Meddőség-mítoszok

Számos olyan dolgot hall az ember- piacon, szomszédtól, távoli vagy közeli rokontól, barátnőtől, kozmetikustól, bárkitől- amivel akár komolyan ki tudják borítani adott pillanatban. Például a meddőséggel kapcsolatban. Ugye te is hallottál már hasonlókat? Most összeszedtem párat, meg is magyaráztam, melyik miért hülyeség. Íme:

A férfiak és a túl szűk farmer esete.
Emlékeztek, pár éve mekkora lázba hozta az internet népét ez a felvetés? Az egész alapja az volt, hogy a szűk farmer miatt nyomódnak a herék, ezért magasabb lesz a belső hőmérsékletük és kevesebb lesz a spermiumok száma. Ami egyébként logikus. Hála az égnek néhány tudós komolyan vette ezt és elkezdtek kutatni a témában. Nem meglepő, hogy nem találtak egyértelmű összefüggést a ruhanemű típusa és a herék belső hőmérséklete között. Így hát kijelenthetjük: ez kamu. Viszont az egyéb hatásokban, amik a herék belső hőmérsékletének emelkedését okozhatják (visszerek, forró fürdők, stb.) lehet valami…

A fogamzásgátló meddőséget okoz?
Nem! Anyukáink idejében még lehetett volna róla szó, amilyen brutális hormontartalmuk volt, de még akkor sem hinnék ebben. Az idősebb nők fejében még mindig élénken él az a mantra, hogy „a hormon rossz”, de a mai fogamzásgátlók már olyan minimális mennyiséggel dolgoznak és olyan rövid ideig hatnak, hogy nem kell tőlük tartani (kivéve, ha valamilyen véralvadási zavarod van- érdemes felíratás előtt leteszteltetni magad). Nem véletlenül van kihangsúlyozva, hogy minden nap be kell venned őket! Tuti hallottál már olyan sztorit, hogy csak 1 tablettát hagyott ki a delikvens és gyakorlatilag belezuhant a terhességbe. Egyáltalán nem biztos, hogy csak 1 tablettáról van szó ilyen esetekben, én mégis inkább ebben hiszek…

A stressz meddőséget okoz.
Ez már kicsit bonyolultabb. Inkább úgy mondanám, hogy a meddőség okoz stresszt. Persze a stresszes életmódnak van szerepe a meddőségben, de még nem nagyon láttam olyat, hogy pusztán a stressz csökkentése miatt esett valaki teherbe. Általában a stressz plusz egyéb más okok állnak a háttérben. Úgyhogy ezt ilyen formában kamunak mondanám.

A köptetők segítik a teherbeesést.
Évekkel ezelőtt volt nagy szám a Robitussint szembeállítani a meddőséggel. Egyesek azt mondták, hogy a nehezen átjárható méhnyaknyákot oldja. Egy köptető…komolyan? Kamu!

A mesterséges megtermékenyítésből ikrek születnek.
Többféle módszer létezik, egyike ezeknek a hormonális módszerekkel történő peteérés serkentés. Itt van lehetőség arra, hogy több petesejt érjen meg, így két- vagy többpetéjű ikrek születhessenek, de erre sem a szülők, sem az orvosok nincsenek befolyással. A megtermékenyített petesejt beültetéssel kapcsolatban attól függ hány gyermek születik, hogy hány embriót ültetnek be a méhbe. 40 alatt maximum 2 embrió kerül beültetésre, 40 fölött van esély többet is beültetni, de sajnos még így sem végződik minden beültetés ikerbabák születésével.

Örökre szól.
Nem! A meddőséggel kezelt párok nagy százaléka a próbálkozások második évében megtapasztalja a gyermekáldás csodáját. Fel a fejjel!

Ambrus Flóra