Testképzavarok hatása a termékenységre

A testkép az ember saját testének szubjektív megtapasztalása, a test esztétikai vagy szexuális vonzerejének megélése. A testkép gyermekkortól alakul ki, saját tapasztalatok, illetve külső hatások következtében. Jelentősen befolyásolja, az adott társadalom által meghatározott szépségideál, hiszen ehhez képest jelenik meg valakiben a pozitív, vagy a negatív testkép.

A médiában, a reklámokban a nők szexualizálása, a nemi sztereotípiák megjelenítése, a tökéletes nőkép, a soványság sulykolása, felerősíti a társadalom torz elvárásait a kinézettel kapcsolatban, és feszültséget kelt azokban, akik nem tudnak, vagy nem akarnak azonosulni ezzel. A teljesíthetetlen elvárások testképzavarokhoz, evészavarokhoz vezethetnek, amelyekhez sokszor nőgyógyászati szövődmények is kapcsolódnak, főként a menstruáció zavarai. A menzesz elmaradása, az ovuláció hiánya, nemcsak az anorexia, hanem a bulimia esetében is jellemző. Csökken a fertilitás (termékenység), fokozódnak a pszichés problémák, nő a depresszió kialakulásának esélye.  A testképzavaros betegek önértékelése súlyosan sérül, megszállottan ragaszkodnak a saját szabályaikhoz, az étkezésekből, edzésekből eltűnik az öröm, kialakul egy neurotikus viszony.

Az evészavarok leginkább abban a periódusban jellemzőek, amikor a legideálisabb volna egy nő számára a gyermekvállalás. Klinikai tapasztalatok igazolják, hogy ezeknél a betegeknél sérül a női szerepekkel való azonosulás, így az anyasággal való kapcsolat is. Bár tudatosan készül az áldott állapotra, és vágyik rá, ám tudattalan szorongásai meggátolják azt. Olyan elfojtott félelmek, kétségek gyötrik, amik feloldásához szakember segítsége szükséges. Ennek oka lehet pl. bűntudat a fogamzásgátlás miatt, vagy korábbi abortusz átélése, szexuális abúzus elszenvedése, és az ezekhez kapcsolódó szégyen, önvád stb.

Anorexia Nervosa: lelki eredetű kóros lesoványodás.
A beteg kövérnek látja magát ijesztően sovány állapotában is, és nem hajlandó étkezni, sokszor a kiszáradás, súlyos esetben az éhhalál fenyegeti. Étvágycsökkentőket, hashajtókat szed, éhezteti és kényszeres sportolásba hajszolja magát, annyira fél a testsúlygyarapodástól. Mások testét képes reálisan megítélni, de a sajátját nem. Bár a környezetétől folyamatosan kapja a visszajelzéseket testével kapcsolatban, lehetetlen meggyőzni. Főként kamaszlányokat, fiatal nőket érint a betegség, többnyire fogyókúrával kezdődik, majd kóros kereteket ölt.

Bulimia Nervosa: evészavar, kontrollvesztett falásrohamokkal.
A rendszeresen jelentkező falásrohamokat törvényszerűen lelkifurdalás, önvád követi, amely szorongásos állapotot eredményez, a beteg retteg az elhízástól. Ennek oldására hánytatja magát, hashajtókat szed, mintegy „öngyógyítja” magát. A hihetetlen mennyiségű ételbevitel ellenére, a bulimia általában normális testsúllyal jár, így sokáig rejtve maradhat a beteg hozzátartozói számára. A gyakori hánytatás következtében a gyomorsav roncsolja a nyelőcsövet és a fogzománcot, így ezeken a szakrendeléseken figyelnek fel elsőként a bajra.

Az előbbiekben két olyan evészavarról volt szó, amelyek főként nőkre jellemzőek, most következzen egy olyan, ami mindkét nemnél előfordul.

Fatorexia: a kövérség tagadása.
Olyan elhízott betegekről van szó, akik nem tudják, hogy túlsúlyosak. Karcsúnak látják magukat, és ennek megfelelően öltözködnek, viselkednek, nem akarnak szembesülni a problémával. Mivel nincsenek tisztában a testsúlyukkal, ezért megoldást sem keresnek rá, és egyre gyarapodnak a pluszkilók, ami egészségügyi kockázatot jelenthet. Gyakori olyan korábban kövér emberek között, akiknek bár sikerült a fogyás, azt tartani nem tudják, a visszahízást viszont nem érzékelik, továbbra is vékonynak képzelik magukat. Környezetük reakcióinak hatására fordulnak orvoshoz testképzavarukkal.
Kutatások bizonyítják, hogy a nőknél a túlsúly könnyen hormonzavart produkál, csökkentve a teherbeesés lehetőségét, mivel a zsírszövet hozzájárul az ösztrogén termeléséhez, ami ösztrogéndominanciát eredményez. Valamint a tüszőfolyadék zsírtartalma is megnő, ami a petesejt anyagcseréjét rombolja. A férfiak nemzőképességére is negatívan hat az elhízás, hiszen felboríthatja a szervezet hormonháztartását, a tesztoszteront, ösztrogénné bontja le. Tehát csökken a férfihormon szintje, és növekszik a női hormoné, valamint a spermiumok kevésbé életképesek, lassabban mozognak, DNS-láncuk töredezett.

Végül jöjjön egy olyan testképzavar, ami kifejezetten a férfiak sajátja, főként a testépítőké. A férfiak felé szintén torz elvárásokat támaszt a társadalom a külsejükkel, és a sikerrel kapcsolatban, a médiumok azt sugallják, hogy csak az izmos, kisportolt test az elfogadott.

Izomdiszmorfia: Inverz anorexia, testedzésfüggőség.
A betegek nem tudják reálisan megítélni izomzatukat, gyengének, soványnak látják magukat, holott sportos, kidolgozott testük van. Képesek a testedzést az extremitásig növelni, akár sérülések árán is, egész életüket ennek rendelik alá, jellemző a kényszeres magatartás. Valószínűleg a háttérben önértékelési zavar áll, és a sportnak egy kompenzációs szerep jut. Mivel az edzés euforizál, utána átmenetileg megkönnyebbülnek. Gyakran használnak anabolikus szteroidokat, amelyek komoly elváltozásokat okoznak, többek között szexuális zavarokhoz vezetnek. Valamint csökkentik az FSH (hormon) szintjét, és a spermiumok mozgékonyságát, ami a termékenységet negatívan befolyásolja.

Láttuk, hogy a testképzavar sok esetben evészavarral is jár, de nem lehet mindig összemosni a kettőt. Kiemelkedő fontosságú a környezet szerepe, és elengedhetetlen a szakember bevonása, mivel ezen zavarok hátterében komoly pszichés problémák állnak, önértékelési zavarral, sokszor depresszióval. Gyógyszeres kezelésre, pszichoanalízisre, egyéb terápiákra lehet szükség.
Bár ennél több testképzavar és evészavar létezik, a termékenység szempontjából ez a négy a legjelentősebb.

Írta: Molnár Ágnes