Pajzsmirigy II.

Az előző cikkben részletesen tárgyaltuk a pajzsmirigy működését és szó volt a túlműködésről is. Most essen szó a másik fontos, pajzsmirigyet érintő betegségtípusról, az alulműködésről, ami meddőség szempontjából a fontosabb csoportot jelenti.

Pajzsmirigy alulműködésnek (hypothyreosis) nevezzük azt az állapotot, mikor nem termelődik elég T3 és T4 hormon. Azt már tudjuk, hogy így a T3 és T4 nem tudja gátolni a TSH további termelődését, így az folyamatosan emelkedni fog, a laborban tehát magas TSH jelzi elsődlegesen az alulműködést. A TSH normálértéke 0,3-4,2 mU/L (fiatalabb korban szeretik 2,5 mU/L-nél alacsonyabban tartani).

Tünetek szempontjából ez is jelentős változatosságot mutat, sokféle megjelenési módja van. Gondolhatunk rá, ha fáradékonyak, ingerlékenyek vagyunk, hangulatingadozásaink vannak, lassult a szívverésünk, hullik a hajunk, száraz a bőrünk, székrekedésünk van, folyamatosan hízunk megfelelő táplálkozás és testmozgás mellett is, de jelezheti még a nehezebb teherbeesés, vetélések, rendetlen ciklus, ami miatt beszélünk róla.

A pajzsmirigy alulműködés egyik leggyakoribb fajtája az anti-thyreoid-antitestek miatt jelentkező forma, amit Hashimoto-thyreoiditisnek is neveznek – ekkor a szervezet saját immunsejtjei támadják a pajzsmirigyet, autoimmun folyamatnak tekintjük. Ezesetben ki lehet mutatni a vérből a magas antitest-szintet (főleg anti-TPO), de nem minden magas antitest-szinttel rendelkező emberben alakul ki pajzsmirigy alulműködés. Egyéb ok lehet például az agyalapi mirigy sérülése, aminek következtében nem tud elég hormont termelni. A háttérben állhat még a pajzsmirigy sérülése különböző okok miatt, de ez sokkal ritkább.

A felsorolt tünetekből sejthetjük, hogy a hypothyreosis komoly gondokat képes okozni- például meddőséget, vetélést is. Ha elszáll a TSH, az a TRH elszállása miatt történik, ami pedig a prolaktin felszabadulását serkenti. A magas prolaktin szint gátolni fogja a peteérést, ezért rendszertelen, kimaradozó menstruációt okozhat, akár teljesen le is stoppolhatja a menstruációt- így igazán nehéz teherbe esni, nem? J Emellett (brit?) tudósok azt is kimutatták, hogy azok a nők, akikben magas a TSH, alacsonyak a pajzsmirigy hormonok és magas a prolaktin szint, hajlamosabbak a vetélésre és a koraszülésre is, főleg, ha emellé magas anti-TPO szint is társul…

A hypothyreosis gyógyszeresen jól karban tartható betegség, egyetlen tabletta napi beszedése igazán nem nagy ár az egészségünk érdekében. A legnépszerűbb itthon felírt gyógyszer a pajzsmirigy alulműködésre a Letrox tabletta, ami egyszerű pajzsmirigy hormonokat tartalmaz. Emellett főleg a Hashimoto-típusú hypothyreosisban, a kezelőorvos javasolhatja szelén szedését is, ami képes lehet visszafogni, lelassítani az autoimmun folyamatokat. A gyógyszerek szedése terhesség alatt kiemelten fontos, hiszen a fejlődő baba a 10. terhességi hétig nem képes hormonokat termelni, így azokat az anya szervezetéből kapja meg. A pajzsmirigy hormonok hiánya a fejlődő szervezetben idegrendszeri problémákat, akár retardációt is okozhat, a terhességre nézve pedig kockázatos, mivel növeli a pre-eclampsia, a korai placentaleválás, a koraszülés, a kis születési súly és a vetélés valószínűségét.

A jó hír, hogy a terápia kezdetével- ha nincs egyéb probléma a háttérben- a fogamzóképesség a legtöbb nőben visszatér az átlaghoz! Ezért, kedves hölgyeim, látogassák rendszeresen orvosaikat! 🙂

Ambrus Flóra