Mobilok és a férfi meddőség

A minap fél füllel, véletlenül elcsíptem egy mondatot a klinikán, amit nagyon érdekesnek találtam: „Még az is lehet, hogy a sok mobilozástól nincs gyerekünk”. Nem tudom, hogy a próbálkozások számának csökkenésére gondolt-e a költő, vagy tudományos alapokra hivatkozott, mindenestre nem hagyott nyugodni ez az egy mondat, így utánanéztem.

Nem nagy téma, de így is 189 tudományos cikket találtam, amikor rákerestem. Agarwal 2008-ban publikált cikkét tartottam a legérdekesebbnek, ami különleges módszerekkel vizsgálta a mobil-kérdést és meglepő eredményt közöltek.

Régóta azt sulykolják belénk, hogy az elektromágneses hullámok nem károsak, nyugodtan használjuk az ezzel működő készülékeket. Manapság ha nagyon akarnánk sem igazán tudnánk ellenni nélkülük, hiszen annyira az életünk részévé vált a technika, ezen belül a mobilok különösképpen, de említhetném a kábel tv-t vagy a mikrohullámú sütőt is, ami nélkül néhány nem épp konyhatündér embertársunk talán éhen is halna…

Az elektromágneses hullámokat már több, mint 100 éve ismerjük és használjuk, mára lényegében a kommunikáció, az információátadás legalapvetőbb eszközévé váltak, így sejthető, hogy a népesség nagy része által annyira szeretett mobiltelefonok is ezen az elven működnek. A mai telefonok átlag 850-2000 MHz frekvenciatartományban működnek, ami nagy terhelést jelenthet naponta, főleg ha sokat használják.

Agarwall kutatásában 361 férfit vizsgáltak, akik 21-31 év közöttiek voltak, a beválogatáskor pedig kizáró kritérium volt a dohányzás és az alkoholfogyasztás, illetve az egyéb, a spermaminőséget befolyásoló tényezők és betegségek. A vizsgált férfiakat 4 csoportra osztották az alapján, hogy bevallásuk szerint mennyit használják a telefonjukat egy nap, majd 5 napig „mintát kellett gyűjteniük”. A mintát vizsgáló szakemberek természetesen nem tudták, hogy adott minta kihez tartozik, illetve, hogy az illető mennyi időt tölt telefonozással egy nap alatt.

Az eredmények nagyon érdekesek: összefüggést találtak az infertilitás és a telefonhasználat között. A kutatás szerint azokban a férfiakban, akik több időt töltöttek a telefonjuk társaságában, alacsonyabb volt a spermák száma, mozgékonysága, kevesebb volt az élő spermiumok aránya és több rendellenes szerkezetű spermiumot láttak a mintákban. Minél több időt töltöttek a telefonozással, annál rosszabb volt a helyzet.

Nehéz ez alapján kijelenteni, hogy egyértelmű az összefüggés, hiszen a spermakép egyéni tényezőktől is függhet, az egyértelműsítéshez sokkal nagyon kaliberű vizsgálatokra lenne szükség. Azt azonban bátran merem ajánlani, hogy az áldott állapoton munkálkodó párok férfi tagjai tartsák a telefont távol a heréktől- színtiszta megelőzés- és töltsenek több időt párjukkal. Hiszen ki tudja? 😊

Ambrus Flóra