keveset – tehát tökéletes fertőzésforrás lehet. Mikor összejött a baba, addigra már több éve velünk élt, én pedig negatív voltam toxoplazmózisra, tehát még nem estem át a betegségen. Várandósságom alatt végig havonta nézettem laborban, és negatív eredményeket kaptam minden alkalommal. Betartottam a higiéniára vonatkozó szabályokat, így nem fenyegetett a “veszély”. 🙂

Írta: Méri-Molnár Tímea
Főszereplő: Cirmos 🙂