“Úgy néz ki, mégsem jön ez a baba”

Elég aggodalmas típus vagyok, ez a rövid terhességemnél se volt másképp. Amikor kiderült, hogy a rögös út után mégis jön a baba, természetesen mindig stresszeltem valamin, de a legfőbb problémám az volt, hogy nem volt semmilyen terhességi tünetem. Persze mindenki nyugtatott, hogy ennek örülni kell és xy-nak se volt tünete és ma már mégis boldog anyuka. Egyedül az orvosom csodálkozott és kérdezgette minden egyes alkalommal:
– Még mindig nem feszül a melle?
– Nem.
– Ez nagyon különös…
Közben teltek a napok, a béta-hcg értékem egyre magasabb lett és már a szívműködése is látható volt az ultrahangon. Láttam a dokimon, hogy kezd ő is megnyugodni, amitől nekem is sikerült.
Mentem vissza a 10. heti vizsgálatomra. Végre először nyugodtan és vidáman. A rendelőbe új és hipermodern UH gép érkezett. Felfeküdtem a vizsgálóágyra, ahol az új készülékkel megnézte a babát. Kérdezi tőlem rémülten:
– Az lehet, hogy a 8. héten járunk?
– Nem lehet, két hete tartottunk ott.
Idegesen visszaállítja a régi készüléket, bízva abban, hogy csak valami beállítási probléma lehet.
– Úgy néz ki, mégsem jön ez a baba, sajnos nincs szívműködése.
Itt már patakokban folyt a könnyem és meg se tudtam szólalni.
Így kerültünk áldottból, áldatlan állapotba, amiről végül blogunkat is elneveztük.

Weboldalunk indulása kapcsán beszélgettem több pszichológussal és orvossal is. Egyetértettek abban, hogy bár nem mindig és nem törvényszerűen, de általában megérzik az emberek, ha valami nincs rendben. A hasonló veszteségek után általuk megkérdezett nők közel 90%-a számol be arról, hogy érezte, hogy terhessége nem olyan, mint amilyennek kéne lennie. Még akkor is, ha korábban sosem volt várandós és nem tudta mihez viszonyítani.

Fontos megjegyezni, hogy az orvosok elmondása alapján és a becslések szerint a fogamzások 50-65 százaléka végződik vetéléssel. Sok esetben, mikor nagyon korai a terhesség nem is tudunk róla, esetleg csak annyit érzékelünk, hogy késik pár napot. Rendszertelen ciklus esetén még ennyit sem.

Timi

Szeretnénk, ha a www.aldatlanallapot.hu oldalon egymást erősítenénk pozitív hozzáállásunkkal. Küldd el történetedet az allapot@aldatlanallapot.hu címre és mi feltöltjük a “Lelkünk” menüpontba! Megteheted ezt névvel, akár fényképpel vagy anonim módon is.