Miért hasznos az ovulációs teszt?

A mai rohanó világban már mindent lehet tesztelni, hiszen kinek van ideje elmenni minden aprósággal laborba vagy orvoshoz. A még áldatlan állapotban lévő párok számára az ovulációs teszt nyújthat segítséget, ami a termékeny napok meghatározására szolgál. Azt a pár napot jelzi, amikor a legnagyobb valószínűséggel következhet be a teherbeesés.

Valószínűleg minden olvasónk tudja, de a félreértések elkerülése érdekében leszögezendő, hogy az ovulációs teszt nem fogamzásgátló módszer.

Mi is az az ovuláció?
Az ovuláció (a latin ovum, magyarul tojás szóból ered), más néven peteérés, az érett petesejt kilökődése a petefészekből, majd a petevezetőbe kerül, és ezt követő 24-36 órában megtermékenyíthető. Az embereknél általában a menstruációs ciklus közepén történik.

A menstruációs vérzés után, a méhnyálkahártya regenerálódásával egy időben a nők ösztrogén szintje elkezd növekedni. Amikor az ösztrogén mennyisége eléri a megfelelő szintet, akkor az agyalapi mirigy nagy mennyiségű sárgatestserkentő hormont (más néven LH-t) juttat a szervezetbe, aminek hatására bekövetkezik a tüszőrepedés. Az érett petesejt a petevezetékbe vándorol, és a tüsző átalakul, sárgatest képződik belőle.

Hogyan is működik az ovulációs teszt?
Az otthon is egyszerűen elvégezhető és kiértékelhető, nagy biztonsággal (mintegy 99 %) működő ovulációs tesztek a termékeny napok meghatározására alkalmasak.
A teszt elvégzéséhez egy alkalmas tartóedénybe, pohárba felfogott vizeletmintára van szükség, vagy vizeletsugárra. A nap bármely szakában elvégezhetőek a tesztek, nem kell, hogy reggeli első vizeletből történjen a mintavétel.

A tesztek működésének alapja a vizeletben található LH, azaz a luteinizáló hormon szintjének meghatározása. Az ovulációt 24-36 órával megelőzően az LH szintje hirtelen jelentősen megemelkedik, és egy úgynevezett LH-csúcs tapasztalható. Ezt az emelkedett értéket mutatja ki használat után az ovulációs teszt. Ha ez az LH-csúcs bekövetkezik, akkor pozitív lesz az ovulációs teszt.

Mikor érdemes tesztelni?
A tesztelést az ovuláció várható ideje előtt 4-5 nappal érdemes elkezdeni. A kezdő napnak a számítására vonatkozóan valamennyi teszt használati útmutatója tartalmaz táblázatokat. A jellemző ciklushossztól (általában 24-34 nap) függően kb. 17-21 napot levonva kapható meg az a szám, ahányadik napon érdemes elkezdeni a tesztelést. Ezután naponta 1-1 tesztet érdemes elvégezni, lehetőleg mindig ugyanabban az időpontban. Az ovulációs tesztek csomagolása általában öt vagy hét tesztet tartalmaznak, ami egy havi ciklusra elegendő mennyiség, és várhatóan kimutatja az adott havi LH-csúcsot. Amennyiben az ötödik, vagy hetedik napon elhasznált tesztcsík sem jelez közelgő ovulációt, akkor érdemes folytatni egy másik csomag teszttel a következő napokban.
Előfordulhat, hogy az ovuláció késik, vagy elmarad. Ha ez a kimaradás többször megismétlődik, akkor érdemes nőgyógyászunkhoz fordulni segítségül.

Ha az ovulációs teszt pozitív…
A teszt pozitivitását a hagyományos teszteken két vonal jelzi, akár egy terhességi teszteknél, a digitális változatoknál valamilyen szimbólum, pl. egy mosolygó fej jelenik meg. A hagyományos teszteknél a két vonal közül az egyik a kontroll-vonal. Ennek minden esetben meg kell jelennie, ez azt mutatja, hogy működőképes a teszt. Amennyiben ez a kontroll-vonal nem jelenik meg, akkor értékelhetetlen a kapott eredmény, valami miatt rossz a teszt.
Akkor pozitív a teszt, ha a kontroll-vonal mellett egy közel azonos színerősségű és vastagságú vagy annál markánsabb másik vonal is kirajzolódik. 🙂

Ha egy pár gyermeket szeretne és az ovulációs teszt pozitív, akkor a teszt elvégzésének idejétől számolva kb. 24-36 óra múlva bekövetkezik az ovuláció, és ovulációt követen kb. 1 napig termékenyíthető meg a petesejt. A petesejt élettartama rövid, mindössze 24-36 óra. Ha ez alatt nem termékenyül meg, akkor elhal vagy kilökődik. A spermiumok hosszabb ideig élnek, mintegy 3-5 napig életképesek. Az fentiek ismeretében az áldott állapotra vágyó párok, ha szeretnék, akkor tudatosan megtervezhetik a szexuális együttléteik idejét.

Ha az ovulációs teszt negatív…
Nem szabad azt várni az ovulációs teszttől, hogy az általa mutatott „menetrend” szerint alakított szexuális együttlétek 100 %-os sikerrel terhességhez vezetnek.
Amennyiben néhány hónapos próbálkozás után sem jön létre a terhesség, javasolt nőgyógyász szakorvosunk felkeresése.

Méri-Molnár Tímea