Petevezeték átjárhatósági vizsgálat, és ahogyan én megéltem

A sikertelen terhesség után úgy döntöttünk, nekünk kell idő, hogy ezt feldolgozzuk és rendbe tegyük magunkat testileg és lelkileg is. Annak ellenére, hogy elég türelmetlen alkat vagyok, mégis úgy éreztem, kell egy kis regenerálódás, hogy meg tudjam adni magamnak a bizalmat egy egészséges, gondtalan terhességhez.

Bár az orvosok nagy része egyetért abban, hogy egy rossz végkimenetelű várandósság nagyon gyakori, és nem feltétlen kell az okokat kutatni, én mégis úgy döntöttem, hogy szeretnék egy alaposabb kivizsgálást, hogy minden esetleges problémát orvosolni tudjunk előre. Az első “baba” se jött egyik napról a másikra, így úgy érezte orvosunk is, hogy esetünkben indokolt elvégezni pár vizsgálatot. Pl. hormonokat nézni, terheléses vércukor- és inzulin szintet, illetve petevezeték átjárhatósági vizsgálatot. Ebben a bejegyzésben a legutóbb említett “beavatkozásról”, azaz az átjárhatósági vizsgálatról mesélem el tapasztalataimat, hátha ezzel segítségére leszek azoknak, akikre ez még vár. A meddőség okának feltárása során a petevezetékek átjárhatóságának vizsgálata az egyik legfontosabb, és az elsők között végzett vizsgálat. Többféle módszerrel is nézhető az átjárhatóság.

Egyik a HSG (hiszteroszalpingográfia) vizsgálat, melyre én is mentem.
A HSG vizsgálat lényege, hogy a méhszájon át befecskendezett kontrasztanyag útját röntgen készülék alatt figyelik meg. A kontrasztanyag a méhszájon keresztül a méhüregbe jut, onnan pedig tovább a petevezetékekbe, majd a hasüregbe ürül. Ezzel a módszerrel jól ábrázolható a méh ürege, annak mérete, formája, vagy az abban esetleges eltérések, pl. alaki rendellenességek, üreget torzító miómák, polipok stb. A petevezetékekben a kontrasztanyag bejutását, áthaladását és a hasüregbe való kijutását is vizsgálják. Ezzel a módszerrel a petevezetők elzáródási pontja, esetlegesen azok funkciójának a károsodása is ábrázolható.
A vizsgálatot hüvelyi feltárással végzik, először a méhszájat fertőtlenítik, és egy úgynevezett golyófogóval megragadják azt, ami szúró érzéssel járhat. Az eszköz enyhe húzásával a méhet kiegyenesítik és a méh üregébe, a méhszájon át speciális katétert vezetnek fel. Ezen keresztül lehet adagolni a kontrasztanyagot.
A HSG vizsgálat leggyakrabban egynapos vagy járóbeteg-ellátás keretében végzett beavatkozás. Az, hogy a vizsgálat után haza lehet-e menni egyből vagy még maradni kell a kórházban megfigyelésre, attól függ, hogy alkalmaznak-e érzéstelenítést vagy bódítást. Nem maga a beavatkozás igényel néhány órás kórházi tartózkodást, hanem az alkalmazott fájdalomcsillapító vagy bármilyen más gyógyszer alkalmazását követően szükséges lehet a már említett pár órás megfigyelés.
A beavatkozás ideális időpontja a ciklus kezdetét követő néhány nap, első hét. Ilyenkor még nem túl vastag a méhnyálkahártya, így az nem okozhat álpozitív eredményt, másrészt a ciklus ezen időszakában még nem alakul ki terhesség, így emiatt sem lesznek szövődmények, ettől sem kell tartani.

Maga a vizsgálat ritka kellemetlen érzés, szerintem érdemes erős fájdalomra felkészülni, és akkor nem éri meglepetés az embert. Szerencsére ezen a vizsgálatomon is minden rendben volt, és mindkét petevezetékem átjárható. Akiknek egyáltalán nem, vagy csak az egyik oldali vezetéke járható át, ők sokkal nagyobb fájdalmakról szoktak beszámolni. Rengeteget számít az orvos hozzáállása, nagyon megnyugtató volt, hogy biztos kezekben éreztem magamat, és a nőgyógyászomon túl az asszisztensek is végtelen kedvességgel és nyugalommal álltak hozzám, ami manapság elég meglepő. Nem mondom, hogy minden hónapban résztvennék a vizsgálaton, de úgy gondolom, egyszer megéri a cél érdekében.

A petevezetékek ultrahangos átjárhatósági vizsgálata
Az ultrahangos átjárhatósági vizsgálat hasonlóképpen történik, mint a fent említett HSG, azonban a vizsgálatot gyakorlatilag bármelyik nőgyógyászati rendelőben el lehet végezni, ahol az ultrahangos vizsgálat is kivitelezhető. Ugyanolyan nőgyógyászati vizsgálati pozícióban, hüvelyi feltárás során, fertőtlenítést követően helyezik fel a speciális katétert a méhszájon át, majd ezen keresztül adagolható a fiziológiás sóoldat vagy az ultrahangos kontrasztanyag, melyek segítségével a méhüreg formája és a petevezetékek funkciója vizsgálható ugyanúgy, mint a HSG-nél.

A petevezeték átjárhatósági vizsgálat nagyon ritka, kellemetlen következményei

A vizsgálatok után különösebb teendő nincsen, alhasi görcsök, enyhe fájdalmak előfordulhatnak, amelyek  recept nélküli fájdalomcsillapítókkal nyugodtan csökkenthetőek. Erősebb panaszok, pl. láz, bő vérzés esetén mindenképpen keressük fel orvosunkat. Hüvelygyulladás az arra érzékeny nők esetében a hüvelyi fertőtlenítés miatt alakulhat ki, nekik hüvelyflóra-helyreállító készítmények javasoltak a vizsgálat utáni napokban ennek a megelőzésére.

Szerencsére nálam semmilyen kellemetlenség nem lépett fel, pár napig vérezgettem, de az teljesen normális. Orvosom a vizsgálat után pár nappal megvizsgált ultrahanggal is, hogy meggyőződjön minden rendben van-e.

Méri-Molnár Tímea

Fotó: MayaPhoto/ Szabó Maya Photography