Prolaktin

A prolaktin egy fehérjehormon, melynek legfőbb feladata, hogy szülés után megindítsa a tejelválasztást. Főleg az agyalapi mirigy elülső lebenye termeli, de kisebb mértékben más szövetekben is keletkezik. Termelését a hipotalamusz neuroendokrin sejtjei szabályozzák. A dopamin gátolja, míg a tireotropinfelszabadító hormon serkenti a prolaktin szintézisét.

A prolaktin több, egymástól távol álló dolgokra is hatással van. Például stimulálja a tejelválasztást. Terhesség alatt megnövekszik a koncentrációja a vérben, amitől az emlőmirigyek megnövekednek, és felkészülnek a tej kiválasztásra. Néha az újszülöttek mellbimbójából is szivárog tejszerű folyadék – más nevén boszorkánytej – mely az anyai hormonok – pl. prolaktin – hatására történik.

A prolaktin felelős a szexuális együttlét utáni kielégülésérzetért. Ebben ellentétes a hatása a nemi izgalmat kiváltó dopaminéval. A túl magas prolaktinszint libidóvesztéshez, férfiaknál pedig impotenciához vezethet. A sok prolaktin csökkenti a vér szexhormonszintjét, azaz nőkben az ösztrogént, férfiakban a tesztoszteront. A mérsékelten magas hormonszint hatása azonban változó lehet, pl. nőkben csökkentheti, de akár növelheti is az ösztrogénmennyiséget.

A magas prolaktinszint elnyomhatja a nemi hormonok termelését, ami a petefészek vagy a herék csökkent működéséhez vezethet. Nőknél a menstruációs ciklus zavarát, férfiaknál impotenciát is okozhat.

A túl magas hormonszint statisztikailag gyakrabban fordul elő, mint a túl alacsony.
Fogamzásgátló szedésekor sűrűbben figyelhető meg magas prolaktinszint.
Ha nagyon magas az értéke, akkor az jelezheti az agyalapi mirigy elülső lebenyének daganatát (prolaktinoma), nem kell megijedni, sokszor gyógyszeres kezeléstől visszahúzódik.
A magas prolaktinszint egyik jellemző tünete a tejelválasztás megindulása nőknél, sőt férfiaknál is. Mindemellett férfiakban és nőkben csökken a libidó.

A túl kevés prolaktin tünete lehet nőknél a petefészek működési zavara, metabolikus szindróma, szorongás, férfiaknál impotencia, korai magömlés, alacsony spermiumszám, a spermiumok csökkent mozgékonysága, vagy ondóhólyag-alulműködés. Szülés után a kis tejmennyiség egyik oka lehet a túl kevés prolaktinszint is.

A prolaktint 1930-ban fedezte fel az amerikai biológus, Oscar Riddle.

Timi