Mindent a prolaktinról

Bár gyakorlatilag számtalan tényező van, amit a megfoganáshoz vezető úton számba kell, hogy vegyünk, leggyakrabban mégis a hormonoké a főszerep. A velük való játszadozás, a kiegyenlítésük, egyensúlyba hozásuk lehet a kulcs a teherbe eséshez.

Ha te is küzdesz az áldatlan állapottal, talán már hallottál egy bizonyos prolaktin nevű hormonról, ami igencsak fontos tényező lehet. Beszéljünk egy kicsit róla!

A prolaktin egy, az agyalapi mirigyben termelődő hormon, ez a hormon felelős az emlőmirigy fejlődéséért és a tejelválasztásért a nőkben, de termelődik férfiakban is, normál esetben nagyon minimális mennyiségben. Elválasztásának napi ritmusa van és mennyisége ciklusfüggő.

Termelődését serkenti az alvás, a stressz, a fizikai terhelés és a mellbimbót érő inger (szoptatás). Emellett a pajzsmirigy működését szabályozó egyik hormon, a TRH is jócskán meg tudja dobni a szintjét. A dopamin és a dopamintermelést fokozó gyógyszerek pedig gátolni fogják a termelődését- ez a terápiában fontos.

Amiért mi beszélünk róla, az a menstruációs ciklust befolyásoló hatása. Mindenki hallott már arról, hogy a szoptatás tulajdonképpen egy természetes fogamzásgátlás, hiszen ilyenkor (egy darabig, de ez mindenkiben egyéni) a nőknek nincs peteérésük tehát nem eshetnek újra teherbe. Nem szoptató anyákban a prolaktinszint 1-2 hónap alatt visszatérhet a normál tartományba, szoptató anyák esetén ez az érték akár 2 évig is emelkedett maradhat, azonban nem feltétlenül elég a szintje a ciklus leállításához!

Normál esetben nem terhes, nem szoptató nőkben a prolaktin szintje alacsony. Ha magas, gátolhatja a peteéréshez és normál ciklushoz szükséges hormonok termelődését- tehát rendszertelen, esetleg teljesen kimaradó ciklus lehet a tünete. Egyes esetekben megtörténik a peteérés, van normál ciklus, azonban kifejthet annyi gátlást, hogy zavar keletkezzen a progeszteronszintben, ami beágyazódási problémákhoz vezethet. Egyéb tünet lehet még a megnövekedett emlőmirigy (inkább férfiakban jellegzetes) és a tejcsorgás. Ha ilyet tapasztalsz, és nem vagy terhes, feltétlenül keress fel egy orvost, hiszen komolyabb problémák is állhatnak a háttérben, mint a magas prolaktinszint! Férfiakban a hereműködés és a potencia zavarát okozhatja a magas prolaktinszint, ez pedig szintén vezethet meddőséghez.

De miért lehet magas a prolaktinszint? Ennek leggyakoribb oka a gyógyszerszedés (antidepresszánsok, altatók, ösztrogén, fogamzásgátlók, egyes vérnyomáscsökkentők, gyomorsavcsökkentők), de állhat a háttérben az agyalapi mirigy hormotermelőadenomája (prolactinoma), stressz,PCOS, pajzsmirigy alulműködés(a magas TSH és TRH szintek miatt).

A magas prolaktinszint kimutatása egy egyszerű laborvizsgálattal történik, ez beletartozik a meddőségi laborpanelbe, amiről már volt szó, A ciklus elején, a 3-5. napon levett vérből nézik a szintjét, a normál tartomány0,08- 6 nmol/l(laboronként eltérhet a referenciaérték!). Ha az eremény efölötti, bromocriptin vagy cabergolin tartalmú gyógyszert szoktak felírni, ami hatékonyan képes csökkenteni a szintjét, prolactinoma esetén szóba jöhet a műtét is.

Nos, kinek milyen a prolaktinszintje? 🙂

Ambrus Flóra