Minden, amit érdemes tudni a terhességi tesztekről

Gondoltam, megér egy írást a terhességi teszt témaköre is, hiszen aki minden hónapban reménykedik a babában, biztos vagyok benne, hogy már “elfogyasztott” nem kevés darabot. Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de én az elején megvettem a legjobb teszteket, hiszen a két csíkot elteszi az ember és büszkén tárolja. Ahogy teltek múltak a hónapok már bőven beértem a legegyszerűbbel és legolcsóbbal is, hiszen miért fizetnék “vagyonokat” azért hogy láthassam azt az egyetlen árva csíkot.

A leggyorsabb és legbiztosabb megoldás a terhesség eldöntésére – a tünetek jelentkezése előtt is használható – terhességi teszt elvégzése. A cikkben a terhességi tesztek megbízhatóságáról és a tesztek használatának legfontosabb tudnivalóiról írok egy összefoglalót.

A terhességi tesztek napjainkban már több helyen is beszerezhetőek, például egyes drogériákban, nagyáruházakban. Mégis azt javasolják, hogy gyógyszertárakban vegyük meg a tesztet, a drogériákkal ellentétben, ha patikában vásárolunk, akkor tájékoztatást kaphatunk a különféle termékekről és az azok közötti különbségekről.
Én mégis mindig nagyobb áruházakban vagy drogériákban vásároltam teszteket, valahogy kevésbé éreztem kellemetlennek.
A legtöbb terhességi teszt ugyanúgy működik, közel azonos biztonsággal mutatják ki a terhességet. A különbség abban rejlik, hogy vannak érzékenyebb tesztek, amik nagyon alacsony (25 vagy 10 IU/l) terhességi hormon szintet is kimutatnak. Értelem szerűen minél érzékenyebb a teszt, annál hamarabb elvégezhető, és annál hamarabb kapunk választ a kérdésre.
Mint azt valószínűleg sokan tudjátok, a terhességi tesztek recept nélkül kaphatóak. Elvégzése nem igényel különösebb előkészületet és ismeretet. Minden teszt dobozában van tájékoztató a teszt pontos használatáról, ezt érdemes alaposan elolvasni, mert ebben lehetnek apró különbségek.

A terhességi teszt a HCG hormon kimutatásán alapszik, amely a petesejt beágyazódásának időpontjától kezd el termelődni és emelkedni. A beágyazódás rendszerint az ovulációt követő 6-10. napon történik meg. Amennyiben ezelőtt végezzük el a tesztet, nagy valószínűséggel negatív eredményt fog adni. Ezt követően használható a teszt, ilyenkor már valószínűleg megbízható eredményt fog adni. A pontos nap meghatározásához figyelembe kell venni a ciklus hosszának egyéni eltéréseit és az esetleges beágyazódás időpontjának bizonytalanságát. Ahhoz is idő kell, hogy a HCG hormon vizeletben kimutatható szintje elérje a megfelelő mennyiséget, ez a beágyazódást követő 10-14. napon történik meg. Az egyéni különbségek miatt a teszt elvégzéséhez és a teljesen megbízható eredményhez az első ideális időpont a várható menstruáció napja. Amennyiben késik a menstruáció, akkor a terhességi teszt már biztosan elvégezhető.

A terhességi hormon vizsgálata vizeletből történik. A terhességi tesztek érzékenysége változó, általában 4-5 nappal a várt menstruáció után már kimutatható a terhesség. Elvileg akkor a legpontosabb a vizsgálat, ha a reggeli első vizeletből történik, ugyanis ilyenkor a terhességi hormon nagyobb mennyiségben van jelen a vizeletben. A modernebb tesztek viszont már a nap bármely szakában elvégezhetőek. Teszttől függően a vizeletet egy tiszta edénybe fogjuk fel vagy tartsuk vizeletsugárba. Az előbbi módszernél a terhességi teszt egyik végét kell belemártani a vizeletbe, várni pár másodpercet, majd kivehetjük belőle, tegyük tiszta, vízszintes helyre, és – mindkét említett esetben – várakozzunk, míg azt a kezelési útmutató javasolja. Az eredmény általában csíkok formájában jelentkezik a teszten. Van egy úgynevezett kontrollcsík, mely azt jelzi, hogy működik a teszt. Amennyiben nem jelentkezik a kontroll csík, úgy értékelhetetlen az eredmény, vegyünk egy másikat. Ha van a vizeletben kimutatható szintű terhességi hormon, úgy a második csík is megjelenik. Pozitív az eredmény – azaz terhes, amennyiben a kontroll csíkkal megegyező erősségűen látszik a második csík is. Ha a második csík halványabb, akkor pár nappal később a teszt ismételt elvégzése javasolt. Abban az esetben is pozitív eredményről beszélünk, ha csak halványan vehető ki a második csík, ekkor még nagyon korai terhességről lehet szó.

A jelenleg kapható tesztek nagyon megbízhatóak, csaknem 99%-ban. A tesztek pontosak, téves pozitív eredmény gyakorlatilag nincsen. Negatív eredmény esetén, ha a vérzés továbbra sem jelentkezik, egy hét múlva meg kell ismételni a vizsgálatot. Bár én mindig ezzel nyugtattam magam, hogy biztos még csak korán végeztem el a tesztet… De biztos, vannak olyan esetek, ahol a teljesen negatívból pár nap múlva pozitív lesz.

Írta: Méri-Molnár Tímea