Nagyszülők napja

A nagyszülők napját legelőször 1978-ban ünnepelték meg szeptember első vasárnapján Amerikában. Ugyan a kezdeményezés az Egyesült Államokból származik, de több európai országban is elterjedt már, és a megszokottnál több figyelem esik a nagymamákra, nagypapákra.

Az ünnep célja, hogy megismertessék a gyerekekkel, hogy az idős emberek milyen fontosak életünkben. Azt, hogy mi mindent tettek a családért, és hogy szeretettel ünnepeljék meg Őket nemcsak ezen a napon, hanem egy életen át.

A nagyszülő igazi kincs, akinek élete többnyire az unoka körül forog. Bizonyított, hogy közelségük hosszú távú pozitív hatással van a gyerekek érzelmi világára, abban az esetben is, ha nem a közelben, hanem távolabb élnek egymástól. Az unoka érkezése új értelmet ad a nagyszülők létének, fontosnak érzik magukat a családi életben, és ez fokozza életörömüket. Ugyanúgy, mint minden más új helyzetben, itt is meg kell tanulni a nagyszülőséget, mint életszerepet. Sokszor tapasztalhatjuk, hogy máshogy viselkednek velünk, unokákkal, mint szüleinkkel, azaz gyerekeikkel. Unokaként sokszor a gondtalan, engedékeny énjüket ismerhetjük meg, akik cinkosaink a csínytevésekben.

Isten éltesse – nem csak –  a nagyszülők napján a nagymamákat és a nagypapákat.
Reméljük, előbb utóbb szüleinket is köszönhetjük ezen a napon is… 🙂

Timi

Fotók: Szeretett kis családunk