Tojás – Termékenységet növelő ételek

Tojás a termékenység egyik ősi szimbóluma. Amellett, hogy egészséges, sok étel elkészítéséhez nélkülözhetetlen, a tojás egyetemes jelképe az újjászületésnek, termékenységnek, életnek, kettősségnek, Földnek és Égnek… Nem csoda, hogy a világ minden népének mitológiájában kiemelkedően fontos helyet kapott.

A tojás remek választás, hiszen a benne lévő kolin, folsav és D-vitamin mind pozitívan hatnak a termékenységre.
A szabadon tartott állatok tojássárgája sok D-vitamint tartalmaz, amely elengedhetetlen az egészséges ovuláció fenntartásához. A tojás a nagyon kevés természetes D-vitamin forrásunk egyike, ami fontos az egészség, valamint a fogak és a csontok erősségének megőrzéséhez. Ezt alapvetően azzal éri el, hogy segíti a kalcium felszívódását a szervezetben.
Ezen túl tartalmaz még E- és A-vitamint, B-vitaminokat, folsavat és pantoténsavat. B-komplex vitaminokra szükség van még az egészséges bőrhöz, hajhoz, szemhez és májhoz is – a B2-vitamin mellett a tojás B5- és B12-vitaminban is gazdag- , és segíti az idegrendszer megfelelő működését.
Az ásványi anyagok közül kalciumban, vasban, magnéziumban, cinkben, káliumban, foszforban, és nátriumban gazdag. Magas a szelén tartalma, és az agy számára oly fontos kolint is tartalmazza.

A tojás az emberiség létének hajnalától az egyik legjelentősebb táplálékforrás. Ennek oka, hogy könnyebben megszerezhető, mint például a hús. Tápértéke a húséval vetekszik mind fehérje, mind zsírtartalmát tekintve.
Az emberi étkezésben a tyúktojás fogyasztása a legelterjedtebb.

A tojás minden nemzet kultúrájában kiemelkedő jelentőséggel bír, a termékenységet, a megújuló életet szimbolizálja. Leggyakrabban a tavaszhoz, a tavaszi napéjegyenlőséghez kötődő ünnepek idején használják ajándékozásra, díszítésre. A keresztény kultúra is megőrizte a piros tojás használatát a húsvéti ünnepek során, a 12. századtól a parasztházaknál tojásszentelést tartottak. Mai napig elterjedt hazánkban is a tojás festése, ami egy kultikus cselekedet. Az ortodox vallásban a halottkultuszban is fontos szerepet játszik a tojás, ugyanis a halottak sírjára teszik.

A hímestojás gyűjtéséhez kapcsolódó hiedelem a szaporodással, fajfenntartással kapcsolatos. A tojások a megszületendő életeket szimbolizálják. A hímestojásokat jóslásra is használták/használják a ráfestett szimbólumok értelmezésével. A tojásfa az otthonokban a barkaágakra akasztott kifújt hímes, festett tojásokat jelenti. A népi hiedelem szerint fiatal házasoknak a tojásfa alatt csókolózni bőséges gyermekáldást jelent.