Mi a különbség a PCOS és a PCO között?

Sokszor még maguk a betegségben szenvedők is összekeverik a PCO-t és a PCOS- t, ugyanis látszatra, hangzásra egy betű eltérésről van szó.
A PCO a petefészek policisztás megjelenése, amikor valamelyik petefészekben ciszták figyelhetőek meg. Ennek a hátterében több minden is állhat.
A PCOS, azaz a policisztás ovárium szindróma egy tünetegyüttes. A PCOS-ről ma már tudjuk, hogy nem nőgyógyászati hanem metabolikus, endokrinológiai megbetegedés, amely általában együtt jár a petefészkek cisztás megjelenésével, de ez nem feltétele.
A neve ugyan hasonló a két betegségnek, de kezelésük eltérő.

Összegyűjtöttünk pár különbséget:
– A PCOS egy metabolikus, endokrinológiai állapot. A petefészek által termelt hormonok egyensúlyának felborulásával jár együtt.
– Statisztikák szerint a PCOS a nők kb. 15%-át érinti, míg a PCO minden harmadik nőt.
– A PCOS növeli a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, az elhízás, a terhességi problémák, és a meddőség veszélyét.
– A PCOS-nek vannak szemmel látható jelei, általában már a pubertás kor elején meg is jelennek a tünetek. Ellentétben ezzel a PCO sokszor tünet nélküli és véletlenül fedezik fel.
– A PCO esetén a ciszták általában csak egy oldalon alakulnak ki, a PCOS esetén mind a két petefészek érintett egyszerre vagy akár külön-külön is. A ciszták a PCO esetén általában nagyobb méretűek.
– A PCO-t nem kell gyógyítani, a PCOS állapotán IR diétával, mozgással és/vagy gyógyszerekkel szoktak. Fontos, hogy az inzulinrezisztencia állapotának javulásával javul a PCOS is.
– A PCO esetén általában a menstruáció bőséges, és darabos, a PCOS esetén kis mennyiségű.
– A PCO során megfigyelhető cisztákat több minden okozhatja, persze szerepe van a genetikai hajlamnak is. A PCOS esetén a cisztákat a hormonális eltérések okozzák – ezek hátterében is lehet genetikai ok.  A PCO esetén a nőknek megmarad a hormonális egyensúlyuk, rendszeresen menstruálnak és van ovulációjuk is, tehát a teherbeesés nem jelent problémát. A legtöbb PCOS-es nő esetén a hormonális zavar a magas inzulinszinttel van összefüggésben, mely a petefészkeket az androgén hormonok túlzott termelődésére sarkallja. A teherbeesés emiatt lehet nehézkes, meddőség is kialakulhat, és terhesség alatt is oda kell figyelni, magasabb a vetélés és a koraszülés esélye.

A PCOS diagnózisa a 2003. óta érvényben lévő rotterdami kritériumok alapján állítható fel. A PCOS kimondható, ha a lenti három kritériumból legalább kettő teljesül, és más hormonális okok kizárhatóak.
1. Rendszertelen, kimaradozó menstruáció (35 naposnál hosszabb ciklusok) /peteérés zavarai (nehezített teherbeesés, vetélés, stb.)
2. A tesztoszteron szint emelkedettségének látható jelei, vagy laborral alátámasztott jelenléte.
Pl. bőrproblémák, hajhullás, fokozott szőrnövekedés vagy hasi hízás, stb..
3. A petefészkek policisztás megjelenése, mely ultrahanggal megfigyelhető. Több, apró ciszta a petefészkekben, vagy csak az egyikben.

Fontos megjegyezni, hogy ha azt is hisszük, hogy igazak ránk a tünetek, természetesen ez nem ilyen egyszerű, érdemes orvosunkat felkeresni, ha fennáll a gyanú.

 

Méri-Molnár Tímea és Krizsán Petra Alexandra

A cikk főképe: rawpixel.com
Az összehasonlító táblázat képe: Krizsán Petra Alexandra és Méri-Molnár Tímea (azaz www.aldatlanallapot.hu)