Utazása Langerhans- szigetekre – Az inzulinrezisztencia

Micsoda mumus ez a szó: inzulinrezisztencia… Magyarul sem lenne szebben csengő. Pedig annyira nem bonyolult dolog, viszont tipikus kártyavár- helyzetet okoz. Ha meddőség szempontjából állunk hozzá a kibontogatásának: egy dolog nem szuperál és dől a rendszer.

Az inzulinrezisztencia annyit tesz, mint nem reagálni, ellenállónak lenni az inzulinra. Naná, de ez még semmit sem mond el róla! Kezdjük talán ott, hogy mi is az az inzulin? Az inzulin egy hormon, amit a hasnyálmirigyünk termel (Langerhans-szigetek béta sejtjei, ha még rémlik bioszból). Funkciója, hogy a sejtjeink legalapvetőbb energiaforrását, a glükózt beengedje a sejtbe és ezzel szabályozza a vércukorszintet. A sejt a zár, az inzulin pedig a zárba pontosan beleillő kulcs.

Az inzulinrezisztencia esetében- hogy egy egyszerű példával éljek- nem működik a zár, így a kulcs (az inzulin) nem tudja kinyitni a sejteket, a glükóz nem tud könnyen bejutni és táplálni őket- a vércukorszint magas lesz, a sejtek pedig éheznek.

Ha a vércukorszint magas, akkor a hasnyálmirigy még több inzulint termel, hogy ellensúlyozza azt- és itt kezdődnek a problémák. Addig jól elvagyunk, amíg a hasnyálmirigyünk tud elég inzulint termelni, de idővel kimerül, elszállnak a vércukorértékek és kialakul a 2-es típusú cukorbetegség.

Meddőség szempontjából ez a lórúgásnyi inzulin, ami minden étkezés után felszabadul a szervezetben felborítja a többi hormon egyensúlyát is, az ösztrogéntermelés helyett a tesztoszteron termelést serkenti, amiről tudjuk, hogy főleg férfi hormon (mindkét nemben ugyanazok a hormonok találhatóak meg, csak más arányban). Ez már önmagában is gátolhatja a peteérést, de emellett a túl sok inzulin rontja az érett petesejtek minőségét is.

Miért fontos erről tudni? Mert nagyon sok embert érint. Kialakulásának pontos okát nem tudjuk. Genetikai összetevő is állhat a háttérben, az viszont tuti, hogy hajlamosít rá a túlsúly és a policisztás ovárium szindróma (PCOS), a mozgásszegény életmód, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a már meglévő egyéb endokrin betegségek.

De mit tehetsz, ha már tudod, hogy inzulinrezisztenciád van? Próbálj meg egészségesen étkezni, kerüld a gyors felszívódású (hozzáadott cukrot tartalmazó, finomított, fehér lisztes) ételeket, részesítsd előnyben a teljes kiőrlésű és rostos dolgokat, sokszor egyél keveset- így nem terheled le a hasnyálmirigyed.

Ha túlsúlyos vagy, próbálj meg fogyni- kevesebb zsírszövet kevesebb sejtet jelent, amit el kell lásson a szervezeted inzulinnal.

Mozogj sokat, így segíts a testednek szinten tartani a vércukorszinted.

Emellett a kezelőorvosod nagy valószínűséggel gyógyszert fog felírni, ami segít felvenni a sejteknek az inzulint, hogy kevesebb is elég legyen a vércukorszint szabályozásához- kisebb teher lesz a hasnyálmirigyeden.

Ha összejött a baba és tudod, hogy inzulinrezisztenciád van, vagy a családodban volt már valakinek inzulinrezisztenciája, nagyon figyelj, hiszen nagyobb valószínűséggel lesz terhességi diabéteszed és magas vérnyomásod. Járj becsületesen terhesgondozásra, és akár egy vércukormérőt is beszerezhetsz magadnak, amivel otthon méregetheted a cukrodat- így biztosan időben tudsz lépni, ha nem stimmelnek az értékek.

Az inzulinrezisztencia visszafordítható, jól kezelhető. Egy kicsit több odafigyelésnek pedig hamar meg lehet az eredménye: egy várva várt baba!

Írta: Ambrus Flóra

Fotó: Canva.com