Pajzsmirigy I.

Magyarországon nagyjából 400 ezer pajzsmirigybeteget tartanak számon, nyilván több a fel nem ismert, nem regisztrált esetek száma. A betegek nagy része nő.

A menstruációs ciklus zavarához a statisztikák szerint az endokrin betegségek közül leggyakrabban a pajzsmirigybetegségek vezetnek, a meddőségi vizsgálatban részt vevő nők 20%-ában kimutatható valamilyen pajzsmirigy eredetű probléma. Ezért is nagyon fontos, hogy akár laikusként is gondoljunk rá, felismerjük a tüneteket, a kezelés ugyanis jelentős életminőség-javulást eredményezhet és elősegítheti a teherbeesést.

A pajzsmirigy a legnagyobb belső elválasztású mirigyünk, amely a tiroxin (T4) és trijód-tironin (T3) nevű hormonokat termeli. Ezek általános hatású hormonok, növelik a sejtek energiatermelését, oxigénfogyasztását, fehérjetermelését, tehát összességében fokozzák az anyagcserét. Nélkülözhetetlenek a normális növekedéshez és fejlődéshez, főként az idegrendszer szempontjából. A pajzsmirigyhormonok termelését a központi idegrendszer szabályozza, a tobozmirigyben felszabaduló TRH fokozza az agyalapi mirigyben a TSH felszabadulást. A TSH a pajzsmirigyre hatva fokozza a a T4 és T3 termelést, ha pedig elég hormon szabadul fel, visszahatva az idegrendszerre csökkenti a TSH szintet.

A pajzsmirigyhormonok szintje egy egyszerű vérvétellel kimutatható, azonban a kapott eredményt nem olyan könnyű értelmezni.  Először a TSH szintet szokták vizsgálni, ha ebben eltérés van, megnézik az egyéb hormonszinteket is. Normálértéke 0,3-4,2 mU/L, de jobban szeretik, főleg fiatal korban, ha 2,5 mU/L alatt van… Mivel a TSH-t a pajzsmirigy által termelt hormonok szabályozzák, fordítva kell értelmezni:

– magas TSH = kevés hormon = pajzsmirigy alulműködés (hypothyreosis)

– alacsony TSH = sok hormon = pajzsmirigy túlműködés (hyperthyreosis)

Mindkét állapot befolyásolja a teherbeesést, de kezdjük a sok elmélet mellé a terhesség szempontjából kevésbé gyakorival: a túlműködéssel.  Ilyenkor a pajzsmirigy túl sok hormont termel, a sok hormontermelés miatt meg is nagyobbodhat, göbösödhet. Lehet a túlműködés autoimmun is, ezesetben Graves-Basedow kórnak nevezzük.

Az beteg nem úgy megy az orvosához, hogy „Doktor Úr/Nő! Mondja már meg, magas a TSH-m?”, vannak tünetek, méghozzá nagyon változatosak. Ilyen tünet lehet a pajzsmirigy megnagyobbodás, kidülledő szemek, magas vérnyomás, fáradékonyság, szapora szívverés, fogyás, hajhullás, ingerlékenység, meleg-nedves bőr, a betegek nehezen tűrik a meleget. Ha a laborértékekben eltérés van, a beteget további kivizsgálás céljából ultrahang vizsgálatra, esetleg izotópos vizsgálatra is küldhetik.

A túlműködés egyéb hormonokra is hatással van, ezért összezavarhatja a peteérést, a menstruációs ciklust is, ezzel nehezítve a teherbeesést. Férfiakban alacsony spermiumszámot okozhat már önmagában is.

A diagnózis felállítása után gyógyszeres, radiojódos vagy műtéti kezelést követően a hormonszintek rendszerint visszatérnek a normál tartományba. Érdemes tehát szakemberhez fordulni!

Ambrus Flóra